Bebeğini Ölüme Terk Ettiği İçin Müebbet Ceza Alan Anne: Hakkımı Helal Etmiyorum

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 2 aylık bebeğini evde tek başına bırakarak ölümüne neden olduğu iddiasıyla tutuklanan öğretmen anne, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Anne, kararın okunmasının ardından büyük bir şok yaşarken, mahkeme...

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 2 aylık bebeğini evde tek başına bırakarak ölümüne neden olduğu iddiasıyla tutuklanan öğretmen anne, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Anne, kararın okunmasının ardından büyük bir şok yaşarken, mahkeme heyetine dönerek "Hakkımı helal etmiyorum" diye bağırdı.

Olay, geçen yıl ekim ayı içerisinde Gölcük ilçesinde meydana gelmişti. Gölcük'teki bir ilkokulda sınıf öğretmeni olan anne Seçil M.D. (35) iddiaya göre, 'Berk' ismini verdiği 2 aylık bebeğini evde tek başına bırakarak 9 günlük Kurban Bayramı tatiline gitmişti. Bebek evde açlıktan ölmüştü. Anne Seçil M.D. tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Berk bebeğin cenazesi ise DNA tespit çalışmalarının ardından 15 günlük süre içinde öğretmenin ailesi tarafından da teslim alınmayınca, kasım ayında Gölcük'teki 17 Ağustos Deprem Mezarlığı'nda bulunan kimsesizler mezarlığına defnedilmişti.

Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın son duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya, sanık Seçil Müge Doğanay, avukatı Murat Yaman ile polis memuru sevgilisi Tayyar Aktaş’ın avukatı Ayşe İpek Şener katıldı. Ayrıca, Doğanay’ın aile bireyleri de duruşmayı takip etti.

Mahkemede ilk olarak Tayyar Aktaş’ın avukatı söz aldı ve sanığın cezalandırılmasını istedi. Sonrasında ise sanık avukatı Murat Yaman söz aldı ve esasa ilişkin son savunmasını yaptı. Yaman, “Davayla ilgili bazı noktalar hala muallakta kaldı. Olay sonrasında ölen Berk bebeğin İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan otopsi raporunda bebeğin olay tarihi olan 21 Ekim’den 2 veya 3 gün önce ölmüş olduğu tespiti yapılmış. Demek ki Berk bebeğe 9 günlük arada birileri bir hafta boyunca bakmış. Aksi halde 35 haftalıkken doğan bir bebeğin aç-susuz bir hafta yaşaması mümkün değil. Burada bebeğin birine emanet edildiği evde bırakılıp gidildikten sonra bir hafta bakıldığı anlaşılıyor.” dedi.

2 aylık bir bebeğin aç –susuz ne kadar yaşayabileceği konusunda İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Coşkun Yorulmaz’ın hazırlayıp mahkemeye sunduğu uzman görüşüne değinen avukat Murat Yaman, "Uzman görüşünde yetişkin bir bireyin aç ve susuz olarak 3 ile 10 gün arasında hayatta kalabileceği belirtiliyor. Bebekler konusunda ise bir tespit yapılmamış olup en sağlıklı bir bebeğin en fazla 3 gün açlık ve susuzluğa dayana bileceği belirtiliyor. Otopsi raporunda ise bebeğin 7 gün boyunca yaşadığı tespit ediliyor. Bu konunun net anlaşıla bilmesi için yeni doğan çocuk doktorlarından oluşan bir heyete dosya incelettirilmeli ve görüş alınmalıdır. Burada adalet duygusuyla bağdaşacak bir yargılama yapılmalı." ifadelerini kullandı.

Bebeğin 7 gün boyunca hayatta kaldığı gerçeğinin göz ardı edilmesi halinde doğru bir yargılama olmayacağını aktaran avukat Murat Yaman, şunları kaydetti: "Müvekkilimin ruh sağlığını tespiti konusunda adli tıp kurumunda akli dengesi yerindedir kararı çıktı. Ancak müvekkilim şizofreni hastasıdır. Bebeğine karşı bazen iyi bazen kötü duygular beslemektedir. Ayrıca bebeğin otopsi raporunda göbeğinde bir kıl bulunmuş ve delil olarak el konulmuş. Bu kılında incelenerek sahibinin bulunması gerekir. Bu kıl da bebeğin biri tarafından bakıldığını gösteriyor. Çok hassas yargılama yapılmalı. Mahkeme heyeti basında oluşan cani anne imajı üzerinden karar veriyor. Müvekkilimin bu suçu işlediğine dair sabit delil yoktur.”

Avukat Yaman savunmasında, "Seçil Müge Doğanay’ın cezai ehliyetinin olup olmadığı araştırmalıdır. Bebeğe bir haftalık sürede kimin baktığı belirlenmelidir. Soruşturma genişletilerek devam etmelidir" talebinde bulundu. Mahkeme üç talebi de ret etti. Bunun üzerine avukat Murat Yaman, mahkemenin sağlıklı yargılama yapmadığından dolayı reddi hakim talebinde bulundu. Redd-i hakim talebi de reddedildi. Yaman, müvekkilinin tahliyesini, eğer bu mümkün değilse adli kontrolle bırakılmasını veya ev hapsi verilmesini talep etti. Bu taleplerde ret edildi.

"BEBEĞİMİ SEVİYORDUM"

Son sözü sorulan Seçil Müge Doğanay, "Bebeğim 35 aylıkken prametüre doğdu. Doğduğunda ölüydü. Hastanede bir saat müdahale yaptılar tekrar hayata geri döndü. Bebeğimi seviyorum. Ona zarar verecek bir şey yapmadım. 2 aylık zaman diliminde çocuğumun tüm ihtiyaçlarını karşıladım. Ayrıca ben bu çocuğu tek başıma yapmadım. Ben ceza alacaksam neden çocuğun babası ceza almıyor?" diye sordu.

MÜEBBET HAPİS CEZASI VERİLDİ

Yapılan yargılama sonucunda duruşmaya ara veren mahkeme heyeti ara sonunda kararını açıkladı. Bebeğini kasten ihmal sonucu ölümüne sebep olmaktan Seçil Müge Doğanay’a ilk önce ağırlaştırılmış müebbet cezası veren mahkeme heyeti daha sonra bu cezayı sanığın mahkemedeki iyi halini göz önünde bulundurarak müebbet hapis cezasına çevirdi. Mahkeme heyeti çocuğun ihmal sonucu öldüğüne kanaat getirmediğini söyledi. Kararın açıklanmasıyla birlikte sanık Doğanay mahkeme heyetine dönerek, “Sizlere hakkımı helal etmiyorum.” diye bağırdı. Müebbet hapis cezasına çarptırılan Seçil Müge Doğanay’ın Yargıtay’a itiraz hakkı bulunuyor.

"KARARI TEMYİZ EDECEĞİZ"

Öte yandan, sanığın avukatı Murat Yaman, Kocaeli Adliyesi çıkışında gazetecilere açıklama yaptı. Yaman, "Hukuka aykırı karar. Yargılamada bir çok nokta müphem kalmıştı. Bunun aydınlatılması için araştırma taleplerimiz olmuştu. Fakat mahkemece bu araştırma taleplerimiz reddedildi. Bu hususlar yargılamanın ilk olduğu günden bugüne kadar herhangi bir araştırma yapılmaksınız yine bizce müphem bırakıldı kararı temyiz edeceğiz. Yargıtay bizim temyiz gerekçelerimizi değerlendirecek. Ona göre de tekrar bir sonuca varılacaktır." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri