Bebeğini Bile Emziremiyor Fakat Devlete Göre Ağır Engelli Değil

Dokuz aylıkken geçirdiği havale sonucu sağ eli dışında vücudunu kullanamayan Esma Özkan'ın, sağlık raporunda yüzde 85 olan engellilik oranı yüzde 58'e düşürüldü. Çocuğunu bile emziremeyen Özkan, muhtaç durumuna rağmen devletten gerekli...

Dokuz aylıkken geçirdiği havale sonucu sağ eli dışında vücudunu kullanamayan Esma Özkan'ın, sağlık raporunda yüzde 85 olan engellilik oranı yüzde 58'e düşürüldü. Çocuğunu bile emziremeyen Özkan, muhtaç durumuna rağmen devletten gerekli bakım parası alamıyor. Esma Özkan'a, bir pazaryerinde görüp âşık olarak evlenen eşi İlhami Erkan Özkan yardım ediyor. Sırtında taşıyıp her türlü hizmetini yapıyor. İnşaatlarda boya işinde çalışan 35 yaşındaki Özkan, sağ eli dışında vücudunu kullanamayan 28 yaşındaki Esma ile üç ayda bir aldıkları engelli maaşıyla geçinmeye çalışıyor.

Eşi işe gittiğinde çok zorlandığını ifade eden Esma Özkan, çocuklarına bakamadığını, yemeğini yiyip iş yapamadığını söyledi. İlhami Erkan Özkan da eşinin durumundan dolayı sabit bir işte çalışamadığını dile getirdi: "İşe gidip döndüğümde en çok zoruma giden, iki çocuğum ağlıyor, o da onlarla birlikte ağlıyor. O beni öldüren andır. Onu da bir başkasına bir türlü anlatamam. Çocuğumu emzirmesi için eline alması gerekiyor. Tek bir elle alınıp emzirilemiyor. Ben kucağına bir yastık bırakıyorum. Yastığın altına elimi koyuyorum. Ondan sonra da üstüne çocuğu bırakıyorum. Öyle tuttuğumda emzirebiliyor."

"İyileşme" gerekçesiyle rapordaki özürlülük oranının düşürüldüğünü söyleyen Özkan, "Eşimin raporunun yüzde 85 üzeri olması gerekiyor. Tek elini kullanabilen bir insana, yüzde 58 rapor verildi. 'İyileşme' denilerek raporu düşürülmüş. Devletin bütün kurumundaki kişilere soruyorum, diyorlar ki Denizli Sosyal Hizmetler'e git. Oraya gidiyorsun devlet hastanesi, o kaymakamlığa, sürekli yönlendirme yapılıyor ama kimsenin yaptığı hiçbir şey yok. O oraya, o oraya gönderiyor, tekrar başa geliyoruz. Bizden çıkan, bize kalıyor. Üstüne raporu düşürüyorlar. Rapor düştüğünde tekrar gitsek elimize üç kuruş geliyor, onu da iptal edecekler diye gitmiyoruz." diye konuştu.

Devletin ilgili kurumlarının, eşinin engellilik oranı yüzde 58 diye yardımcı olmadığını anlatan Özkan, muayene yapılarak rapor düzenlenmesini istiyor: "O yüzde 58 raporu ben vermedim ki. sizin kendi kurumlarınız verdi. Gidiyorsun, doktor kafasını kaldırmadan, 'İyi misin?' diye soruyor. 'Maşallah, iyisin.' deyip rapor yazıyor. Bir muayene et, bir bak, elini ayağını tutabiliyor mu, kullanabiliyor mu? Eski raporun yüzüne bile bakan yok. Heyete girmeden herkes, 'Vah kızım' diyor. Heyette, 'Ben sana yüzde 58 raporu uygun gördüm.' dedi." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri