Bdt Zirvesi Belarus'ta Yapılacak

Bağımsız Devletler Topluluğu'na(BDT) üye ülkelerin Devlet Başkanları Zirvesi, Belarus'un başkenti Minsk'te yapılacak. Örgütün dönem başkanı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun ev sahipliğinde yapılan zirveye, Rusya Devlet Başkanı...

Bağımsız Devletler Topluluğu'na(BDT) üye ülkelerin Devlet Başkanları Zirvesi, Belarus'un başkenti Minsk'te yapılacak. Örgütün dönem başkanı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun ev sahipliğinde yapılan zirveye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın katılması bekleniyor.

Zirvede liderler, 17 başlık altında görüşmeler gerçekleştirecek. Liderler, ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğinin yanı sıra güvenlik konusundaki münasebetleri de gözden geçirecek. Aleksandr Lukaşenko, zirve öncesinde BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev ile görüştü.

Görüşmeden sonra basına demeç veren Lebedev, Kazakistan'ın önümüzdeki yıl örgütün dönem başkanlığını devralmaya hazır olduğunu kaydetti. Bu konunun zirvede alınan karar ile sonuçlanacağını söyleyen Lebedev, zirvede pek çok konunun ele alınacağını belirtti. BDT İcra Sekreteri, liderlerin uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti, yasadışı göç, sınır güvenliği gibi konularda bilgi paylaşımında ve görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi. Lebedev ayrıca, 2015 yılında BDT kültür başkentlerinin Rusya'nın Voronej ve Tacikistan'ın Kulyab kentleri olarak ilan edileceğini ve 2016 yılının BDT bölgesinde eğitim yılı olarak belirleneceğini kaydetti.

Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla 1991 yılında kurulan BDT'ye, Baltık ülkeleri ve Gürcistan hariç eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetlerinin üyeliği devam ediyor. 2005 yılında tam üyelikten çıkıp, gözlemci üye olan Türkmenistan ise son yıllarda BDT de daha aktif rol alıyor. Örgütün kurucularından Ukrayna ise ülkedeki mevcut durum dolayısıyla örgütün toplantılarında yer almıyor. Ayrıca, Ukrayna'nın bu yıl yürüttüğü BDT dönem başkanlığını bırakmasıyla bu görevi Belarus devam ettirdi ve Minsk yönetimi arka arka 2 yıl örgütün dönem başkanlığını üslendi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri