Bdt Ülkeleri Ekonomik İşbirliğinde İlişkileri Geliştirecek

Soyvetler Birliği'nin dağılmasının ardından kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu'na üye ülke Başbakanları Toplantısı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta gerçekleştirildi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un ev...

Soyvetler Birliği'nin dağılmasının ardından kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu'na üye ülke Başbakanları Toplantısı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta gerçekleştirildi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un ev sahipliğinde yapılan toplantıda, BDT ülkeleri arasındaki işbirliği konuları değerlendirildi.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Binası'nda yapılan toplantıya; Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ermenistan Başbakanı Ovik Abramyan, Belarus Başbakanı Mihail Myasnikoviç, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Kırgızistan Başbakanı Coomart Otorbayev, Tacikistan Başkanı Kohir Rasulzoda, Azerbaycan Başbakan Birinci Yardımcısı Yagub Eyyubov, Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı Rustam Azimov, Moldova'nın BDT daimi temsilcisi Georgi Hioare, BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev katıldı. Ukrayna'yı Türkmenistan'daki Büyükelçisi Valentin Şevalev temsil etti.

İlk olarak ülke başbakanları kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra heyetler arası görüşmeler yapıldı. Heyetler arası görüşmede konuşan Berdimuhamedov, örgüte tam üye olmamalarına rağmen, örgüt üyeleri ile sıkı bir ekonomik işbirliği içerisinde olduklarını kaydetti. Türkmen lider, bazı ülkeler ile demiryolu hattı, bazıları ile diğer önemli bölgesel projeler kapsamında işbirliği yaptıklarını söyleyerek, ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, enerji, ulaşım ve diğer alanlardaki münasebetlerin daha da ileri seviyelere taşınması için aktif bir işbirliğini önerdi.

Heyetler arası görüşmelerden sonra BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev, basın toplantısı düzenledi. Lebedev basın toplantısında yaptığı açıklamasında, Türkmenistan'da çok verimli bir toplantı gerçekleştiğini kaydederek, "BDT Başbakanları 20'den fazla konu üzerinde görüş alışverişinde bulundu. Örgütün faaliyetlerinin devam ettirilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Günümüzde yaşayan gelişmeler göz önünde bulundurularak, ekonomik işbirliğine daha fazla önem verilmesi konusunda hem fikir kaldılar. Nükleer enerji alanında işbirliği görüşüldü. Bu alanda nükleer enerjinin barışçıl amaçlı kullanılması ön plana çıktı. Serbest Ticaret anlaşmasında durum değerlendirilmesi yapıldı. 2011 yılında imzalanan anlaşma, 9 ülke meclisi tarafından onaylandı. Tacikistan'da da onaylanma sürecinin tamamlanmak üzere" dedi.

Sergey Lebedev, Belarus iki yıl üst üste BDT dönem başkanlığını başarılı bir şekilde yaptığını kaydederek, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren bu bayrağı Kazakistan'a devredecelerini belirtti. Lebedev, bundan dolayı bir sonraki BDT Başbakanlar Toplantısı'nın 29 Mayıs 2015'te Astana'da yapılacağını ifade etti.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığına kavuşan ülkelerin bir çatı altında toplandığı BDT'ye 11 ülke üye. Gürcistan ve Baltık ülkeleri bu örgütte yer almazken, Ukrayna'nın da örgüt üyeliğinden ayrılacağı söyleniyor. Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Moldova, Ermenistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Ukrayna üye. Örgüte üye olan Rusya, Kazakistan, Belarus ve Ermenistan 2015 yılından Avrasya Ekonomik Birliği'nin faaliyetlerine resmen başlayacak. Bu birliğe Kırgızistan'ın da dahil olması planlanıyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri