Bdp'li Kaplan: Bağımsız Bir Yargı Sağlayamaz, Vesayet Makamına Dönüşür

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, parti olarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasa taslağına karşı muhalefet şerhi yazdıklarını söyledi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, parti olarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasa taslağına karşı muhalefet şerhi yazdıklarını söyledi. Bakana bağlı bir kurul tanımadıklarını belirten Kaplan, "Bağımsız bir yargı sağlayamaz, vesayet makamına dönüşür. Muhalefeti soruşturan, iktidarı soruşturmayan bir makama dönüşür." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, devletin bir savunma refleksi olduğunu ifade etti. Son dönemde Ergenekon ve Balyoz'da daha çok sevme olayı başladığını dile getiren Kaplan, yeniden yargılamayı isterken herkesin kendi cenahlarından yonttuğunu kaydetti. "Yeniden yargılama istiyorlarsa özel yetkili mahkemeleri kapatacaklar, Terörle Mücadele Kanunu kaldırılacak... Kişiye özel, gruplara, rütbelere özel bir durum olmaz. Yurttaşa eşit bir hukuk olması lazım, kişilere özel hukuk lazım." diyen Kaplan, her şeyde bir geriye dönüş gördüklerini söyledi. KCK davalarında yargılanan binlerce kişinin bu mahkemeleri boykot edip yargılamaya gitmediğini dile getiren Kaplan, "AK HSYK olarak 'Hakimim, Savcım Yüksek Kurulum' oldu. AK HSYK dönemi başlıyor." eleştirilerinde bulundu.

Bu ülkede hukuksuzluk yapanın yanına kar kaldığını dile getiren Kaplan, parti olarak HSYK yasa taslağına karşı muhalefet şerhi yazdıklarını açıkladı. Kaplan, şöyle devam etti: "Bakana bağlı bir kurul tanımıyoruz. Bağımsız bir yargı sağlayamaz, vesayet makamına dönüşür. Muhalefeti soruşturan, iktidarı soruşturmayan bir makama dönüşür."

"SİSTEMİN ÜÇ PARTİSİ KÜRT DÜŞMANLIĞINDA BİRLEŞMEKTEN VAZGEÇİN"

Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesi konusundaki bir soruya Kaplan, hiçbir dönemde hiçbir olağanüstü mahkemelerin adalet dağıtmadığını ifade etti. Bu mahkemelerin siyasi ve siyasi iktidara bağlı olduğunu dile getiren Kaplan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Balyoz ve Ergenekon davaları ile ilgili açıklamalarına sert tepki gösterdi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, şöyle konuştu: "Askeri vesayeti kırdık diye meydanlarda hava atıyordunuz. Şimdi yanlış yaptık diyorlar. Cemaate yüklemeye çalışıyorlar, beraber yaptılar. Balyoz, Ergenekon, KCK soruşturmalarını yapan 20 savcının 19 savcısını götürdüler. Buradan da kuru ile beraber yaş da yanıyor deniliyor ama hedef siyasi ve düşman hukuku uygulaması olduğu zaman değişmeyen bir kurul var. Birine darbeci deyip o maddeden yargılarsınız, birine bölücü dersiniz o maddeden yargılarsınız, birine mürteci der o maddeden yargılarsınız. Birine de yolsuzluk derseniz; ahtapot gibidir, istediğiniz kadar genişletebilirsiniz. Allah'tan kork; Türk Silahlı Kuvvetlerinden 460 subay, astsubayı içeri almışsınız. Üst düzey subayın çoğunu içeri almışsınız. Benim belediye başkanlarım niye içerde. Andıçlarla bizim partimiz hedeflendi. Sistemin üç partisine sesleniyorum, Kürt düşmanlığında birleşmekten vazgeçin. Bu kutsal ittifakı artık sürdürmesinler. Hukuk ve adalet onlara da lazım." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri