Bdp’li Baluken: Tezkere Tartışmalarını Talihsiz Buluyoruz

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, tezkere tartışmaları ile ilgili, "Suriye ile ilgili özellikle son tezkere ile ilgili yapılan tartışmaları talihsiz buluyoruz.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, tezkere tartışmaları ile ilgili, "Suriye ile ilgili özellikle son tezkere ile ilgili yapılan tartışmaları talihsiz buluyoruz." dedi. AK Parti’nin dış politikada savaş ısrarının sürdüğünü söyleyen Baluken, "AKP hükümeti yeni bir savaş macerasına girecekse tabi ki geçmiş olan tezkere üzerinden herhangi bir süreç yürütemeyecektir. Yeni bir tezkereyi Meclis’in gündemine getirmesi gerekecektir. Böylesi bir şey yaşanırsa, BDP olarak daha önceki tezkerede olduğu gibi bu tezkerede de yine savaşa karşı en güçlü muhalefeti ortaya koymak için Meclis'te olacağız." diye konuştu.

        İdris Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Demokratikleşme taleplerinin sahiplenilmesini ve bu taleplerin tüm alanlarda dile getirilmesini şans olarak değerlendirdiklerini belirten Baluken, "1 Eylül Dünya Barış Günü'ne az bir süre kadı. Bugün kalıcı bir barış için tüm Türkiye halklarının iradesini göstermesi için önemli bir gün. Parti olarak biz de hazırlık içindeyiz. Yaklaşık 4 büyük merkezde bölgesel mitinglerle 1 Eylül’ü halkların barış iradesini gösterecek şekilde karşılayacağız. Tüm Türkiye halklarına bu topraklarda kalıcı bir barış için, Ortadoğu'da yaşanan savaş süreçlerine karşı ses vermek için alanlara kendi taleplerini haykırmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

        Baluken, AK Parti'yi de 1 Eylül’den önce demokratikleşme paketi ile ilgili yapılan çalışmaları kamuoyu ile tartışma noktasında bir gayret göstermeye davet ettiklerini söyledi. Konuyla ilgili bir soru üzerine Baluken, mitinglerin İstanbul, Diyarbakır, Van ve Mersin’de yapılacağını aktardı.

        Baluken, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. Bir soru üzerine PKK’nın geri çekilme sürecinin halen devam ettiğini belirten Baluken, "Biz yaklaşık 2 ay önce bir heyet olarak Kandil’e gittiğimizde yüzde 30’un üzerinde bir gerilla gücünün zaten o dönem içinde, iki ay önce Kandil’e ulaştığına dair, KCK Yürütme Konseyi’nin bize aktarımları vardı. Yine büyük bir oranda gerilla gücünün de kendi alanlarını daha önce bulunmuş oldukları mevzileri terk ederek geri çekilmek için yollarda olduklarını ve geri çekilme sürecini devam ettirdiklerini ifade etmişlerdi. O dönem dile getirilen rakamlar büyük bir oranda bu geri çekilme sürecinin yerine getiriliyor olduğu idi." şeklinde konuştu.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın algı yönettiğini kaydeden Baluken, "Kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmemenin kamuoyunda, halk nezdinde tartışılmamasını sağlamaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

        "ADIM ATILMAZSA, KÜRT HALKI HÜKÜMET ÜZERİNDE DEMOKRATİK BASKI OLUŞTURMANIN ARAYIŞI İÇİNDE OLACAKTIR"

        Baluken, başka bir soruya karışlık silahsız eylem yapmanın meşru bir hak olduğunu ifade ederek, "Kürt halkı, Türkiye’deki tüm ezilenler, hükümetin antidemokratik uygulamalarının baskısını ensesinde hisseden tüm kesimler, hükümet adım atmadığı zaman bununla ilgili bütün demokratik eylemselliklerini örgütleme ve hayata geçirme özgürlüğüne sahiptirler. Önümüzdeki dönemler önemlidir. Meclis’in açılması, toplumsal barışı güçlendirecek bazı adımların atılması noktasında tüm Türkiye halklarında güçlü bir beklenti vardır. Hükümet bu konuda gerekli adımları atmazsa, Türkiye halkları, başta Kürt halkı olmak üzere alanlarda meydanlarda Meclis platformlarında, her yerde bunları gündemleştirmenin, hükümet üzerinde demokratik bir baskı oluşturmanın arayışı içinde olacaklardır. Bundan daha doğal bir şey olamaz." dedi.

        "TEZKERE TARTIŞMALARINI TALİHSİZ BULUYORUZ"

        Suriye ile ilgili savaşın çözüm getirmeyeceğini ısrarla vurguladıklarını söyleyen Baluken, "Yapılması gereken Suriye halklarını temsil eden tüm kesimlerin bir araya gelerek uluslar arası gözlemcilerin de katlımı ile müzakere yöntemi ile çözüm araması gerektiğini başından beri ifade ediyoruz." şeklinde konuştu.

        Türkiye’nin Suriye politikasının çöktüğünü iddia eden Baluken, şunları kaydetti: "Ancak AKP hükümetinin dış politikada bir savaş ısrarı halen devam ediyor. Suriye ile ilgili özellikle son tezkere ile ilgili yapılan tartışmaları talihsiz buluyoruz. BM kararı olmadan, uluslar arası bir karar, hukuksal meşruiyeti tartışılmayan bir karar çıkmadan en ön safta tekrar hükümet yetkililerinin çıkarak savaş çağrıları yapmalarını hem Türkiye halkları açısından hem de Suriye ve Ortadoğu halkları açısından son derece tehlikeli girişimler olarak değerlendiriyoruz. Daha önce çıkmış olan tezkere uluslar arası bir hukuk meşruiyetinin sağlanması şartını öngörüyordu. BM kararı olmadan böylesi bir hukuksal zeminin sağlandığını ifade etmek mümkün değildir. Dolayısı ile AKP hükümeti yeni bir savaş macerasına girecekse tabi ki geçmiş olan tezkere üzerinden herhangi bir süreç yürütemeyecektir. Yeni bir tezkereyi Meclis’in gündemine getirmesi gerekecektir. Böylesi bir şey yaşanırsa, BDP olarak daha önceki tezkerede olduğu gibi bu tezkerede de yine savaşa karşı en güçlü muhalefeti ortaya koymak için Meclis’te olacağız. Türkiye’nin savaş senaryosu içinde kaotik felaketler silsilesini girmesini engellemek için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri