Bdp'li Baluken: Kck'nın Açıklaması Demokratik Bir Uyarı

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, KCK’nın açıklamasını demokratik bir uyarı olarak değerlendirdiklerini söyledi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, KCK’nın açıklamasını demokratik bir uyarı olarak değerlendirdiklerini söyledi. Sürecin devam ettiğini belirten Baluken, “KCK’nın açıklaması ile ortaya çıkan bir kriz yok. KCK açısından, Kürt tarafı açısından devam eden bir süreç var ama hükümetin mevcut tutumu bir kriz durumudur.” dedi.

    BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM’de yaptığı basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Baluken, KCK’nin geri çekilmenin durdurulduğu yönündeki açıklamalarının ardından BDP’den gelen İmralı’ya gidilmeli açıklaması ile ilgili soru üzerine, “Sayın Öcalan, Kürt hareketinin bütün birleşenleri üzerinde etkisi olan ve bu etkisinin artık tartışmasız bir şekilde tarihi bir fırsatı getirdiği bir lider konumundadır.” diye konuştu. Gelinen aşama itibariyle bir kriz durumu ile karşı karşıya olunduğunu söyleyen Baluken, “Krizler, 2 sonucu içerisinde barındırır. Ya krizlere doğru, akılcı, soğukkanlı bir yaklaşım ortaya konur ve krizler yeni bir fırsatın kapısını aralar; ya da o krizleri yaratan tutumlar devam ettirilir o krizlerin derinleşme riski, daha büyüme riski ortaya çıkar. Bugüne kadar daha önceki süreçlerde de, zaman zaman bu şekilde ortaya çıkan durumlarda Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu yaklaşımlar ön açma açısından, sürecin tekrar aynı şekilde devam etmesi açısından önemli olmuştur. Önemli perspektifler sunmuştur.” şeklinde konuştu.

    Baluken, bugüne kadar İmralı’ya periyodik gidiş gelişler olmuş olması halinde, farklı bir takım sonuçların şekillenmiş olabileceğini belirterek, “Gelinen aşama itibari ile Sayın Öcalan ile biran önce görüşme yapılması, mevcut durumun Sayın Öcalan’a aktarılmasının önemli olduğunu, Sayın Öcalan’ın konu ile ilgili görüşlerinin aktarılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

    Mevcut durumu oluşturanın, hükümetin tıkanıklığa sebep olan tutum ve politikaları olduğunu ileri süren Baluken, “Hükümet tıkanıklığı yaratan tutum ve politikalarından vazgeçecek ise bu işe Sayın Öcalan’a karşı yaklaşımından başlayabilir.” diye konuştu.

    Adalet Bakanlığı ile yeni bir görüşme yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine Baluken, “Sayın Başbakan’ın incelemesinden sonra demokratikleşme paketinin kamuoyuna açıklanması durumunun kendisi antidemokratiktir. Bir sorunu çözecek iseniz, sorunun tarafları ile müzakere edip bunu ortaklaştırma, bütün topluma, toplumsal kesimlere mal etme ile ilgili bir kaygıyı taşımak zorundasınız. Bugüne kadar bu yönü ile çok ciddi eksiklikler yaşanmıştır. Biz daha çok şuna kanaat getirdik. Bu görüşmeler daha çok Sayın Başbakan ile birebir görüşme şeklinde olacaksa eğer bir anlam ifade edecek. Yoksa, aksi takdirde diğer şekilde inisiyatif kullanamayan, karar veremeyen, son hanede tekrar Başbakan’a danışacağını söyleyen bir görüşmenin çok fazla katkı sunacağı kanaatinde değilim.” şeklinde konuştu.

    "BAŞBAKAN BUGÜNE KADAR NEDEN BDP HEYETİ İLE GÖRÜŞMEDİ?"

    Baluken şöyle devam etti: “Bugüne kadar çözüm süreci içerisinde hükümetin ve Başbakan'ın yaklaşımını ortaya koyması açısından bu husus bence başlı başına sorgulanması gereken bir husustur. Sayın Başbakan neden bugüne kadar BDP heyeti ile görüşmemiştir? Ya da Kürt sorunun çözümüne yönelik Kürt halkının iradesini temsil eden siyasi temsilcileri ile, sivil toplum kuruluşları ile geniş toplumsal kesimler ile bu amaç doğrultusunda neden bir araya gelmemiştir? Görüşmeye gönderdiği heyetlere karar verme, inisiyatif verme yetkisini ortaya koymuyor. Kendisinin görüşmesi gerektiği noktada, kendisi böylesi bir görüşmeden kaçıyor. Şimdi bütün bu yaklaşımlar bugün var olan tıkanıklığı getiren yaklaşımlardır. Bunların aşılması için Başbakan ve hükümetin bu tutumlarını gözden geçirmesi gerekir. Ya Başbakan’ın partimiz ile birebir bu görüşmeleri yapacak şekilde bir karar vermesi ya da partimize görüşmeye gelen heyetlere bir yetki ve inisiyatif vermesi gerekir.”

    Sürecin devam ettiğini söyleyen Baluken, “KCK’nın açıklaması ile ortaya çıkan bir kriz yok. KCK açısından, Kürt tarafı açısından devam eden bir süreç var ama hükümetin mevcut tutumu bir kriz durumudur. Bugüne kadar adım atmamış olması, bugüne kadar yasal anayasal düzenlemeler ile ilgili bırakın adım atmayı, tam tersine sorunu derinleştirecek açıklamalarda bulunulması bir krizdir. Krizi aşacak olan şey de hükümetin mevcut tutumunu değiştirmesi ile ilgili bir durumdur.” ifadesini kullandı. KCK’nın açıklamasını demokratik bir uyarı olarak değerlendirdiklerini kaydeden Baluken, “Hükümet bu adımları bu hafta içinde, bizlerle kamuoyu ile, ilgili taraflar ile ortaklaştırıp deklare ederse aynı şekilde Kürt tarafının sürece dair yaklaşımı aynı şekilde devam edecektir.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri