Bdp'li Baluken: Askerî Vesayet Tekrar Geri Getirilmek İsteniyor

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, askeri kanun teklifini eleştirerek iktidarın kendi denetimine bağlı, yeni bir vesayet sistemi planlandığını söyledi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, askeri kanun teklifini eleştirerek iktidarın kendi denetimine bağlı, yeni bir vesayet sistemi planlandığını söyledi. Şikayet edilen askerî vesayet döneminde de böylesi bir uygulama olmadığına dikkat çeken Baluken, "Bu Parlamento'daki milletvekillerinin yargılanmasıyla ilgili bile bu düzeyde bir koruma zırhı, bir dokunulmazlık zırhı yoktur. Yüce Divan, yetkinin Başbakan'a verilmesi, özel soruşturma komisyonları, kusura bakmayın ama kaldırıldığını düşündüğünüz askerî vesayeti, tekrar geri getirmenin ta kendisidir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelerde konuşan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, zorunlu askerliğin kaldırılmasını istedi.

Suç makinesi hâline gelmiş olan kişi ya da örgütlenmelerle, her yerde olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde de mücadele edilmesi gerektiğini belirten Baluken, şöyle devam etti: "61'inci madde, bizi en çok kaygılandıran ve mutlaka bu tasarının içerisinden çekilmesi gereken bir maddedir. 61'inci maddede Jandarma Genel Komutanı hakkında soruşturma açılıp açılmayacağı yetkisi İçişleri Bakanı'na, Genelkurmay Başkanı ve diğer kuvvet komutanlarıyla ilgili yetki de Başbakan'a verilmiştir. Yapılan düzenlemeyle Başbakan'a âdeta yürütme yetkisi dışında bir de yargı yetkisi verilmiştir. Yapılan düzenleme, MİT Yasası'nda yapmış olduğunuz düzenlemeden de daha vahim bir düzenlemedir. Çünkü orada savcıların soruşturmayı yapma yetkisiyle ilgili düzenleme, burada da Başbakan'ın belirleyeceği bir soruşturma kuruluna, bir soruşturma komisyonuna veriliyor. İtirazı da yine Cumhurbaşkanı'na yapacak bir düzenleme yapmışsınız ki, yine yargıyla ilgili bir yetkiyi, bir süreci de bu şekilde cumhurbaşkanına vermiş oluyorsunuz. Doğrusu, bu 61'inci maddeyi görünce, biz yeni bir askerî vesayet kurmanızdan şüpheleniyoruz. Kendi denetiminizde kendinize bağlı olan yeni bir vesayet sistemini planlıyorsunuz. Çünkü şikâyet ettiğiniz askerî vesayet döneminde de, böylesi bir uygulama yoktu. Bakın, bu Parlamento'daki milletvekillerinin yargılanmasıyla ilgili bile bu düzeyde bir koruma zırhı, bir dokunulmazlık zırhı yoktur. Yüce Divan, yetkinin Başbakan'a verilmesi, özel soruşturma komisyonları, kusura bakmayın ama kaldırıldığını düşündüğünüz askerî vesayeti tekrar geri getirmenin taa kendisidir. Dolayısıyla, bu 61'inci maddenin de bir an önce bu tasarıdan çıkması gerekiyor. Bakın, bir yıldır bir süreçten bahsediliyor, çözüm sürecinden bahsediliyor. Bu çözüm süreciyle daha fazla demokrasi, özgürlüklerin genişletilmesi, daha fazla insan haklarına saygı gibi bir beklentiyle ilgili yasal düzenleme beklentileri varken maalesef buraya getirdiğiniz yasalar daha fazla otokratik, daha fazla baskıcı, daha fazla hegemonik düzenlemelerin ötesine geçmiyor. Çok yanlış bir yoldasınız. Büyük bir siyasi krizin içerisine girdiniz. Bir iktidar savaşının tam ortasında ülkeyi âdeta bir yangın yerine çevirmek üzeresiniz. Bu yangından kurtuluşun tek reçetesi daha fazla demokrasidir, özgürlükleri daha fazla genişletmektir. Bu, Gezi direnişi sürecinde de ortaya çıktı; bu, 17 Aralık operasyonundan sonraki süreçte de ortaya çıktı. Daha fazla demokratikleşeceğinize, daha fazla otoriterleşen bir anlayışı, bir yasal düzenleme zihniyetini görüyoruz. Bu anlayışla giderseniz bu siyasal krizi çok daha büyük bir ateş topuna çevrilmiş olarak kendi önünüzde bulacaksınız. Bugün Meclise sunmuş olduğunuz bu yeni demokratikleşme paketinde de yine dağ fare doğurmuştur, büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Umarım ki bir an önce aklınızı başınıza alırsınız, sivilleşmeyle ilgili, demokratikleşmeyle ilgili, özgürlüklerle ilgili halkın beklentisine cevap verecek yasalar getirirsiniz."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri