Bdp Eşbaşkanı Kışanak: Andımızın Kaldırılması Önemlidir

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Andımızın kaldırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Andımızın kaldırılmasının önemli olduğunu söyledi. "Geç kalmıştır fakat bu ülkede her sabah çocuklara yalan söyleten, ırkçılık ve ayrımcılık içeren bu metnin Türkiye'nin hayatından çıkartılması önemlidir." ifadelerini kullandı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketini BDP Genel Merkezi'nde değerlendiren Kışanak, seçim sistemiyle ilgili ortaya konulan yaklaşımın tam bir vahamet olduğunu ifade etti. Mevcut halin devam etmesinden yana olan bir iktidarın bunu çıkıp açıkça söylemesini isteyen Kışanak, bunu değişiklik önerisi olarak sunmanın ise akla ziyan bir yaklaşım olduğunu kaydetti. Mevcut durumun devam edip etmemesine önce karar verilmesi gerektiğini kaydetti. Sunulan diğer iki önerinin ise bu ülkede neden seçim sisteminin değiştirilmesinin istendiğine cevap verilen öneriler olmadığını vurguladı. Seçim sistemini temsilde adaletin sağlanması için istediklerini söyledi.

    Anadilde eğitim konusunda ise Kışanak, anadile anadil, darbeye darbe denmesi gerektiğini vurguladı. İnkar siyasetinden vazgeçmenin temel yaklaşımının bu olacağını ifade etti. Anadilde eğitimin özel okullarda yabancı dil statüsünde eğitim dili olmasının Kürt halkının anadil hakkıyla, beklentileriyle hiçbir alakası olmadığını vurguladı.

    "Yasaklı harflerle ilgili bunu konuşan, söyleyen, bunu yazanlara ceza artık vermeyeceğiz diyor fakat bir alfabe düzenlemesi yapmıyor." diyen Kışanak, "Oysa Kürtçe diye bir dil var, Kürt alfabesi diye bir alfabe var ve bu alfebin de harfleri var. Yapılacaksa bir yasal düzenleme, inkar siyasetinden vazgeçildiyse tıpkı bu söylediklerimi kapsayacak şekilde bir alfabe düzenlemesi yaparak yanıt verilmeliydi." şeklinde konuştu.

    "Andımızın kaldırılması önemlidir." diyen Kışanak, şöyle devam etti: "Geç kalmıştır fakat bu ülkede her sabah çocuklara yalan söyleten, ırkçılık ve ayrımcılık içeren bu metnin Türkiye'nin hayatından çıkartılması önemlidir. Bunu çok önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum."

    Eşbaşkanlık sisteminin tanınmasının kadın hakları açısından önemli olacağını dile getiren Kışanak, bunu da önemsediklerini ifade etti. Kışanak, Başbakana "Bu paket Tüm Türkiye halkına şunu bir kez daha göstermiştir ki hak, bu egemenler, bu muktedirler tarafından bahşedilecek birşey değildir. Mücadele edilerek kazanılabilir. Haklarımızı ve özgürlüklerimizi, mücadele ederek kazanabileceğimizi gösterdiği için" teşekkür etti.

    Açıklanan paketin çekilme sürecini yeniden başlatıp başlatmayacağına ilişkin bir soruya ise Gültan Kışanak, "Bu konuda bizim arzumuz ve isteğimiz BDP olarak bu sürecin kesintisiz olarak ilerlemesi yönündedir. Buna elimizden geldiği kadar demiyorum fazlasıyla katkı yapıyoruz, özveride bulunuyoruz. Ön açıcı olmaya çalışıyoruz. Hükümete yardımcı olmaya çalışıyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki bu çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığı aşmak için bir yol ve yöntem bulunur. Fakat bu paketin kendisinin çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığı aşma kapasitesi olmadığını çok açık bir şekilde ifade edebilirim." karşılığını verdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri