Bddk'nın Banka Kesintilerine İzin Veren Düzenlemesi Resmi Gazete'de Yayınlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmî Gazete'de yayınlandı. Böylece bankaların müşterinden kestiği; hesap işletim...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmî Gazete'de yayınlandı. Böylece bankaların müşterinden kestiği; hesap işletim ücretinden para transferine, kredi kartı ücretine 20 çeşit ücrete BDDK resmen onay vermiş oldu. Bu arada sektör otoritesi tarafından onaylanan resmi kesintiler arasında 'Para Çekme Ücreti' ve 'Fatura Ödeme Ücreti' gibi kalemler bulunması dikkat çekti.

Resmî Gazete'nin 29138 sayılı nüshasında yer alan yönetmeliğin amacı; "...kuruluşlar tarafından finansal tüketicilere sunulan ürün veya hizmetlere ilişkin olarak faiz veya kâr payı dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usûl ve esasları belirlemek." olarak ifade ediliyor. Kapsamı da "...bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar ile bu kuruluşlar tarafından finansal tüketiciye sunulan ürün veya hizmetleri kapsar. İlgili mevzuat çerçevesinde finansal tüketicilerin menkul kıymet ve sigortacılık işlemleri ile çek, senet ve teminat mektubu işlemleri karşılığında kuruluşların talep edebilecekleri ücretler işbu Yönetmelik kapsamında değildir." şeklinde izah ediliyor. İlgili tarafların ve tanımların da yer aldığı yönetmeliğin ekinde yapılabilecek kesintiler, 'Ürün veya Hizmet Sınıflandırmaları' başlığı altında şöyle sıralanıyor:

1. Bireysel Krediler

1.1. Tahsis Ücreti

1.2. Ekspertiz Ücreti

1.3. Taşınır ve Taşınmaz Rehin Tesis Ücreti

2. Mevduat/Katılım Fonu

2.1. Hesap İşletim Ücreti

2.2. Para Çekme Ücreti

3. Para Transferleri

3.1. Elektronik Fon Transferi Ücreti

3.2. Havale Ücreti

3.3. Swift Ücreti

4. Kredi Kartları

4.1. Yıllık Üyelik Ücreti

4.2. Ek Kart Yıllık Üyelik Ücreti

4.3. Kart Yenileme Ücreti

4.4. Nakit Avans Çekim Ücreti

5. Diğer

5.1. Kiralık Kasa Ücreti

5.2. Kampanyalı Ürün veya Hizmetler Ücreti

5.3. Fatura Ödeme Ücreti

5.4. Arşiv - Araştırma Ücreti

5.5. Onaya Bağlı Bildirim Ücreti

5.6. Başka Kuruluş ATM'sinden Yapılan İşlem Ücreti

5.7. Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler

5.8. Üçüncü Kişilere Yapılan Ödemeler

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri