BDDK'dan kart aidatına lahmacunlu savunma

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, kart aidatlarını savundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı(BDDK) Mukim Öztekin, her hizmetin olduğu gibi kredi kartlarının da maliyeti olduğunu belirterek, "Ancak tüketicinin aldığı ürünün maliyetini bilmesini istiyoruz" dedi.

"SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ BİR SIKINTI YOK"

BBDK Başkanı ve yönetimi EMD(Ekonomi Muhabirleri Derneği) üyeleriyle bir araya geldi. Geçen yıl sonu itibariyle takibe düşen kredi oranının yüzde 23.4 olduğunu belirten Öztekin, önceki iki yıldaki hızlı kredi ve ekonomik büyümenin ardından 2012'de yüzde 3'ün altında bir büyüme geleceğini hatırlatarak, 'Orana baktığımız zaman bir de net karşılığa baktığımız zaman sektörümüz açısından önemli bir sıkıntı oluşturmamaktadır. Oldukça düşük düzeyde bir rakam' diye konuştu.

Öztekin, bankalarla tüketicileri karşı karşıya getiren komisyon, kredi kartı aidatı, işletim ücretleriyle ilgili şikayetlerle ilgili olarak, 'Kimsenin aldatılmasının yanında olmayız. Ancak bankaların güvenilirliğine zarar vermemek gerekir' dedi.

NEREDEN NEREYE GELDİK

Asıl amaçlarının tüketicinin bilinçlendirilmesi olduğunu belirten Başkan Mukim Öztekin şunları söyledi: 'Her hizmetin bir bedeli vardır, herkesin de bunu bilme hakkı vardır. Kredi kartı her şeyden önce size 26 gün faizsiz ödeme imkanı sunuyor. Bu ülkede insanlar yüzde 7500 faiz ödedi. Şimdi yüzde 2'lere geldik, nereden nereye geldik.'

SEKTÖR 2012'DE %12,6 BÜYÜDÜ

Türk Bankacılık sektörü 2012 yılında yüzde 12,6 büyürken, toplam aktifler 1 trilyon 371 milyar lira oldu. Bu tutar Eylül 2012 dönemi GSYİH'nin yüzde 98'ine eşit. 2012 yılında krediler yüzde 16,4 oranında artarken, menkul değerler portföyü yüzde 5,3 oranında azaldı. Kredilerin toplam aktifler içindeki payı Aralık 2011'deki yüzde 56,1 düzeyinden yüzde 58 düzeyine yükseldi. Menkul değerler portföyünün toplam aktif içindeki payı yüzde 23,4'den 19,7'ye geriledi. 2012'de kur ve parite etkisinden arındırılmış olarak krediler yıllık yüzde 18,6, mevduat ise yüzde 13,9 oranında arttı.

BODRUM'DA 50 TL'YE LAHMACUN YİYORSUN

Son bir yıldır çıkan haberlerden sektörün de memnun olmadığını belirten Öztekin, "Sokaklarda kredi kartı satışı görüyor musunuz, yasakladık. Ama her hizmetin bedeli vardır. 2 TL'lik ekmek de var 50 TL'lik ekmek de. Lahmacunu Bodrum'da 50 TL'ye yiyorsunuz. Yani nerede, ne yediğinizle alakalı" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri