Bbp'den Ak Parti Ve Chp’ye 'Yüzde 10 Seçim Barajı Kaldırılsın' Teklifi

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Sekreteri Üzeyir Tunç ve beraberindeki heyet, AK Parti ve CHP genel merkezlerini ziyaret etti.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Sekreteri Üzeyir Tunç ve beraberindeki heyet, AK Parti ve CHP genel merkezlerini ziyaret etti. Tunç ile BBP Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Gürhan, Selahattin Şenliler ve Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Ali Keser önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ardından da CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ile görüştü.

        Üzeyir Tunç, muhataplarına BBP olarak daha önce de Demokratik Sol Parti (DSP), Demokrat Parti (DP) ve Saadet Partisi (SP) ile görüştüklerini ve seçim konusunda hazırladıkları dosyaları sunduklarını söyledi.

        Tunç, görüşmelerde yüzde 10 barajının kaldırılması, milletvekillerinin tercihli sistemle seçilmesi, hazine yardımından tüm partilerin yararlanması, seçim yazılım sisteminin yenilenmesi ve denetime açık olması, kamuoyu araştırma şirketlerinin de denetlenebilmesi ve propaganda araçlarının tüm partilerin hakça kullanımına açılması gibi konularda DSP, DP ve SP ile mutabakat sağladıklarını ifade etti.

        ÇİFT TURLU SEÇİM

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise görüşmeden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Şahin, "Çift turlu ve ikinci turlu seçim işbirliğine açık tercih sistemli seçimlerin yapılmasını benimsiyoruz. Vermiş olduğunuz dosyayı Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcımıza, YSK Başkanı'na ve reform paketini hazırlayan ekibin başı olan Beşir Atalay'a takdim edeceğim." dedi.

        CHP’Lİ KESKİN İLE GÖRÜŞTÜLER

        Heyet daha sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil'i ziyaret etti. BBP Genel Sekreteri Tunç, burada yaptığı konuşmada ise "Türkiye’de halen uygulanmakta olan yüzde 10’luk seçim barajı, temsilde adaleti sağlamadığı gibi yönetimde istikrarın da bir garantisi değildir. 2002 yılında ülkemizde seçmenin yüzde 46'sının yani 20 milyona yakın insanın, bir tane bile temsilcisi Meclis'e giremedi. O dönemde CHP ikinci parti olarak Meclis'e girdi. DSP ile aralarında oyları paylaşsalardı yüzde 34'le tek parti Meclis’e girecekti. Yüzde 34'le tek partinin 550 milletvekiliyle sahip olması demokratik midir? Ülke genelinde uygulanan seçim barajının acilen kaldırılması lazım. Bize göre bunun sıfır olması lazım. Aslında bu, bir pazarlık konusu da yapılamaz. Çünkü demokrasilerde bazı haklar pazarlık konusu olmaz." diye konuştu.

        Milletvekillerinin tercihli sistem ile seçilmesi gerektiğini belirten Tunç, şöyle devam etti: "Hükümetin reform paketinde yer aldığı bilgisi kamuoyuna yansıyan 'daraltılmış seçim sistemi'ne karşıyız. Bu, ikinci ve daha yüksek baraj anlamına gelmektedir. Hazine yardımı, son genel seçime katılan partilerin aldıkları oy oranına göre anayasanın 68. maddesinde de ifade edildiği gibi adaletli bir şekilde, hakça dağıtılsın. Kanunlar çerçevesinde kuruluşunu gerçekleştirmiş, teşkilatlanma barajını aşmış, ilk büyük kurultayını yapmış ve seçime girmeye hak kazanmış her siyasi parti, bir genel seçime girdikten sonra aldığı oy sayısına göre her yıl devlet yardımı alır. Bütçeden partilere yardım maksadıyla ayrılan miktar, bir önceki seçime esas olan toplam geçerli oy sayısına bölünür. Elde edilen birim (TL) her partinin aldığı oy sayısı ile çarpılarak partilere dağıtılır. Siyasi partilere 300 milyon TL dağıtılacağını varsayalım. 15 siyasi partinin seçime girme hakkı elde etmiş olduğu durumda, seçime girmeye hak kazanan her siyasi partiye 2 milyon TL taban yardım yapılmalıdır. 2 milyon x 15= 30 milyon TL. Kalan 270 milyon TL ise partilerin aldığı oy oranlarına göre dağıtılmalıdır."

        Tunç ayrıca "Bütçeden siyasi partilere yapılan yardım azaltılmalı ve aldıkları oy oranlarına göre adaletle dağıtılmalıdır. Seçime katılmaya hak kazanmış her partiye taban yardım yapılmalı, daha sonra bir önceki milletvekili genel seçimlerinde partilerin aldığı oya göre dağıtılmalıdır. Seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK kullanılan yazılım sistemi yenilenmeli ve bağımsız denetçilerle denetlenmelidir. Kamuoyu araştırma şirketleri, denetime tâbi tutulmalıdır. Seçimlerdeki propaganda araçları bilbord, gazete, radyo, TV, vb. yazılı ve görsel basın) seçime katılmaya hak kazanan tüm partilere adil kullandırılmalıdır."

        CHP’Lİ KESKİN: SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

        CHP Genel Sekreteri Keskin ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bize takdim ettiğiniz dosyayı gerekli mercilere ulaştıracağım. Yalnız biz de sizinle aynı düşüncelere sahibiz. Baraj düşmeli. Seçim sistemi değişmeli." şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri