Bbp Lideri Destici, Demokratikleşme Paketine Çekinceli Yaklaştı

Büyük Birlik Partisi (BBP) Lider Destici, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın kamuoyuna açıklayacağı demokratikleşme paketiyle ilgili çekincelerini dile getirdi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Lider Destici, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın kamuoyuna açıklayacağı demokratikleşme paketiyle ilgili çekincelerini dile getirdi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yarın açıklanacak demokratikleşme paketiyle ilgili “Acaba pakette Türkiye’nin bölünmesine giden yollarla ilgili yeni bir düzenleme yapılacak mı? Büyük şehir yasasında bir takım şerhler konmuştu. Benim endişem şu ki, yarın açıklanacak bu pakette bu şerhlerde kaldırılacak ve Türkiye’nin bir bölgesi 2014 seçimlerinde sonra özerk bir hale gelecek. İnşallah biz yanılırız kıymetli arkadaşlar.” dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, partisinin Kahramanmaraş il kongresine katıldı. Batıpark Spor salonunda gerçekleşen kongreye girişinde kalabalık bir gurup tarafından alkışlarla karşılanan Mustafa Destici, partililerle bir süre sohbet etti. Hasan Sağandık konseri ve Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından başlayan kongrede konuşan Genel Başkan Destici, Başbakan Erdoğan tarafından yarın açıklanması beklenen demokratikleşme paketiyle ilgili çekincelerini dile getirdi. Divan üyelerinin belirlenmesinin ardından kürsüye gelen Destici, PKK ve onun siyasi sözcülerinin geçen haftaya kadar resmi bir dil talebinde bulunmadığını belirterek, açıklanacak paketin bir takım çevrelerin taleplerini içinde barındırmasından endişe duyduklarını ifade etti.

Demokratikleşme paketinin gündemde tutularak Türkiye’nin diğer problemlerinin unutturulmaya çalışıldığını öne süren Destici, “Acaba yarın açıklanacak paketin içerisinde PKK’nın talebi olan ‘halkların kendi kendisini yönetmesi’ diye tutturdukları ve 3’lü koalisyon hükümeti döneminde altına imza atılan ikiz yasaların bir sonucu olarak acaba özerkliğe giden yada bağımsızlığa giden, Türkiye’nin bölünmesine giden yollarla ilgili yeni bir düzenleme yapılacak mı? Büyük şehir yasasında bir takım şerhler konmuştu. Benim endişem şu ki, yarın açıklanacak bu pakette bu şerhlerde kaldırılacak ve Türkiye’nin bir bölgesi 2014 seçimlerinde sonra özerk bir hale gelecek. İnşallah biz yanılırız kıymetli arkadaşlar.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında iktidar partisine paketin içeriğiyle ilgili sorular yönelten Destici, “Şu anda kamuoyuna yansıdığı kadar ben net olarak buradan sormak istiyorum. Bu paketin içerisinde KCK’lıları, PKK’lıları ve Apo’yu af edecek yasal hukuki bir düzenleme olacak mı, olmayacak mı?” dedi.

Hükümetin, paketten başörtüsü serbestliğinin yanı sıra, anadilde eğitim, daraltılmış bölge, KCK ve PKK’lılara affı açıklaması durumunda, bunun bir aldatmaca olacağını kaydeden Destici, “Düne kadar PKK ve onun siyasi sözcüleri resmi bir dil talebinde bulunmuyorlardı. Taa’ki geçtiğimiz haftaya kadar. Ne diyor Ahmet Tük, ‘Anadilde eğitim, resmi dil ve halkların kendi kendini yönetmesi (yani tam özerklik) bu sürecin dışında tutulamaz’ diyor. Buna ilave olarak PKK’lılara, KCK’lılara af ve terörist başının İmralı’daki şartlarının iyileştirilmesi ve daha sonra onu tahliye edilecek sürecin başlatılmasından bahsediyor. Yarın bu paketin içerisinde anadilde eğitimle ilgili bir tavizde yer alırsa ve bu paketi açıklarken de, anadilde eğitimi, özerkliği, daraltılmış bölgeyi, KCK’lılara affı, PKK’lılara affın yanına kamuda başörtüsü serbestliği de konursa, bu tamamen hükümetin milleti bir aldatmacası, kandırmacası ve ikiyüzlülüğünün ortaya çıkması olur.” diye konuştu.

“MECLİSTEKİ SİYASİ PARTİLER SİVİL ANAYSA İSTEMİYOR”

İktidar ve muhalefet partilerini yeni bir anayasa istememekle suçlayan Destici şöyle konuştu: “Yarın bir demokratikleşme paketinin açıklanacağından bahsediliyor. Sayın Başbakan tarafından. Öyle allanıyor, öyle pullanılıyor, öyle bir gündem oluşturuluyor ki Türkiye’nin diğer problemleri unutturuluyor. Nerde kaldı anayasa? Bu millete siz kaç kere sivil, demokratik bir yeni anaysa yapma sözü vermediniz mi? Milletin inançlarını özgürce yaşayabileceği, siyasi partilerin demokratikleştirileceği, seçim kanunun demokratikleştirileceği yeni anayasa nerde kaldı? İki sene önce mecliste uzlaşma komisyonu anayasa yapmak için kurulduğunda biz farklı olarak dedik ki, bu anayasa yapma değil, anayasa yapmama komisyonudur. Bu anayasayı yapmayacaklar. Çünkü meclisteki 3 siyasi parti de yeni, sivil, demokratik bir anayasa istemiyorlar. Çünkü bulundukları konumu aldıkları oyu bu anayasaya borçlular.”

HEYBELİ ADA RUHBAN OKULU

Batı Trakya Türklerinin sorunlarını da dile getiren Destici, Yunanistan’ın Lozan’da garanti altına alınan azınlık haklarını ihlal ettiğini aktardı. Anlaşmaya göre hem Türkiye’nin hem de Yunanistan’ın belirlenen hak ve özgürlükleri azınlıklara vermesi gerektiğini ifade eden Destici, “Lozan’da garanti alınmış bir azınlık anlaşması var. Buna göre hem Türkiye hem Yunanistan azınlıklara Lozan’da belirtilen hakları verecek. Bunlar neler, Türkçe dilini konuşma ve eğitim hakkı, din adamlarını kendi seçme ve belirleme hakkı, vakıf mallarının iade edilmesi, mülkiyet hakkı olmak üzere o ülkenin eşit vatandaşı olma hakkı. Şimdi bakıyoruz Yunanistan bunların hiç birisini vermemiş. İskeçe Türk birliği, Gümülcüne Türk Öğretmenler Birliğine gittiğiniz zaman, kapısında tabela göremezsiniz. Neden biliyor musunuz? Yunanistan diyor ki ‘İskeçe Türk Birliği yazarsan sana bu tabelayı buraya astırmam’ diyor, tabelayı polis zoruyla söküyor, sadece Türk ismi yazdığı için. Bir tane Türkçe kelime göremezsiniz. Seçilmiş müftüler tanınmıyor, onun karşısına Yunan hükümeti atanmış müftüler koymuş. Türkiye ne yapmış bunun karşısında. Türkiye vakıf mallarını vermiş, eğitim hakkını, mülkiyet hakkını, diliyle konuşma hakkını vermiş. Sadece Türkiye’nin elinde bir tane koz kalmış, Heybeliada Ruhban Okulunun açılması. Eğer yarın açıklanacak bu pakette Heybeliada Ruhban okulunun açılmasına bu hükümet fırsat verirse, aynen batı Trakya’daki kardeşlerimin söylediğini söylüyorum: ‘O zaman biz tamamen yalnızlığa itilmiş oluruz ve kendimizi terk edilmiş, aldatılmış hissederiz.’ Şimdi paketi hazırlayanların bir kere daha buna çok dikkat etmesi gerektiğini söylüyorum.”

Konuşmaların ardından Destici, merhum lider Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazasında görev alarak haber yapan ulusal ve yerel yayın kuruluşu temsilcilerine plaket verdi.

Öte yandan kongre sonucunda tek liste olarak seçime giren Alparslan Kutsal yeniden BBP Kahramanmaraş İl başkanı oldu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri