Bazı ilaçlarda temin sıkıntısı yaşanıyor!

Konya Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Hakan Koru, “Eczacının fiyatlar üzerindeki hiçbir tasarrufu yok. Fiyatlar devlet tarafından belirlenmekte ve eczacılar standart olarak tüm her yerde aynı fiyatlarda ürünlerini vatandaşla buluşturmaktadır” dedi. 

Çoğu sektörde olduğu gibi Eczacılar da zorlu günlerden geçiyor. İlaç sektöründe büyük oranda dışa bağımlı olunması, Türkiye'nin ilaç yatırımı konusunda piyasadaki verimliliğini kaybetmesi; önem arz eden bazı ithal ilaçların ülkeye girişini de zorlaştırdı. Öte yandan Eczacıların karlılık oranı düşmesi eczacıları zor durumda bıraktı. Eczanelerde bazı ilaçların bulunamadığı konusuna açıklık getiren Konya Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Hakan Koru, “Şu anda piyasa da ulaşılamayan ilaçların net sayısı 500, 600 civarında ilaçtan bahsediliyor. Ancak bunların aslında baktığınız zaman Sağlık Bakanlığı tarafından eş değer kabul edilen ilaçlar olduğu için aslında sıkıntı çekilen ilaç sayısı bu kadar fazla değil.  Bunların sayısı yani 100’ü bulmaz” dedi

“BULUNAMIYAN İLAÇ SAYISI 100’Ü GEÇMEZ”

Son günlerde sıkça konuşulan eczanelerde ilaç bulunamadığı ve fiyatların arttığı yönündeki söylentiler hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Konya Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Hakan Koru,  “Şuanda piyasa da ulaşılamayan 500, 600 civarında ilaçtan bahsediliyor. Ancak bunların aslında baktığınız zaman Sağlık Bakanlığı tarafından eş değer kabul edilen ilaçlar olduğu için aslında sıkıntı çekilen ilaç sayısı bu kadar fazla değil.  Bunların sayısı 100’ü bulmaz. Bizim eczacılar olarak sıkıntı çektiğimiz ilaç sayısı bunlar buna da tamamıyla yok diyemeyiz. Bunlar da arz talep ilişkisindeki problemden dolayı piyasaya çıkışlarında yetersizlikler var eski bolluğu yok. Yani problemimiz her an bulamamak ama hiç yok değil, çıkıyor, alıyoruz. Fakat depolardan her istediğimiz zaman sipariş ettiğimizde bulamama durumumuz olabiliyor” İfadelerini kullandı. 

“GENELLİKLE ÇOCUK ŞURUPLARININ TEMİNİNDE SORUN VAR” 

Üretilen ilaçların piyasa çıkma sürelerinde sorun yaşadıklarını belirten Koru, daha sonra şunları kaydetti: “Genellikle çocuk şuruplarının temininde problem var. İthal İlaçların bazılarında söz konusu. Fakat bunların içinde tamam hayati öneme haiz değil, tabi ki bütün ilaçlar hayati öneme haizdir ama bu bahsettiğimiz ilaçlara alternatif ilaçlar ile çözüm üretilebiliyor. Hekim arkadaşlarımız da reçetelerini değiştirerek bir şekilde vatandaşımız işini çözmeye çalışıyorlar. Biz eczaneciler olarak ilaç depolarından gelen ilaçları vatandaşın kullanımına sunuyoruz son dönemlerde ilaç depolarından ilaç temini noktasında problemler var. Ama bu yaşanan problemler eczaneciler ile alakalı bir durum değil. Sektörün ilaç alımı ciddi sıkıntıya düştü. İkinci olarak pandemi döneminde koronavirüs çok öne çıktığından bazı ilaçlar satılmadı. Şu an temel problem olarak üretilen ilaçların piyasaya çıkması konusunda bir sorun var” 

İLAÇ FİYATLARINA SENEDE BİR KEZ ZAM YAPILIR 

İlaç fiyatlarının devlet tarafından belirlendiğini ve bu konuda eczacıları bir müdahalesinin söz konusu olmadığını belirten Koru, daha sonra sözlerine şöyle devam etti:  “21 Aralık’ta bazı ilaçların fiyatları düşecek. Bazı ilaçların fiyatları da artacak bu zamları uygulanmasında Şubat ayında gerçekleşir.  İlaç fiyat kararnamesi gereğince senede bir kere zam gelir oda Şubat ayında olur. Fakat dönemsel olarak ilaç fiyatları düşürülebilir. Ufak ufak artırışlar olabilir. Bu tabii gerekçeli olarak olur. Ama topyekûn fiyat artışları sadece yılda bir kere yapılır. O da Şubat ayındadır. Geçen sene mart ayında sattığımız parol tablet hala aynı fiyatta. Yani devletin ödemediği dediğimiz ilaç dışı ürünler firmalar kendi kapılarına göre şu anda olduğu gibi fiyat verebiliyor. Fiyatları belirleyebiliyorlar. Belki halkımız o ilaç dışı dediğimiz ürünlerde de fiyat arttığı için o yüzden hani ilaçlar pahalandı. Olabilir. Ama ilaç fiyatları Şubat 2021 neyse hala böyle devam etmektedir.”Eczacı gelirinin çok büyük oranda devlet tarafından belirlenen ilaç fiyatlarına ve kârlılık oranlarına bağlı olduğuna dikkat çeken Koru, “Eczacının en büyük problemi tamamıyla karlılıklarıyla alakalı. Sosyal Güvenlik Kurumu tek alıcıdır.  Fakat eczacıların bu geri ödemedeki ilaç fiyatlarının kademeleri vardır. Bu kademeler ilaçlara zam geldiği zaman yükseltilmesi gerekirken yıllardır Sosyal Güvenlik Kurumu bu kademelere dokunmaz. Bu sebepten dolayı da zaman içerisinde eczacılar eriyerek gitti. Şuan ciddi manada geçim sıkıntısı çeker hale geldi eczacılar.  Zaman içerisinde eczacının karlılığı düşerek geliyor. Bu Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödemedeki belirlenmiş olan bu kademelerle alakalı. Eczacıların yapmış olduğu ıskontolar eczacının karını azaltıyor.  Genel giderler artıyor. Fakat aynı şekilde gelirlerinde bir artış söz konusu değil” dedi.  

ECZACILAR FİYAT BELİRLEYEMEZ 

Eczacıların ilaç fiyatı belirlemede hiçbir tasarrufu olmadığını, ilaç krizinin tek sebebinin yükselen döviz kuru olmadığını belirten Koru sözlerini şöyle tamamladı: “Kur fiyatları ilaç fiyat kararnamesi içinde belirlenmiş bir rakam İlaç alımlarında Euro kuru 4,57 kurş üzerinden işlem görüyor. Ama bunu artık bir parametre olarak değerlendirmek lazım. Bu aslında imalatçıyı ilgilendiren bir konu. Eczacı ilacı dolarla alıp dolarla Dövizde satmıyor. Netice itibariyle imalatçıyı ilgilendiriyor olabilir ama bu eczacının direkt sorunu değil. Eczacının şu an doğrudan sorunu karlılık ve ilaç bulamamak. Geçen sen pandemi ile birlikte İlaç kullanmama sayılarında bir düşüş yaşandı. pandeminin başlaması ve bazı ilaçların artık kullanılamaz hale gelmesi, insanların eve kapanması hastalıkların bulaşma oranının azalması,  gribal enfeksiyonları pandemi sürecinde çok azaldı. Maske, mesafe, diğer hastalıkların da bulaşımını azalttı. Teneffüs yoluyla hastalıklarda. Bu sebepten dolayı da imalatçılar 2021 yılında üretim stratejilerini biraz daha düşürerek ortaya koydular ve daha az ilaç piyasaya arz ettiler. Eczacı son noktada olduğu için yani bizim imalat sektörünün tabii sorunları neticede kendi yapısal iç meseleleri. Biz bundan etkileniyoruz tabii ister istemez.” 

SAİT ÇELİK 


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri