'Bazı aydınlar yozlaştı'

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, “Aydın olmak için bedel ödemek gerekiyor. Her entelektüel birikimi olan aydın değildir. Ülkemizde ne yazık ki bazı aydınlaş yozlaştı. Yozlaşmanın önüne geçmeliyiz” dedi
Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen “1. Uluslararası Konya Sempozyumu” devam ediyor. Alanında uzman akademisyenler, gün yüzüne çıkmamış ender bilgileri katılımcılarla paylaşıyor.
 
Dedeman Otel’de gerçekleşen sempozyumun 1. oturumunda, “Şehir ve Üniversite Kültür Anlayışı” konusunda bilgi veren Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, ilk olarak gençliğin yaşla alakasının olmadığına değindi. Gençliğin düşünce, ruh ve hayal ile tarif edilebileceğini ifade eden Şen, “Eğer düşünüz ve hayaliniz yoksa yaşınız kaç olursa olsun genç değilsinizdir. 70 yaşında bile heyacan da olacak, düşünce de olacak. Gençliğimizi kaybetmeyelim. Düş ve tasa sahibi olalım. Bilgimiz mutlaka kültüre dönüşerek aydın olalım. Aydın olmak için de bedel ödemek gerekiyor. Ne kadar bedel ödenirse o kadar aydın olunur” dedi. İki kişinin olduğu yerde kültür değişmesinin de yaşanacağını ifade eden Şen, “Bu beğenme ve özentiyle olabilir. Yani kültürü zayıf olan, kültürü güçlü olandan etkilenmeye başlar. Önemli olan kültürden etkilenmek değildir. Kültürün dönüşmesini engellemektir. Bu yozlaşmayı beraberinde getirir. Bugün aydın diye tabir ettiğimiz insanlar yozlaşmış insanlardır. Bazılarının entellektüel yeterliliği vardır, ama aydın değildir. Şehirlerimize baktığımız tarihi dokuyu en fazla koruyan şehir Konya’dır. Bu millet maalesef bir dönüşüm yaşadı. Allah, bizi korudu. Biz, İslam’ın son ordusuyuz. Bunun önemini iyi anlamalıyız” diye konuştu. 
 
ÜNİVERSİTELER DIŞA AÇIK 
Üniversitenin yapı olarak dışa açık olduğunu kaydeden Şen, akademisyenlerin ve öğrencilerin genellikle farklı şehirlerden geldiğini söyledi. Her şehrin bir kimliğe sahip olduğunu belirten Şen, “Burada da bir kültür alışverişi olur. Şehirlerin eğer kimlikleri güçlüyse, o şehirde okumanın ve çalışmanın zevkini yaşarlar. Karabük 100 binlik nüfusa sahiptir ama iki köyden meydana gelmiştir. Kırıkkale de iki köyden meydana gelmiştir. Daha 40-50 yıl önce bu şehirlerin nüfusa köye denkti. Şimdi bu şehirlerin kimliği vardır demek yanlış olur. Konya’da ise dışarıdan gelen biri, Konya kimliğinden etkilenir” ifadelerini kullandı.
 
Prof. Dr. Köksal Alver de, 'Kent İmgeleri Bağlamında Konya' başlıklı sempozyum konusu hakkında bilgi verdi. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı ise kamuoyunun yakından takip ettiği 'Medeniyet Okulu Projesi' hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Vakfı Başkanı Mehmet Doğan ise rahatsızlığından dolayı sempozyumuma katılamadı. Doğan’ın, 'Şehir ve Medeniyet' bildirisini ise TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu okudu. 
HAKAN ARMUTCU - merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri