Baz İstasyonlarının Ölçüm Değerleri İnternetten Canlı İzlenecek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İkinci Başkanı Turgut Ayhan Beydoğan, baz istasyonlarının ölçüm değerlerinin canlı olarak internet sitelerinde yayınlanacağını açıkladı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İkinci Başkanı Turgut Ayhan Beydoğan, baz istasyonlarının ölçüm değerlerinin canlı olarak internet sitelerinde yayınlanacağını açıkladı.

Beydoğan, basın mensuplarıyla düzenlediği sohbet toplantısında, BTK'nın tüketici haklarını koruma konusunda hayata geçirdiği projelere yönelik olarak 2012 ve 2013 yıllarında yapılan önemli düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Mobil haberleşmenin olmazsa olmazı olan baz istasyonlarının, hizmet kalitesi ve sürdürülebilirliği açısından insanların yoğun olduğu şehir merkezlerinde daha fazla olması gerektiğini dile getiren Beydoğan, bununla birlikte denetimten taviz verilmeyeceğini aktardı. Hatta baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik ışımanın ne kadar olduğunun canlı yayınlanmasını sağlayacaklarını vurgulayan Beydoğan, ilk olarak Ankara ve İzmir'de belirlenen bazı baz istasyonlarının ölçüm değerlerinin canlı olarak BTK'nın internet sitesi üzerinde yayımlanacağını söyledi. Uygulamanın başarılı olması halinde ise Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını kaydetti.

Kurumun yetki alanındaki bütün kurum ve kuruluşlar ile ilgili paylaşımlarda bulunan İkinci Başkan Beydoğan, posta sektörüyle ilgili de BTK'nın yetkili kılındığını belirterek, Posta Kanunu kapsamında posta düzenlemelerine ilişkin ikincil düzenlemelerin çıkarılması için çalışma grubu kurulduğunu, 23 Mayıs 2014'e kadar ikincil düzenleme yapacaklarını belirtti.

Beydoğan, sahte twitter ve facebook hesaplarıyla ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını, twitter ile işbirliği yapılması için görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

"809 BİN KİŞİ AÇIK HATTI ÜZERİNE ALDI"

Kişilerin bilgisi dışında adlarına açılan ve satışa sunulan 'açık hatlar'la ilgili düzenleme sayesinde bu konudaki sıkıntıların giderildiğini kaydeden Beydoğan, 2,5 milyon kişinin 'Hat Sorugulama Sistem' hizmetinden yararlandığını ve 809 bin kişinin adlarına açılan hatları üzerlerine aldıklarını açıkladı.

İnternet kullanıcılarının İnternetteki zararlı yayınlardan korunmasına yönelik tüketici taleplerini esas alaran Tüketici Hakları Yönetmeliği gereğince Güvenli İnternet Hizmetine İlişkin Usul ve Esaslar'ın yürürlüğe girdiğini de bildiren Beydoğan, söz konusu hizmetten yararlanan abone sayısının da 1 milyon 400 bin seviyesine ulaştığını aktardı. İkinci Başkan, ayrıca yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının kayıt işlemlerinin daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla e-Devlet üzerinden kayıt uygulamasının 2 Temmuz 2013 tarihinden itibaren başladığını, bu sayede de 160 binin üzerinde tüketicinin bu haktan yararlandığını ifade etti.

KONTÖR TRANSFERİNDE LİMİT YÜZDE 50 İLE SINIRLANDI

Kontör dolandırıcılığına karşı alınan tedbirler hakkında da bilgi veren Beydoğan, şu bilgileri verdi:

"Tüketici mağduriyetlerinin önlenmesini teminen işletmecilerin uyarı mesajı göndermesi, gerekli bilgilendirmenin yapılması gibi hususlarında Kurul Kararı alındı. Transfer yoluyla elde edilen kontör/TL'lerin ikinci kez bir başka hatta transfer edilmesinin engellenmesi ve bir hatta yapılan kontör/TL yüklemesinin en fazla yüzde 50'sinin transfer edilebilmesine yönelik çalışmaların 3 ay içinde tamamlanarak uygulamanın başlatılması hususu mobil telefon işletmecilerine bildirildi. Bu kapsamda Kurul Kararı ile birlikte kontör dolandırıcılığı vakalarında hızla azalma görüldü." diye konuştu.

FATURALAR BASİT VE ANLAŞILIR OLACAK

Beydoğan, elektronik haberleşme sektöründe faaliyette bulunan sabit ve mobil telefon işletmecileri tarafından düzenlenen faturalarla ayrıntılı faturalara ilişkin başlatılan çalışmayla ilgili olarak da bu çalışmayla tüketicilere, faturaların, basit bir şekilde, yeterli bilgi ile sunumunun sağlanması ve faturalarda yer alan ücretlerin, herhangi bir tereddüde yol açmayacak açıklıkta, ayırt edilebilir, aboneler tarafından doğrulanabilecek şekilde gösterilmesi hedeflendiğini kaydetti.

MÜŞTERİ HİZMETLERİ İLE İLGİLİ EN SORUNLU SEKTÖR BANKALAR

Müşteri hizmetleriyle ilgili en sorunlu sekötrün bankalar olduğunu, tüketicilerin çok uzun süre bekletildiğini anlatan Beydoğan, Torba Kanun'da çağrı merkezleri ile ilgili düzenlemenin yapılması durumunda BTK'nın sektörü düzenleyebileceğini bildirdi. GSM operatörlerinin müşteri hizmetlerine, arayan müşteriyi 20 saniye bekletme süresi koyduklarını belirten Beydoğan, söz konusu kurala uymayan GSM operatörüne ceza verildiğini açıkladı.

TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİNİN ÇOĞU FATURA YÜKSEKLİĞİNDEN

Tüketici şikayetlerinin çoğunluğunun faturaların yüksekliğinden geldiğini ifade eden Beydoğan, tüketici şikayetlerini daha hızlı çözümlendirmek için artık şikayetlerin ilgili GSM operatörüne yapılacağını, BTK'nın şikayetle ilgili denetim yapacağını söyledi. Faturaların açık ve anlaşılır hale getirilmesi için çalışma yapıldığını da belirten Beydoğan, 2014 yılı itibariyle açık ve anlaşılır fatura uygulamasının başlayacağını kaydetti. Beydoğan, BTK'nın GSM operatörlerinin faturalandırma birimindeki sayaçlarının kontrol edildiğini ifade etti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri