Bayramlar denilince insanın aklına ve ruhuna pozitif enerji veren günler geliyor. Hele bu dini bayramlar olunca daha bir başka oluyor tabi…
Gelelim gündemimize, dünya nüfusunun yaklaşık 1,8 milyarı Müslüman olan İslam alemi Salı günü kurban bayramını idrak edecek. Sabah, camilerde kurban bayram namazı eda edilecek, kabir ziyaretleri yapılacak, ardından Allah rızası için kurbanlıklar kesilecek. Bu vecibeyi yerine getirdikten sonra, üçte biri fakir fukaraya, üçte biri ev halkına, üçte birini de gelen eş-dost akrabaya ikram edilecek. Bununla birlikte hısım-akraba, eş-dost ziyaret edilerek bayramları kutlanır, hal hatır sorulur. Uzun zaman birbirlerini görmeyen insanlar bu vesile ile hasret gidermiş olur.
Bayramlar bizim için çok büyük bir nimet ve ikramdır. Kalpleri yumuşatır, kardeşlik duygularını pekiştirir ve paylaşmayı öğretir. Cenab-ı Hak; “göklerde ve yerde ne varsa kendi katından bir lütuf olarak bizlere amade kıldığını” beyan buyuruyor. Yine “nimetlerimi saymaya kalksanız, sayamazsınız” buyuruyor. Bütün bu ilahi lütuflara karşı; şükür ve zikirle hayatımıza derin bir mana kazandırmalıyız. Bedenin şükrü namaz, oruç, hac gibi ibadetler olurken malı şükrü de zekat, sadaka vesairedir. Kurban kesmekte bir çeşit mal ve beden şükrüdür. İhmal etmemek gerekir. Zira, kurban kesmek çok önemli bir ibadet şeklidir. Görev yerine getirilmeli ve tatil gözüyle bakmamak lazım. Aksi takdirde neslimize anlatmakta güçlük çekeriz.
Bu günlerin kıymetini iyi anlayıp, ehemmiyet göstermek suretiyle, layıkıyla veçhile yerine getirmeye gayret etmeliyiz. Tatil düşüncesi ile hareket etmeyip, bayramları bayram gibi yaşamalıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle bayramınızı tebrik eder, daha nice bayramlara, sağlık ve huzurla ulaşmayı temenni ediyoruz.
Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.