Bayramın Ardından Sucuk Ve Kıyma Kuyruğu Başladı

Kurban Bayramı geride kaldı. Kırıkkale'de kurbanlık etlerin bir kısmı kavurma yapılırken, kalanı da sucuk ve kıyma yapılıyor. Kurbanlık hayvanlarını kesen vatandaşlar, etlerin kalan bölümünü sucuk yaptırmak için sabahın erken saatinden...

Kurban Bayramı geride kaldı. Kırıkkale'de kurbanlık etlerin bir kısmı kavurma yapılırken, kalanı da sucuk ve kıyma yapılıyor. Kurbanlık hayvanlarını kesen vatandaşlar, etlerin kalan bölümünü sucuk yaptırmak için sabahın erken saatinden itibaren baharatçı ve kasaplara getiriyor.

Kırıkkale’de baharatçılık yapan İhsan Ünlü, özellikle Kurban Bayramı süresince sucuk imalatının yoğun olduğunu ifade etti. Ünlü, “Vatandaşlarımızın kurban etini önce kuşbaşı, ardından kıyma çekip, el değmeden sucuk imalatı yapıyoruz. Bayramın ilk günü yaklaşık 10 ton et çekip, vatandaşların kendi etinden sucuk imalatı yaptık." dedi. Ünlü, et dışında gerekli malzemeleri kendilerinden olmak üzere bayram süresince 6 ayrı makine da çalıştıklarını, 15-16 ton arasında sucuk imalatı yapmayı düşündüklerini söyledi.

Sucuk yapmak istenen et miktarına göre, içine katılması gerekli baharatları kendilerinin ayarladığını ifade eden Ünlü, şu bilgileri verdi: "Sucuğun içine katılacak baharat, et miktarına göre ayarlanır. Örneğin 5 kilogram etten sucuk yapmak için yarım kilogram kırmızı biber, yarım kilogram sarımsak, 50 gram kimyon, 125 gram tuz, 50 gram karışık baharat ve 10 metre kurutulmuş bağırsak gerekir. Karışık baharatın içinde tarçın, karabiber, karanfil, zencefil, havlucan ve yenibahar gibi değişik baharatlar bulunur."

Kurbanı kestikten sonra bir kısmını fakirlere, bir kısmını misafirlere, kalanını ise sucuk ve kıyma yapmak için ayırdığını açıklayan Mustafa Kaplan ise "Çocuklarım senede bir kez et yüzü görüyor. Uzun vadeli olmamak üzere yapılan sucukları ve kıymaları sabah kahvaltısında çocuklarıma yediriyorum." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri