Bayramda tam mesai yaptılar

Kurban Bayramı’nın ilk gününe kesim ile uğraşan kasaplar, ikinci günden itibaren et çekimi ve sucuk için mesai yaptı. Dericiler de bayram boyunca kurban derilerini toplayarak ek gelir elde etti.

Konya’da Kurban Bayramı'nın birinci gününden kesimle uğraşan kasaplar, ikinci günden itibaren de kıyma ve sucuk için mesai yaptı. Kurban etlerini en iyi şekilde değerlendirerek sofralarını geleneksel lezzetlerle süslemek isteyen vatandaşlar, hazırladıkları kurban etlerini kıyma haline getirerek sucuk yaptırdı. Vatandaşların çoğu, kurban etlerini sucuk olarak değerlendirmek için kasap ve sucukçuların yolunu tuttu.  Et sucuğun kilosu 20 liradan satılırken, eti getiren vatandaşın sucuğunun kilosu ise 5 liradan satılıyor.

BAYRAMLARI ET ÇEKMEKLE GEÇTİ

Erulu Et Sahibi Özcan Mutluerulu, vatandaşın fazla kurban etleri sucuk yaptırarak değerlendirdiğini söyledi. Bayramın birinci gününden itibaren yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Mutluerulu, 3 günde yüzlerce kilo sucuk yaptıklarını söyledi. Bayramın ikinci gününden itibaren sabahın erken saatlerinde çalışmaya başladıklarını ifade eden Mutluerulu, “Vatandaş fazla olan kurban etlerini bize getirip, kıyma haline getirerek sucuk yapıyoruz. Et, baharat ile yoğrulduktan sonra sucukların dolumunu yapıyoruz. Vatandaş, çayını içinceye kadar sucuğu doldurup teslim ediyoruz. Bu sene fiyatlar geçen yıla göre aynı. İki yıl öncesine kadar sucuğun kilosunu 4 liradan yapıyorduk. Bu sene ise 5 liradan satıyoruz. Bağırsağın metresi 75 kuruştan satılıyor. Vatandaş sadece etini getiriyor. Biz eti kıyma yapıp bağırsağa doldurup teslim ediyoruz” dedi.

SOKAK ARALARINDAKİLERE DİKKAT

Kurban etlerini sucuk yaptırmak isteyenlerin sayısında her geçen yıl artış olduğunu ifade eden Mutluerulu, “Allah’a şükür talepler her geçen yıl artıyor. Konyalının damak tadına uygun sucuk yapıldığı için kurban etleri sucuk olarak değerlendiriliyor. Eski usul sucuklar yapılıyor. Sucukların içerisine herhangi bir kimyasal madde katılmıyor. Tuz, baharat ve sarımsak ile sucuğu yapıyoruz. Kimyasallar sucuğu koruması için yapılıyor ama buna gerek yok. 3 gün havalandırılıp dondurucuya atılıyor ve bozulma olmuyor. Sucuğun dışarısı da bağırsak ile çevrildiği için sucuk bundan besleniyor. Bu şekilde olunca bozulma gibi bir şey söz konusu olmuyor. Vatandaşın gözü önünde sucuk yapıyoruz. Konya’da birçok kasap bu şekilde iş yapıyor. Et çekimini en iyi kasaplar yapar. Vatandaşımıza sokak aralarındaki et çekimi yaptırmamaları konusunda uyarıyoruz. Çünkü, bunlar et çekim makinesi sadece Kurban Bayram’ında ortaya çıkarıyor. Bu da sağlıklı olmuyor. Pas ve kir tutabildiği için seyyarlara dikkat etmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

DERİCELER DE TAM MESAİ YAPTI

Bayramda tam mesai yapan diğer sektör ise dericiler oldu. Konya’da Eski Garaj civarı, Mengüç Sokak ve Larende Caddesi’nde bulunan dericiler, kurbanlıkların derilerini toplamaya başladı. İlk günden itibaren derileri toplamaya başlayan dericiler,etrafa kötü koku yayıldığı için en kısa sürede işlemlerini halletmek istediklerini belirtti. Derileri bekletmeden hızlı bir şekilde kamyonlara doldurarak, alandan uzaklaştıran dericiler, “Allah’a şükür bayramlarda işlerimiz hareketleniyor. Zabıtayla sorun yaşamamak için hızlı bir şekilde derileri alıp uzaklaştırıyoruz. Etrafa kötü koku yayıldığı için mahalle sakinlerinden şikayet geliyor. Biz de bu şekilde bunun önüne geçiyoruz” dedi.

DERİ FİYATLARI NE DURUMDA?

Koyun derisinin kilosunun 1-2 lira arasında değiştiğini belirten dericiler, sığır derisinin kilosunun ise 3 lira civarında olduğunu söyledi. Koyun derisinin ortalama 20 kilo sığır derisinin ise maksimum 50 oranında olduğunu hatırlatan dericiler, “Deri fiyatları oldukça iyi durumda. 4 günde tonlarca deri toplandı. Ancak kurban derisini son güne bırakanların derisini almıyoruz. Çünkü deri işlenmemiş olduğu için hava şartlarından dolayı da bozulmaya başlıyor. Biz de geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Deriler firmalar tarafından işlendikten sonra yurt dışına ihraç ediliyor. Giyim sektöründe önemli bir açık kurban zamanı kapanıyor” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri