Yılda bir defa olmasından dolayı Kurban Bayramı'ndaki et tüketimi artacaktır. Bununla birlikte tatlı tüketimi de oldukça fazla olacaktır. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, çocuklar daha dikkatli olurken normal beslenme düzenine sahip olanlar da ipin ucunu kaçırmamalıdır.
Bayramda beslenmeye dikkat edilmesi noktasında uyarılarda bulunan Diyetisyen Esra Özkan, "Porsiyon kontrolüne, yiyecek içecek seçimine, besin gruplarının dengeli dağılımına özen göstermeli, Kurban Bayramı'nda da beslenme disiplinini kaybetmemelisiniz. Kurban Bayramı'nda dikkat etmeniz gerekenlerin başında ise gıda güvenliği, etlerin saklanması, etlerin hazırlanması ve pişirme yöntemlerinin doğru şekilde olması geliyor. Kısacık bir girişten sonra biraz daha detaylı bilgilerle devam edebiliriz" şeklinde konuştu.
KAHVALTI YAPMAYA ÖZEN GÖSTERİN
Günlük yaşantınızda olduğu gibi bayram sabahında da dengeli ve besleyici bir kahvaltı yapmaya özen göstermemezi gerektiğini aktaran Özkan, "Günün altın öğünü olan kahvaltıyı atlamamalısınız. Türk kahvaltılarının çeşitliliği bayram kahvaltılarında da kendini gösterir. Hamurişleri, börekler, kızartmalar derken bahsedilen denge ve besleyicilik göz ardı edilebilir. Kahvaltı öğününüzde tam tahıllı ekmekler, peynir, yumurta, sebze ve yeşilliklere yer vermeli; kavurma et, kızartma, hamurişlerinden uzak durmalısınız" diye konuştu.
SU TÜKETİMİNE DİKKAT
Su tüketiminin önemine değinen Özkan şu tavsiyede bulundu: "Düzenli sindirim sistemi ve metabolizma için su tüketimine daima dikkat etmelisiniz. Özellikle bayramlarda ikram edilen çay, kahve ve diğer içeceklerin arasında su ikinci plana kalabilmektedir. İhtiyacınız olan su miktarı ise kg başına 30 ml olarak belirlenmiştir."
KURBAN ETİNİ DİNLENDİRMEDEN TÜKETMEYİN
Kurban etinin dinlendirilmesi gerektiğini belirten Özkan, "Bizim geleneklerimizden birisi de kesilen eti dinlendirmeden hemen mangal ateşine atmaktır. Ancak yeni kesilmiş etler sert olacağı için hem sindirim açısından sıkıntı yaratır hem de pişirme de zorluk yaratır. Etleri gıda güvenliğine uygun koşullarda 24 saat beklettikten sonra tüketmeniz daha doğru olacaktır" ifadelerini kullandı.
PİŞİRME YÖNTEMLERİNE DİKKAT
Diyetisyen Esra Özkan konuşmalarını şu sözlerle tamamladı: "Beslenme bir bütündür. Belki de çoğu zaman atlanan diğer önemli kısım da doğru pişirme yöntemleridir. Tercih etmeniz gereken doğru pişirme yöntemleri ise; haşlama, ızgara, fırınlama olmalıdır. Kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınmanız gerekmektedir. Eğer mangal yapacaksanız etin kömürleşmemesine dikkat etmelisiniz. Kömürleşen et kanser riski taşımaktadır. Elbette olmaz. Şerbetli tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Çikolata seçimlerinizi bitter çikolatadan yana kullanabilirsiniz. Porsiyon miktarına dikkat etmeniz de önemli tabii ki. Kronik hastalığı olan bireylerin de uzman kontrolünde tüketmelerini öneririm. Pandemiye denk gelen son bayram olması dileğiyle…Herkese sağlıklı bayramlar dilerim."