Bayram tatilini sadece tatil olarak görmeyin

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, bayramların hep birlikte toplumca kutlanması gerektiğini söyledi

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, bayramların hep birlikte toplumca kutlanması gerektiğini söyledi.
Aydın yaptığı açıklamada, ancak son zamanlarda bayramların karşılıklı eş dost görüşmesinden daha çok tatil olarak değerlendirilmeye başlandığını, 9 günlük bayram tatilinin gelenek ve göreneklere uygun kutlanması gerektiğini ifade etti.
Bayramın sadece tatil değil, kendine has güzelliklerinin bulunduğunun farkına varılmasının oldukça önemli olduğunu dile getiren Aydın, ''Bayramlarda özelikle evde bulunmaya dikkat edilmeli. Gelen dostlarımız bizi evde bulmalı. Evde olmayıp da, tatile gidersek gelenleri geri çevirmiş olur, bu da hiç hoş bir durum olmaz. Bağlar kopar'' dedi.
BOŞ ZAMAN DEĞERLENDİRMESİ GÖRÜLMEMELİ
Bayramlar tatil vesilesi olarak görüldüğünde eşten ve dosttan uzaklaşıldığını vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:
''9 günlük tatilde yakınlar ziyaret edilip, büyüklere saygı, küçüklere sevgi gösterilmeli. Boş zaman değerlendirilmesi olarak görülürse bayramlar, amacına hizmet etmez. Yoğun çalışma temposunun arasında ortaya çıkan bu 9 günlük bayram tatili, ''boş zaman değerlendirmesi'' olarak görülmemeli, akrabalara vakit ayrılmalıdır. Boş zaman olgusu değilde, dini bir bayram ve birleştirici özelliği dikkate alınarak değerlendirilmeli. Yaşanan kültürel ve sosyal değişime kapılınmamalı. Zaten yaşanan hızlı tempoda birbirimize zaman ayırmada zorluk çekiyoruz. Akrabalarla vakit geçirmek yerine tatile çıkarsak ilişkiler tamamen kopar. Akrabalarla bir sebep ya da vesile olursa görüşülebiliyor. Bayramlar da bizi biraz daha sebep ve vesile etmeli. Birleştirici kaynaştırıcı görülmeli.''
Aydın, ailelerle telefonla iletişim kurarak bayramlaşma yerine, yüz yüze görüşülerek mutluluk ve heyecanın birlikte yaşanması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri