Bayram sevinci yasa dönüşmesin!

Ramazan Bayramı öncesi ve sonrasında binlerce araç yollara çıkacak. Memleketlerine ve akrabalarının yanına gidecek olan vatandaşların herhangi bir can ve mal kaybına uğramaması için yetkililer uyarıyor

Alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara rağmen bayram tatillerinde trafik kazalarında ciddi oranda artış yaşanıyor. Her bayramda ailelerin bayramı kabusa dönüşüyor. Geçtiğimiz yıl 9 günlük Ramazan Bayramı’ndaki trafik kazalarında 39 kişi yaşamını yitirdi, 156 kişi de yaralandı. 2017 Ramazan Bayramı sonucunda 69,  2016’da ise 129 kişi can vermişti. Yetkililer benzer can kayıplarının yaşanmaması için tekrar uyarıyor. Emniyet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada trafik kazalarında her yıl binlerce insanın yaşamını yitirdiği belirtilerek, “Can kayıplarının yanı sıra on binlerce insan ise yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle trafik yoğunluğunda artış olacağı öngörüldüğünden, vatandaşlarımızın huzurlu ve güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak üzere gerekli tedbirler planlanarak uygulamaya konulmuştur” denildi.

1 YILDA 6 BİN 675 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Türkiye’de 2018 yılında meydana gelen 186 bin 532 ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda 6 bin 675 kişi yaşamını yitirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri verilerine göre, 2018 yılında meydana gelen trafik kazalarında toplam 307 bin 71 kişi de yaralandı. TÜİK verilerine göre ölümlerin yüzde 46.9’u, yaralanmaların yüzde 67.1’si yerleşim yeri içinde gerçekleşirken, ölümlerin yüzde 53.1’i, yaralanmaların ise yüzde 32.9’ü yerleşim yeri dışında oldu.

Karayollarında 2018 yılında gerçekleşen trafik kazalarında ölen kişilerin yüzde 42.9’unu sürücüler, yüzde 34.9’unu yolcular, yüzde 22.2’sini ise yayalar oluşturdu. Trafik kazalarında ölenler ve yaralananlar cinsiyetlerine göre incelendiğinde ise ölenlerin yüzde 75.9’unun erkek, yüzde 24.1’inin kadın, yaralananların ise yüzde 67.8’sinin erkek, yüzde 32.2’sinin kadın olduğu görüldü.

Türkiye’de 2018 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazalarında kusurların yüzde 89.5’si sürücü, yüzde 8.4’ü yaya, yüzde 0.9’unun yolcu, yüzde 0.6’sının taşıt ve yüzde 0.6’sının yol kaynaklı olduğu belirlendi. Ölümlü yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 300 bin 704 taşıtın yüzde 53.2’si otomobil, yüzde 15.5’i motosiklet, yüzde 15.3’ü kamyonet, yüzde 3.0'ü minibüs, yüzde 2.5'i kamyon, yüzde 2.3'ü çekici, yüzde 2.2'si otobüs, yüzde 1.1'i traktör ve yüzde 4.9'u diğer taşıtlardan oluştu.

Türkiye’de 2018 yılında meydana gelen 186 bin 532 ölümlü yaralanmalı kazanın en büyük bölümü, yüzde 10.9 pay ile Temmuz ayında meydana gelirken, en az meydana geldiği ay yüzde 6.0 ile Şubat oldu. Haftanın günlerine göre bakıldığında ise en fazla ölümlü yaralanmalı kazanın yüzde 14.8 pay ile Cumartesi günü olduğu görüldü. 2018 yılında meydana gelen ölümlü yaralanmalı kazaların yüzde 67.7’si gündüz, yüzde 29.7’si gece ve yüzde 2.6’sı alacakaranlıkta oldu.

TRAFİK DENETİMLERİ ARTIRILIYOR

İçişleri Bakanlığı, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla karayollarındaki güvenlik tedbirlerini en üst düzeye çıkarılacağını bildirdi. Trafik denetimleri 31 Mayıs -10 Haziran 2019 tarihleri arasında 11 gün süreyle gerçekleştirecek. Bayram tatili süresince toplam 101 bin 223 trafik ekibi ve 184 bin 825 trafik personeli görevli bulunacak.

3 SAATTE BİR MOLA VERİN

Emniyet yetkililerinden yapılan açıklamada güvenli bir sürüş için şu açıklamalara yer verildi: “Hız limitlerine uyun ve her, 3 saatte bir mola vermeyi unutmayın, uykusuz, yorgun ve alkollü olarak kesinlikle araç kullanmayın. Emniyet kemerinizi mutlaka takın ve araçtaki diğer yolcuların da takmasını sağlayın. 10 yaşından küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtun ve emniyet kemerlerini bağlayın. Köprü üstü, viraj, tünel, tepe üstleri ve sollama yasağı olan diğer yerlerde kesinlikle sollama yapmayın. Önünüzde seyreden aracı her zaman güvenli takip mesafesinde izleyin. Araç kullanırken dikkatinizi dağıtacak şeylerle ilgilenmeyin. Aracınıza kapasitesinin üzerinde yük ve yolcu almayın. Araç kullanırken sürekli sol şeridi işgal etmeyin. Araç kullanırken telefon görüşmesi yapmayın. Telefon görüşmesi yapmanız gerektiğinde aracınızı güvenli bir yerde durdurduktan sonra görüşmenizi yapın. Yola çıkmadan önce aracınızın bakımlarını yaptırın ve eksikliklerini tamamlayın. Trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerine uyun."

KEMER HAYAT KURTARIR

Bilimsel araştırmalarla ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında yolcu ve sürücülerin yüzde 25’inin araç dışına fırladığı ve bunun sonucunda her üç kişiden birinin öldüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Emniyet kemeri kullanmak trafik kazaları sonucunda meydana gelen ölümlerde yüzde 45, ağır yaralanmalarda ise yüzde 50 oranında azalma sağlıyor. Emniyet kemerinin frenleme veya çarpışma anındaki işlevi; yolcuların ileri hareketini engelleyerek araç içerisinde direksiyon, cam veya diğer yolcularla çarpışmasını önlemek, aracın takla atması gibi durumlarda ise araçtan dışarı savrulmayı engellemektir. Bununla birlikte 10 yaşından küçük çocukların arka koltukta oturtulmaları ve emniyet kemerinin bağlanması, eğer varsa çocuk koltuğu veya bebek puseti kullanılması da güvenlik açısından son derece önemlidir. Trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri de hız limitlerine uyulmamasıdır. Yalnızca 'aşırı hızlı araç kullanmak' değil, hız limitlerinin biraz üstündeki hızlarda araç kullanmakta acı sonuçlar doğurabilir. Hızın, seyir esnasında sürücü davranışına, sürücülerin görme ve algılama yeteneğine, kaza durumunda ise yaralanma ve ölüm riski oranına etkileri hafife alınamayacak derecede yüksektir.”

HÂLİD ŞEN

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

3. Sayfa Haberleri