Bayram kredisine dikkat

Kurban Bayramı öncesi bankalar, tüketicilere düşük faizli kredi seçenekleri sunuyor. Tüketiciler Birliği, faiz oranlarının yanıltıcı olabileceği konusunda tüketicileri uyardı

Kurban Bayramı öncesi bankalar, tüketicilere düşük faizli kredi seçenekleri sunuyor. Tüketiciler Birliği, faiz oranlarının yanıltıcı olabileceği konusunda tüketicileri uyardı.

 

Müşterilerine ''bayrama özel'' kredi vermek için adeta birbirleriyle yarışa giren, kredi kampanyalarını artıran ve çeşitlendiren bankalar, bayram kredi paketlerinde miktarın yanı sıra vade, faiz ve dosya masrafları için de uygun seçenekler sunuyor.

 

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ UYARIYOR

 

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç yaptığı açıklamada, her bayram olduğu gibi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi de bankaların kredi verme yarışına girdiğini söyledi.

 

Bankaların düşük faizli kredi vaatlerine kanmamak gerektiğini ifade eden Dinç, rakamların aldatıcı olabileceğini iddia etti.

 

Dinç, çoğu bankanın ''bayramda krediniz bizden, sıfır faizli kredi veriyoruz'' dediğini belirterek, şunları kaydetti:

 

''Sıfır faizli kredi diyorlar ama 5 bin lira kredi alan bir kişinin cari hesabına 4 bin 500 lira yansıyor. Dosya masrafı, komisyon gibi çeşitli adlar altında kesinti yapıyorlar. Yine müşteriye sormadan hayat sigortası, ferdi kaza sigortası gibi çeşitli sigortalar yapıyorlar. Bunun mecburi olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle vatandaşların bu gibi kampanyalarda yanıltıcı ibarelere karşı dikkatli olması gerekiyor. Faiz oranları yanıltıcı olabilir, kredi alırken mutlaka toplam maliyet dikkate alınmalı. Kredi kullanacaklar, banka çalışanına toplam maliyeti sormadan kesinlikle imza atmamalı.''

 

Sadece bir bayramı sorunsuz geçirmek için 60 ay vadeye kadar kredi kullanmanın çok mantıklı olmadığını da ifade eden Dinç, ''Bir bayram rahat geçiriliyor ama diğerleri sıkıntılı oluyor. 60 ayda 10 dini bayram var. Yine Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü ve evlilik yıldönümü gibi çok sayıda özel gün var. Bu nedenle tüketicilere kredi kullanırken çok iyi düşünmelerini şiddetle tavsiye ediyorum'' dedi.

 

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri