Bayram da buruk geçecek

İslam alemi Ramazan Bayramı'nı bu yıl da buruk bir şekilde karşılıyor. Suriye, Irak, Mısır, Arakan, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan üzücü olaylar bayramı gölgede bırakıyor. İslam coğrafyasında her gün onlarca kişi yaşamını yitiriyor

İslam dünyası bu yıl da Ramazan Bayramı'na hüzünlü bir şekilde giriyor. İslam coğrafyasında silah sesleri eksik olmuyor. İslam ülkelerinde başlayan iç savaş devam ediyor. Savaşlar nedeniyle her gün çok sayıda Müslüman hayatını kaybediyor. Filistin ve Irak’ta Müslümanlar çoluk çocuk, kadın, yaşlı ayırt edilmeden katledilirken, Mısır ve Doğu Türkistan’da Müslümanlara yapılan işkenceler devam ediyor. İslam alemi, yaşanan dramlar ve acılar yüzünden yine bir Ramazan Bayramı'na daha gönlü kırık, hüzün ve acılarla giriyor. Irak ve Suriye’deki örgüt üyeleri birbirlerini öldürmeye devam ederken, sivil halk göçe zorlanıyor. Binlerce Müslüman umut kapısı olarak gördükleri Türkiye'ye gelebilmek için canını ortaya koyuyor.

İSRAİL KAN KUSTURUYOR

Filistin’de siyonist İsrail, yıllardır Müslüman kanı akıtıyor. İsrail'in geçen yıl Ramazan'da Gazze'ye başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Yaşamını yitiren Filistinlilerin çoğunluğunu, kadınlar ve çocuklar oluşturmuştu. İsrail tarafında ise 66 asker, 4 sivil ve bir yabancı uyruklu işçi olmak üzere 71 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.  Hastane ve ambulansları da hedef alan İsrail, yaralıların tedavi olmasını engellemişti. Dünya ise bu yaşanan katliamlara sessizliğini korumuş en sert tepki yine Türkiye'den gelmişti. Geçen yıl Türk halkı tepkisini göstermek amacıyla İsrail mallarına boykot kampanyası başlatmıştı. Bu kampanya sonuçlarını vermeye başlamış olsa da İsrail, Filistin’deki kıyımını durdurmayarak sivil halkı öldürmeye devam etmişti. Müslüman alemi, artık İsrail’in  katliamını durdurmasını istiyor.  İsrail’in bu bayramı da Filistinlilere zehir etmesinden korkuluyor.

MISIR İDAM KARARIYLA GÜNDEMDE

İslam dünyasındaki en trajik olaylardan birisi de seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye verilen idam kararı oldu. Muhammed Mursi ve 121 arkadaşı için idam kararı verildi. Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'nin idam kararına tepki çığ gibi büyüyor. Milyonlarca kişi Mursi'nin idamına tepki göstermek için imza kampanyası başlattı. Türkçe, Arapça ve İngilizce yayımlanan metinde Mursi ile ilgili metin hazırlandı. Türkiye'den çok sayıda sanatçı ve gazeteci imza kampanyasına destek oldu. 

SURİYE’DE GÖÇLER ARTIYOR

Mısır’da yaşanan zulümlerin bir benzeri de Suriye’de sürüyor. Suriye'de 5 yıl önce başlayan iç savaş devam ediyor. Savaş nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca Suriyeli de ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Şu an 4 milyondan fazla Suriyeli mülteci konumunda. Suriyeliler, yakınlarını ve ülkelerini kaybetmenin hüznünü yaşıyor. Suriye’de onlarca Müslüman grup, birbirlerine karşı savaş ilan etti. Bu savaştan en çok siviller zarar gördü. İç savaşta hayatın kaybedenlerin sayısı ise 500 bini geçti. Eşlerini kaybeden binlerce Suriyeli kadın çocuklarını alarak Türkiye’ye sığındı. Binlerce Suriyeli mülteci iç savaştan kaçarak sığındığı Konya’da, savaşın acısını unutmaya çalışıyor.

DOĞU TÜRKİSTAN KAN AĞLIYOR

İslam coğrafyasında kanın durmadığı diğer bir yer ise Doğu Türkistan. Yüzyıllardır Çin zulmü altında kalan milyonlarca Müslüman, Türk oldukları için Çin hapishanelerinde, zindanlarında hayatını kaybediyor. Doğu Türkistan'da devlet memuru ve öğrencilerin geçen yıl Ramazan ayında oruç tutması yasaklanmıştı. Çin’in yıllardır baskı ve işkence ile birlikte yaşamaya zorladığı Doğu Türkistan, zor günler geçiriyor. Binlerce Uygur Türkü, Çin zulmünden kurtulmak için Türkiye, Vietnam, Tayland, Kamboçya, Malezya başta olmak üzere farklı ülkelerde kaçak olarak yaşıyor. 2 yıl önce Myanmar Müslümanları'na karşı Budistler tarafından başlatılan saldırılar sonucunda, bu güne kadar binlerce insanın evi ya yıkıldı ya da yakıldı.

EV VE CAMİLER ATEŞE VERİLİYOR

Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletinde hükümet destekli Budistler'in Müslümanlara yönelik zulümleri devam ediyor. Arakan'da yaşayan Müslümanlara ait ev, işyeri ve camileri ateşe verilyor. Budist çeteler, Müslümanları bölgeden sürmek için de önüne gelen Arakanlıları ateşli veya kesici aletlerle katlederek bölgede adeta korku salmayı sürdürüyor. Dünyanın sessiz bakışları altında Arakan'da Müslümanlara yönelik uygulanan katliam, yağma ve tecavüzün sonu gelmiyor.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri