Bayraktar: Kentsel Dönüşümde Yıkılan Konut Sayısı Yılsonunda 200 Bine Ulaşacak

Çevre ve Şehircilik Erdoğan Bayraktar, 35 şehirde 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 170 bin birim konut ve işyerinin yıkımının tamamlandığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Erdoğan Bayraktar, 35 şehirde 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 170 bin birim konut ve işyerinin yıkımının tamamlandığını söyledi. 2013 yılı sonuna kadar yıkılan konut sayısının 200 binlere ulaşacağını belirten Bayraktar, “Dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkılan konut sayısı 400 bine çıkacak. Vatandaşı incitmeden vatandaşın hakkını koruyarak yürüyoruz. Bugüne kadar 40 bin vatandaşımız kendi evinin riskli olup olmadığını tespit ettirdi. İlk başlarda bu azdı. 500 kuruluşa lisans verdik. Bunların 80’i üniversite. Belediyeler var, yapı denetim kuruluşları var.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Yeşil Şehirler Zirvesine katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) tarafından düzenlenen Yeşil Şehirler Zirvesi hazırlanan tanıtım videosunun gösterimi ile başladı. Ardından kürsüye gelen Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdemir, nüfusun yüzde 70’inin şehirlerde yaşadığını son yıllarda şehirleşme oranının ciddi oranda arttığını söyledi. Bununla birlikte şehirlerin bina yığınlarına döndüğünden yakınan Özdemir, “Özellikle 2000’li yılların başlarından itibaren yapılan binaların birbirine benzemeyen yapılar olduğunu görüyoruz. 2000’li yılların başından itibaren sadece konut yapmak değil insanların içinde yeşili ile alışveriş imkânları ve gezebilecekleri mekanların olacağı alanlar gelişti. TOKİ vasıtasıyla bu işler yapıldı.” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da Türkiye'de şehirleşme oranının yüzde 80’lere ulaştığını vurguladı. Dünyada yeşil şehirlere ve çevreye son derece önem verildiğini kaydeden Bayraktar, “Bizde 2011 seçimlerine girerken seçim beyannamemizde 2023 vizyonunu ortaya koyarak 5 başlıktan en önemli yaşanabilir çevre ve marka şehirler. Seçimlerden sonra çevre ve şehircilik bakanlığını kurduk. Türkiye yeniden şehirlerini dizayn etme konusunda ciddi çalışmalar yaptı. Şehirler artık itibar kazanmak izin yarışıyor. Şu anda dış temsilcisi olan 10 ülke içindeyiz. 221 dış temsilciliğimiz var. Bunların önümüzdeki senenin ilk başlarında 235’e çıkarıp ilk 7 ülke arasına gireceğiz.” ifadelerini kullandı.

"6,5 MİLYON KONUTUN YIKILIP YENİDEN YAPILMASI GEREKİYOR"

Konut stokunu yenilemek için büyük gayret içinde olduklarını aktaran Bayraktar, “Türkiyemizde kasaba ve şehir diye tabir edilen yerleşim merkezlerinde 20 milyon konutumuz var. Bunun 14 milyonunu elden geçirmemiz gerekiyor. Bunlar göreceli olarak 1999 depreminden önce yapılan hazır beton kullanılmayan, demir ve tüm mühendislik hizmetini alamamış konutlar. Bunların 6,5 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.” dedi. Afet riski alanları altındaki alanlarını dönüşüm çalışmalarının millet tarafından benimsendiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“İlk intiba çok önemli. İlk başlarda bazı muhalefet kesimleri ve bazı mahfiller bu afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi ekseni kentsel dönüşüme karşı çıktılar. Rantsal dönüşüm dendi ve halk mağdur ediliyor dendi. Bunların hiçbiri doğru değildir. Devletin kendisi ruhunu anayasadan alan bütün kurumları ve kuruluşları ile bir iradedir. Devlet yanlış yapmaz. Devletteki çalışan insanlar yanlış yaparsa yasa onun yakasına yapışması lazım. Devlet insanını korur. Hele hele fakiri fukarayı yerinden yurdundan etmez. Fakirin fukaranın yuvasını yapar. Fotoğrafın büyüğüne bakındığında 11 yılda Türkiye’de konut fiyatları kira fiyatları düştü. Türkiye’de Avrupa standartlarında yerleşim yerleri inşa ediliyor. Biz devlet olarak 500 bin konut yaparken özel sektör de 4,5 milyon konut yaptı. Sosyal donatı alanları ve yeşil alanları ile beraber yapmaya başladı. Mühendislik ve mimarlık hizmetini şehir plancıları hizmetini alarak bunları yaptı. Son 10 yılda yapılan konutların yüzde 99’u depreme ve afete dayanıklı konut. Bunlar inşallah artarak devam edecek.”

"2014 YILI SONUNA KADAR YIKILAN BİRİM SAYISI 400 BİNE ULAŞACAK"

Halk benimseyince kentsel dönüşümün aleyhinde gerçekleşen konuşmalarında azaldığını anlatan Bayraktar, şunları söyledi:

“Aleyhte konuşmalar azaldı. Muhalefet partilerinden de kentsel dönüşümde başarılı çalışmalar yapanlar var. Biz bunları canı gönülden destekliyoruz. Kentsel dönüşümde politika yapma lüksümüz yok. Biz bunu devlet anlayışı ve devlet terbiyesiyle yasalara uygun kim halkın gönlünü alabiliyorsa, kim halkın rızasını alabiliyorsa biz o belediye yardım ediyoruz ve yardım etmeye de devam ediyoruz. 5 Ekim 2012 tarihinde İstanbul Esenler’den 35 vilayetimize de canlı bağlantı yaparak başlattığımız kentsel dönüşümde faaliyetinde bugün 170 bin birim konut ve iş yerinin yıkımını başlattık. Yıl sonuna kadar 200 bini aşacağız, 2014 sonuna kadar 400 bini aşacağız. Vatandaşı incitmeden vatandaşın hakkını koruyarak yürüyoruz. Vatandaşlar tarafından evinin tespitini yaptıranların sayısı da artıyor. Bugüne kadar 40 bin vatandaşımız kendi evinin riskli olup olmadığını tespit ettirdi. İlk başlarda bu azdı. 500 kuruluşa lisans verdik. Bunların 80’i üniversite. Belediyeler var, yapı denetim kuruluşları var.”
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri