Bay: Sıcak havanın çarpması ciddi hastalıklara neden oluyor

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Ebelik Bölümü akademisyenlerinden Öğr. Gör. Fatma Bay, iklimle ilgili yaşanan değişikliklerin insan sağlığını doğrudan etkilediğini ve hastalıklara davetiye çıkardığını kaydetti.

Bay; “Son on yılda görülen sıcak hava dalgası nedeniyle kritik sayıda ölümler görülüyor. Hava sıcaklığının yükselmesi durumu aramızdaki gizli bir katil olabilir. Çevre sıcaklığı yükseldiği zaman, vücut ısısı da yükseliyor. Bu durum hastalıklara, kalp rahatsızlıklarına ve ölümlere neden oluyor. Isı dalgalarına bağlı en yüksek ölüm oranları 65 yaş üstü insanlarda görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle 2030-2050 yılları arasında yıllık 250 binden fazla insanın öleceğini tahmin ediyor. Bazı gruplar sıcaklık artışından daha fazla etkilenebiliyor. Özellikle yaş (yaşlı-çocuk), cinsiyet (özellikle kadın ve gebe), sosyal dışlanma (göç edenler vb.), kronik hastalığa sahip olma, şehirde yaşama, az eğitimli olma, ilaç tedavisi alma, akıl hastaları ve açık havada çalışma gibi durumlarda ısı-ölüm ilişkisinde hassas gruplar bulunuyor” şeklinde konuştu.

Sıcak çarpmasının ciddi hastalık olduğunun altını çizen Bay; “Sıcak çarpması en ciddi hastalıktır ve vücudun ısı kontrolünü kaybetmesi halinde ortaya çıkar. Vücut sıcaklığı çok kısa bir sürede 41.0°C’ın üzerine çıkar, terleme durur ve vücut ısısı kritik seviyeyi aşar.

Yıllık sıcaklık ortalamaları arttıkça, şiddet içeren suç oranlarının arttığı görülüyor. Özellikle yoksul bölgelerde, su kaynaklı hastalıklarda artış görülmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Bay, sıcak havalarda özellikle yaşlı bireylerin ve gebelerin yakınlarından sık sık bu bireylerin kontrol edilmesi, dışarı çıkma ihtiyaçlarının azaltılması, eğer çıkılması gerekiyorsa klimalı yerlerin (alışveriş merkezleri vb.) tercih edilmesini tavsiye etti.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri