Bavyera Seçimi Büyük Koalisyon İhtimalini Güçlendirdi

Almanya'nın Bavyera eyaletinde dün yapılan seçimin sonuçlar gelecek haftaki Federal Meclis seçimlerini etkileyecek.

Almanya'nın Bavyera eyaletinde dün yapılan seçimin sonuçlar gelecek haftaki Federal Meclis seçimlerini etkileyecek. Bavyera merkezli Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) 2008’de koalisyon kurmak zorunda kalmasının ardından yeniden tek başına iktidar olmayı başarması ve Başkan Horst Seehofer’in elinin çok güçlenmesi, diğer taraftan hükümetin küçük ortağı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) barajın altında kalması hesapları alt üst etti.

Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) diğer muhalefet partilere kıyasla oylarını artırmayı başardı. Son haftalarda yükselişe geçen SPD, Bavyera’daki yüzde ikilik artışın genel seçimlere olumlu katkı sağlayacağı beklentisini taşıyor. SPD’nin ortak olarak görmek istediği Birlik 90/Yeşiller ise düşüş yaşıyor. Bavyera’da da oy kaybeden Yeşiller’in genel seçimlerde sürpriz yaparak ciddi bir oy artışı kaydetmesi beklenmiyor.

Bavyera’da barajın altında kalan Liberaller (FDP), Federal Hükümet’teki ortaklarının ikinci oylarına talip olmaya çalışıyor. Ancak Aşağı Saksonya’da acı tecrübe edinen Hıristiyan Birlik Partileri ise ikinci oylarını FDP’ye verme niyetinde değil.

Almanya için alternatif (AfD) veya Korsanlar’ın da bu pazar sürpriz yapabileceği göz ardı edilmemeli.

CSU’nun başarı rüzgarı, kardeş partisi Hıristiyan Demokratik Birlik'in (CDU) yelkenlerini doldurmuş oldu. Seçime birkaç gün kala Birlik Partililer daha fazla aşk ve şevkle seçime girebilirler. Veya tam aksine, ‘Nasıl olsa kazanırız’ diye rehavete de kapılabilirler.

Bavyera’da seçime katılım yüksek oldu. Hesaplamalara göre SPD, önceden seçime gitmeyen 120 bin kişinin oyunu aldı. Başbakan adayı Peer Steinbrück, önceden SPD’ye oy veren 10 milyon kişinin ‘bekleme odası’nda olduğunu söylüyor. Bavyera’da olduğu gibi seçime gitmeyenler harekete geçirilebilirse beklenmedik sonuçlar da çıkabilir.

Genel seçimlerle ilgili tahminlerde ise Birlik Partileri’nin galip geleceğine, Angela Merkel’in üçüncü dönem başbakanlık yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.

BİRLİK PARTİLERİNİ AYIRAN YOL ÜCRETİ

Seçim kampanyası döneminde yabancı araçlara yol ücreti talep eden Seehofer, bu isteğinden vazgeçmeyeceğini söylüyor. Başbakan Angela Merkel ise bu ücrete karşı olduğunu belirtmişti. Bavyera’da arkasını sağlama alan Seehofer, seçim zaferinde kardeş partinin katkısının olduğunu bildiği halde yol ücreti başta olmak üzere diğer konularda Merkel’i ciddi manada zorlayacak. Genel seçimler Birlik Partileri’nin lehine sonuçlanırsa ‘Merkel Seehofer’e değil de, Seehofer Merkel’e yardım etti’ olacak.

Böyle bir durumda Başbakan Merkel hükümet ortağı olarak CSU’yu dizginleyebilecek bir ortağa ihtiyaç duyacağa benziyor. FDP genel seçimlerde yüzde 5’lik barajı geçse de koalisyon müzakerelerine eli zayıflamış girecek. Böyle bir ortak Merkel’in işini kolaylaştırmaz, aksine zorlaştırır. Bu durumda Merkel için en iyi opsiyon, son dönemde sıkça dile getirilen Büyük Koalisyon olmuş olacak. İki büyük parti CDU/CSU ve SPD’nin ortaklık kurması durumunda ise seçmenleri ilgilendiren konu kimin ne kadar ve hangi vaatlerinden vazgeçeceği olacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri