Batı, Mevlana’yı anlayamıyor

Bütün dünyada Mevlana konusuna merak duyulmasına rağmen Irakta milyonu aşan insanın öldürüldüğünü anımsatan Doç. Dr. Hilmi Demir, Batının Mevlanayı anlamadan ancak folklorik değeri olduğu için okuduğunu bundan anlayabiliriz dedi.

Konya Türk Ocağı’nda ‘Küreselleşme ve İslam’ konulu konferans düzenlendi. Programda Türk Ocakları Çorum Şube Başkanı Doç. Dr. Hilmi Demir, Küreselleşme ve İslam üst başlığı altında Cemaat Kimliğinin Yükselişi kavramını anlattı. Hilmi Demir, konuşmasına “Cemaat kimlikleri niçin bu kadar önemli oldu, cemaat deyince neyi anlamamız gerekir, cemaat deyince neyi kastediyoruz?” sorularıyla başladı. Soğuk savaşın bitip iki kutuplu dünyanın sona ermesiyle birlikte dünyanın daha güvenli olacağının sanıldığını söyleyen Demir, daha sonra yaşanan Irak savaşları ve Bosna savaşının, Afganistan, Pakistan Sudan ve diğer Afrika ülkelerindeki savaşlarının dünyanın aksine daha güvensiz olduğunu kanıtladığını söyledi. Tek kutuplu bir dünya ile sınırların gittikçe belirsizleşmesine rağmen aynı sınırlar içerisinde gittikçe artan sayıda grubun kimlik kazandığı bir yeni yüzyılı ifade ettiğini söyleyen Demir, cemaatleşme veya gruplaşmanın küreselleşme ile yakından ilgili olduğunu anlattı.
Mevlana’dan örnek veren Demir, bütün dünyada Mevlana konusuna merak duyulmasına rağmen Irak’ta milyonu aşan insanın öldürülmesi, çocuklara tecavüz edilmesinin önlenemediğini Mevlana okuyan batının bunları göz ardı edebildiğini anlattı. Hem Mevlana okuyup hem bunlara göz yummanın mümkün olmadığını söyleyen Demir, “Batının Mevlana’yı anlamadan ancak folklorik değeri olduğu için okuduğunu bundan anlayabiliriz” dedi.
Daha sonra Cemaatler ve Osmanlı konusunda da konuşan Hilmi Demir, Osmanlı devletinin cemaatlere izin verdiğini, bazen yardım ettiğini destek verdiğini  fakat çok sıkı bir şekilde kontrol ettiğini söyledi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri