Basketbol ile rehabilite

Konya’da faaliyet gösteren özel bir rehabilitasyon merkezinde, down sendromlu, otizm ve zihinsel yetersizlik tanılı çocuklar, kurulan basketbol takımında spor yaptırılarak rehabilite ediliyor
Konya’da faaliyet gösteren özel bir rehabilitasyon merkezinde, down sendromlu, otizm ve zihinsel yetersizlik tanılı çocuklar, kurulan basketbol takımında spor yaptırılarak rehabilite ediliyor. Merkezi Konya’da bulunan Gökçem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Sahibi Uğur Devecioğlu, yaptığı açıklamada, 2007 yılından bu yana zihinsel engelli, otizm tanılı ve down sendromlu çocuklara yönelik faaliyet gösterdiklerini söyledi. Yaklaşık 2 ay önce de özel eğitim gereksinimi duyan çocukları spora yönlendirerek onları topluma kazandırmak amacıyla Özel Çocuklar Eğitim ve Spor Kulübü’nü kurduklarını ifade eden Devecioğlu, kulübe kayıtlı down sendromlu, otizm ve zihinsel yetersizlik tanılı çocuklardan bir basketbol takımı kurduklarını belirtti.
BASKETBOL SAYESİNDE ÇOCUKLAR İLETİŞİMLERİNİ GÜÇLENDİRDİ
Burada engelli çocukları basketbol sporu aracılığıyla rehabilite etmeye çalıştıklarını ifade eden Devecioğlu, şunları kaydetti: “Normalde down sendrom tanılı çocukların, düğmesini iliklemesi bile büyük başarı sayılır. Bizim günlük farkında olmadan yaptıklarımız onlar için büyük bir etkinlik. Bir basketbol topunu tutabilmeleri, komutları yerine getirebilmesi, kendi arkadaşlarıyla takım oluşturabilmeleri ve oyunun kurallarını algılaması bile onlar için büyük aşamalar. Bu açıdan baktığımızda bizim basketbol takımında eğitim verdiğimiz down sendromlu, otizm ve zihinsel yetersizlik tanılı çocuklar gelişimleri yönünde büyük ilerlemeler kaydetti. Basketbol sayesinde kısa süre içinde çocukların birbirleri ile iletişim kurabilme yetenekleri arttı, daha da sosyalleştiler. İlk başladığımızda çocuklar ‘merhaba’dan öteye gidemiyordu. şimdi arkadaşlarıyla sıkı diyalog içindeler. Takımdaki tüm çocuklar, farklı seviyelerde ilerlemeler kaydettiler. Bu oldukça sevindirici.”
PİNPON VE TENİSTE DE BU EĞİTİMLER VERİLECEK
Büyük bölümü down sendromlu çocuklardan oluşan basketbol takımlarının Ekim ayında Özel Sporcular Spor Federasyonu tarafından düzenlenen ve Kütahya’da yapılacak olan basketbol turnuvasına da katılacağını anlatan Devecioğlu, çocukların sadece basketbolda değil tenis ve pinpon spor dallarında da eğitim almalarını, bu spor spor etkinliklerinden faydalanmalarını sağlayacaklarını bildirdi. Spor Kulübü Beden Eğitim Öğretmeni Hüsniye Tarman ise haftanın üç günü, günde iki saat olmak üzere çalıştıklarını söyledi. Salon çalışmalarında çocukları 2 takım halinde maç yaptırdığını vurgulayan Tarman, “Bu maçlarda yenen takım sevinirken, yenilen takım üzülüyor. Bizim çocuklarımızın bunları yaşaması bizim için çok önemli. Hem duygusal gelişimleri desteklenmiş oluyor hem fiziksel gelişimleri. Daha önceden belli hareketleri kontrolsüzce yapıyorlardı şimdi daha kontrollü bir hareket sergiliyorlar. Çünkü çocuklarımız bu spor esnasında bedenini nasıl kullanacağını, hareketleri nasıl sergileyeceğini öğreniyor” diye konuştu. Özel Sporcular Spor Federasyonunun düzenlediği basketbol müsabakalarına katılacaklarını anlatan Tarman, bu müsabakalara katılabilmeleri için takımın tüm oyuncularına lisans çıkardıklarını bildirdi. Basketbol takımındaki down sendromlu çocuklardan Ali Raşit’in annesi Zeynep Adıbelli ise daha önce oğlunun yaşıtlarıyla iletişim kuramadığını, basketbol takımında oynamaya başladıktan sonra arkadaşlarıyla rahatlıkla iletişim kurabildiğini bildirdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri