Başkent'te Aspir Hasadı Başladı

Türkiye’de en çok aspir üretilen şehir olan Başkent Ankara’da hasat başladı. Çeşitli gıda ve kimyasal sanayinde kullanılan aspir, en çok yemeklik yağ üretiminde tercih ediliyor.

Türkiye’de en çok aspir üretilen şehir olan Başkent Ankara’da hasat başladı. Çeşitli gıda ve kimyasal sanayinde kullanılan aspir, en çok yemeklik yağ üretiminde tercih ediliyor. Biodizel ve kozmetik sanayinde de kullanılan ve yaprakları safran gibi yemeklere katılan aspir, kuraklığa dayanıklı bir bitki olmasıyla da çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Elde edildiği yağın zayıflama, bronzlaşma ve masajdaki sağlıklı etkisi nedeniyle kadınlar tarafından yoğun talep gören aspirin faydaları saymakla bitmiyor.

2012 yılında Türkiye aspir üretiminin yüzde 37’sini karşılayan ve aspir üretiminde birinci sırada yer alan Ankara’da üreticilere sağlanan destek ile aspir üretimi de arttı. Aspirin Türkiye’de en çok üretildiği yer olan Ankara’da da bu ürünü en çok Haymanalı çiftçiler ekiyor. Çiftçiler pazar sorunu nedeniyle ekmekte biraz tedirgin olsa da yüzde 40 oranında yağ sağlayan bu bitkiye sanayi şirketlerinin büyük talep göstermesi pazar sorununu da ortadan kaldırıyor.

ASPİR ÇİFTÇİLERİ MEMNUN ETTİ

Aspiri bu sene ilk defa denediğini ve ürettiği ürünü bir yağ firmasına sattığını kaydeden çiftçi Sezgin Karagöz, ilerleyen yıllarda da aspir ekmeye devam edeceğini söyledi.

Şu anda en çok desteğin verildiği ürünün aspir olduğuna dikkat çeken Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, bir kilogram aspir için verilen desteğin 50 kuruşun üzerinde olduğunu hatırlattı. Ankara şartlarında kuru alanlarda ortalama 160 kilo, sulu alanlarda ise 254 kilo verim alındığının altını çizen Temel, aspirin buğday ve arpa tarımına alternatif bir ürün olduğunu ifade etti.

Türkiye’de yeni yeni bilinen bu bitkinin Avrupa’da çok değerli olduğuna dikkat çeken Temel, "Aspir üretimi giderek yaygınlaşıyor. Ankara’da geçen seneye oranla bu yıl üretimin üç kat artmasını bekliyoruz. Kuru tarım alanlarında her yıl aynı ürünlerin üst üste ekilmesiyle toprağın bitki besin elementleri yönünden tek taraflı olarak sömürülmesi sonucu toprak yorgunlukları ve verim düşüklükleri yaşanıyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için üreticilerimiz tarlaları dinlendirmek için nadasa bırakıyor ve bu tarla bir sene boş bekliyor. Üreticilerimiz tarlaları nadasa bırakmak yerine aspir ekebilirler. Böylece tarlalar hiç boş kalmamış, ekonomiye kazandırılmış olur. Zaten aspir ekimi için yapılan masrafın yaklaşık yüzde 70’ini destek olarak üreticimize ödüyoruz." dedi.



CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri