Başkan Turan'dan yeni nesil yazar kasa uyarısı

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İsmail Turan, yeni nesil yazar kasa kullanımıyla ilgili açıklamalar yaparak, kullanma zorunluluğu olan mükelleflere uyarılarda bulundu.

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İsmail Turan, yeni nesil yazar kasa kullanımıyla ilgili açıklamalar yaparak, kullanma zorunluluğu olan mükelleflere uyarılarda bulundu.
Yazar kasa ile ilgili mevzuata göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar pos cihazı kullanan perakende satıcılara ve yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflerin 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren bu cihazlar yerine, yeni nesil pos özellikli yazar kasa kullanacağını, eski yazar kasalarını hurdaya ayıracaklarını ifade eden Konya SMMMO Başkanı İsmail Turan; “Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz, pos ve yazar kasanın birleştirilerek verileri Maliye Bakanlığı’na ulaştıran, bütün banka kartları ile uyumlu cihazlardır Yeni nesil yazar kasa ile tüketici kredi kartını kullanarak herhangi bir işlem yaptığında otomatik olarak kredi kartı slipi ile birlikte yazar kasa fişi de üretecektir. Kısaca pos cihazı ve yazar kasa ayrımı kalkmaktadır. Bu kapsamda fiş-fatura bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilerek kontroller elektronik ortamda yapılacaktır. Buna göre faaliyetlerinde seyyar pos cihazı kullanan perakende satıcılara (lokanta, kapıda satış yapan işletmeler, büfeler, cafeler, barlar vs.) ve yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflere 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren EFT Pos özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları (ÖKC) kullanma mecburiyeti getirilmiştir” dedi.
Mükellefler hakkında detaylı açıklamalarda yapan İsmail Turan; ”Seyyar pos cihazı kullanan işletmeler iş yerlerinde yazar kasa kullanan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT Pos cihazı kullananlar (evlere paket hizmeti veren işletmeler vb.) 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren seyyar EFT Pos cihazlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar. Yol kenarı otopark hizmet işletmeciliği yapan, bu faaliyet türü ile iştigal eden mükellefler, faaliyetlerinde 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar. Yazar kasa mali hafızaları 1 Ocak 2014 sonrasında dolan mükellefler mevcut yazar kasaların mali hafızalarının 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren dolması durumunda, cihaz hurdaya ayrılacak ve yerine yeni nesil yazar kasa kullanılmaya başlanacaktır. Hali hazırda yazar kasa kullanan mükellefler kullandıkları mevcut yazar kasaların mali hafızaları dolmadığı sürece 31 Aralık 2015 tarihine kadar kullanabileceklerdir. Yeni işe başlayan mükellefler ise 31 Aralık 2015 tarihine kadar eski tip yazar kasaları alıp kullanabileceklerdir. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren tüm ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükellefler, yeni nesil yazar kasa kullanmaya başlayacaklardır. Buna göre özellikle yol kenarında otopark hizmet işletmeciliği yapan mükellefler ile evlere yemek servis hizmeti veya başka herhangi bir hizmet veren mükellefler 1 Temmuzdan itibaren söz konusu yeni nesil yazar kasaları kullanmak zorundadırlar. Daha önceki tebliğde 1 Ocak 2013 tarihi bu uygulamaya geçiş tarihi olarak öngörülüyordu. Ancak mükelleflerin yeni duruma uyumunun kolaylaştırılması açısından kademeli bir geçiş öngörülmüş ve yukarıda zikredilen tarihler belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri