Başkan Kocaoğlu Sel Eleştirisine Cevap Verdi

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, ağustos ayı olağan toplantısını yaptı. Toplantıda meclis üyelerine, Büyükşehir Belediyesi tarafından İl Özel İdare malları ve Ankara’dan onay bekleyen projelerle ilgili bilgilendirme kitapçığı...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, ağustos ayı olağan toplantısını yaptı. Toplantıda meclis üyelerine, Büyükşehir Belediyesi tarafından İl Özel İdare malları ve Ankara’dan onay bekleyen projelerle ilgili bilgilendirme kitapçığı dağıtıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçen haftaki aşırı yağışlarla bazı bölgelerde yaşanan selleri gündeme getiren AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan’a cevap verdi. Kocaoğlu, “Diğer büyük illerimizde de birçok felaketler yaşandı. Kimse bunun yaşanmasını istemez. Hem İstanbul’da hem Ankara’da yaşandığında hiçbir zaman siyasi malzeme yapmak gibi etiksizliğe itibar etmedim, etmem de. Felaket yaşanınca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i aradım. Bu bizim insanlık görevimiz. Ege Bölgesi’nde en büyük araç filosuna sahip arama kurtarma ekibi olan belediyeyiz. Bizim ciğerimiz yandı. Başımız sağolsun. Önce insan olacağız, elimizi vicdanımıza koyacağız. Bu siyaset değil. Siyaset adam gibi, adil, etik değerlere sadık kalınarak yapılır.” diye konuştu.

AK Parti'li üyelerin metro ve şehir dönüşümüyle ilgili sorularını da cevaplayan Başkan Kocaoğlu, “Sadece geciken proje İzmir’in metrosu değildir. Ankara-Eskişehir hattı üzerinde beş kere tarih değişti. Sonunda ne derseniz deyin, nasıl yaparsanız yapın, nasıl konuşursanız konuşun ama İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, hükümet koridorlarında gezip, ‘Ben metroyu yapamıyorum.’ diyerek dosyaları Ulaştırma Bakanlığı’na bırakmamıştır. ‘Ben başladığım işi sonuna kadar götürürüm.’ deyip metroyu gecikmesiyle, öz kaynaklarıyla açmış, İzmir halkının hizmetine sunmuştur. Kıskanmayalım.” dedi.

Kadifekale heyelan bölgesinde bulunan 2 bin 508 konutu, Büyükşehir Belediyesi’nin gücüyle alıp TOKİ’nin yaptığı Uzundere’deki konutlara taşıdıklarını ifade eden Kocaoğlu, “TOKİ, protokol gereği bize bin 870 tane konut verecekti. Biz de ağaçlandırılacak alanın tapusunu verecektik. Protokol dosyada duruyor. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar sağ. Allah uzun ömür versin, beni çağırarak burasının değerinin olmadığını, konutları vermeyeceklerini söylediler. Gittik oturduk, projeyi yarım bırakamayız. Onların vereceği daireleri biz 75 milyon TL’ye satın aldık. Hükümetin elinden bir kuruş para çıkmadı. Burayı belediye kaynakları ile yaptık. Hiç kimsenin burnunu kanatmadan, rantını kentliye vererek çözdük. Bunun kent dönüşümü mü rant dönüşümü mü olduğunu, sizin anladığınız kentsel dönüşümle Sulukule’de, Fikirtepe’deki gibi ne anlama geldiğini düşünün.” dedi.

Şehir dönüşümüyle ilgili kanunu da eleştiren Kocaoğlu, Konak Tüneli yapımına da değindi: “Konak Tüneli’nin üstünü, müteahhide geceyarısı toplatamazsınız. Müteahhidin geceyarısı bina toplama hakkı yoktur. Damlacık’ta kamulaştırma yapmak, kamunun görevidir. Bunu biz Konak Belediye Başkanımız Sema Pektaş ile birlikte dile getirdikten sonra Karayolları devreye girdi. Kamu idaresi, ‘Müteahhitle görüşün’ diye şahıslara yazı yazamaz. Devlette böyle sistemsizlik yoktur. 6306 sayılı yasayla, kent dönüşümü yapacağım diye Çevre Şehircilik Müdürlüğü dışında bir müdürlük kurup altı ay sonra da pılıyı pırtıyı toplayıp gitmek ve kent dönüşümünden vazgeçmek sizin işinizdir. Bu adalet tanımayan yasayla kentsel dönüşüm yapılmaz. Sadece vatandaşın malı gasp edilir. Hangi hukukçuya sorarsanız sorun olmaz. Bizim kentsel dönüşüm mantığımız uzlaşmaya dayalıdır. Toplumun uzlaşmaya ihtiyacı vardır. Bizim kentsel dönüşüm projelerimiz Uzundere’de, Bayraklı’da, Aktepe Emrez’de, Ballıkuyu, Örnekköy’de ve Ege Mahallesi’nde başlayacak.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri