Başkan Altepe: Kazalarda Yol Değil, Sürücüler Kusurlu

Bursa’da, bir hafta içerisinde meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 5 kişinin öldüğü, 38 kişinin yaralandığı Uludağ Yolu İnkaya – Doburca bağlantı yoluna dair tartışmalar sürüyor. Kazaların sürücü kaynaklı olduğunu öne süren...

Bursa’da, bir hafta içerisinde meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 5 kişinin öldüğü, 38 kişinin yaralandığı Uludağ Yolu İnkaya – Doburca bağlantı yoluna dair tartışmalar sürüyor. Kazaların sürücü kaynaklı olduğunu öne süren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Kaza raporları elimize ulaştı, sürücüler kusurlu. Sürücülerimiz 34 kilometre yol geldikten sonra son bir kilometre inişe geçince rahatlıyorlar. Sürücülerimiz geniş ve kaliteli yolda ovaya iniş gerçekleştirirken kendilerini salıyorlar, saldıktan sonra da toparlayamıyorlar." dedi.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun yapılacak teknik incelemenin tamamlanmasına kadar bağlantı yolunun ulaşıma kapandığının açıklamasının ardından konu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye de soruldu. Gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplandıran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kazanın meydana geldiği yolun dağ ve bağlantı yolu olduğunu hatırlattı. Dağ yolunun normal yol standartlarına göre yapıldığını belirten Altepe şunları kaydetti: "Bunu yapanlar uzman kuruluşlar. Projesi yapılarak, onaylanıp uygulamaya konuldu. Yapılmasında herhangi bir sıkıntı yok, yol rastgele bir usulle yapılmadı, standartlara uygun şekilde yapıldı. Burada, kaliteli geniş bir yol var. Trafik uyarı ve işaret levhaları da var. Yapılan incelemede hepsi görüldü. Tutulan trafik raporlarında tamamen sürücüler hatalı. Bursa, dağ eteklerine kurulu şehir. Şehrin tüm noktalarında bu meyilde yollarımız var. Her gün onlarca kişinin bindiği belediye otobüslerimiz bu noktalarda hizmet veriyor. Sonuçta da herhangi bir kaza olmuyor. Çünkü araç sahipleri Burulaş tarafından seçtiğimiz sürücüler rastgele başlatılmıyor. Hepsi her türlü testten geçiriliyor, aracıyla bütünleşen, motorundan şanjımanından anlayan, aracın durumunu bilen, hisseden onunla bütünleşen şoför olmak gerekiyor. Düz yolda araç kullanmakla dağ yolunda araç kullanmak aynı değil. Siz bana verin TIR’ı İzmir’e kadar götüreyim, ama Uludağ yolunda 5 kilometre götürün derseniz, bunu yapamam."

GENİŞ YOLU GÖREN SÜRÜCÜLER KENDİLERİNİ SALIYOR; SALINCA DA ARAÇ DEVRİLİYOR

Uludağ yolunda 360 derece dönen virajlar olduğuna işaret eden Recep Altepe, sürücülerin dar ve sıkıntılı yoldan geniş ve kaliteli yola çıktıklarında kendilerini saldıklarını ve böylelikle kazaların meydana geldiğini öne sürdü. Altepe şöyle devam etti: "Virajları araçlar dönerek iniyor ve karşı şeritleri kapatarak iniyorlar, ama bu yolculukta zaten bunlar yaşanıyor. Dağ yolu adı üstünde. Fakat sürücülerimiz 34 kilometre yol geldikten sonra son bir kilometre inişe geçince rahatlıyorlar. Sürücülerimiz geniş ve kaliteli yolda ovaya iniş gerçekleştirirken kendilerini salıyorlar, saldıktan sonra da toparlayamıyorlar. Geçtiğimiz kaza yapan araç önündeki lüks cipi sollamış ve virajı alamayarak devrilmiş, cipte bulunan arkadaşlarımız belli, onun gözü önünde oluyor kaza. Binek aracı sollayan dağ yolunda büyük araç olursa aşağıya doğru virajı alamaz. 34 kilometre yol geldikten sonra frenleri tamamen ısınmış olan aracı tamamen fren yüküyle durdurmaya kalkıyorsanız, vites değiştirmeye kalkıyorsunuz. Rampada vites değiştirilmez. Şehir içinde levhaları görürsünüz. İstanbul Çamlıca’da da görürsünüz 'Otobüs şoförü yokuşu çıktığın vitesle in, inerken vites değiştirme' şeklindeki levhaları."

KAZALAR ELİMİZE ULAŞTI; TAMAMEN SÜRÜCÜLER HATALI

Rampaları çıkılan vitesle inilmesi gerektiğini ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Çıktığın vitesle inersin, arada vites değiştirmeye kalkışırsan vites kolu kalır elinden ve vitesi değiştiremeden aracı durduramazsın. Burada da vites değişmedi ve araç devrildi. Aracı kontrollü kullanmanız gerekiyor. Rampada hangi vitesle çıktıysanız o vitesle inmeniz gerekiyor. İnişte vites değiştirmemeniz gerekiyor. Her gün oradan yüzlerce tomruk kamyonları da geçiyor rahatlıkla yolculuk yapılabiliyor. Burada ne levhalarda, ne de işaret de ne de yolun yapımında herhangi bir hata bulunmadı. Elimize ulaşan trafik raporunda da yüzde yüz sürücü hatası tespit edilmiş. Dar ve sıkıntılı yoldan geniş rahat yola inip ovaya iniyorum diye aracı salıyor sonra durduramıyor. Orada olunması gereken sürat 30 kilometre. 30’u aşmamak gerekiyor. Yüklü ve büyük araç daha dikkatli olması lazım. Önündeki aracı sollamaya kalkınca da duruşu da mümkün olmuyor. Mesele bu, yollar her yerde var, viyadükler var. Sürücülerimiz yolu bildikleri için kaza olmuyor, mesele bundan ibaret." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri