Bask: Memuru Kıştan Evvel Enflasyon Yaktı

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyon (BASK) Genel Başkanı Bayram Zengin, memur ve memur emeklilerini kıştan evvel enflasyonun yaktığını belirtti. Zengin, yazılı açıklamasında “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından...

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyon (BASK) Genel Başkanı Bayram Zengin, memur ve memur emeklilerini kıştan evvel enflasyonun yaktığını belirtti.

Zengin, yazılı açıklamasında “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı 1,90’lık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı artışı ile birlikte 2014 yılının ilk on aylık dönemi için tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 8,45’e ulaşmıştır. Bu oran mevsimsel etkilerden arındırıldığında yüzde 8,97 olmuştur. Hükümetin 2014 için yüzde 5,3’lük tahmini TÜFE yıl sonu oranı, yılın bitimine iki ay kala yüzde 3,15 oranında, mevsimsel etkilerden arındırılmış enflasyon ise yüzde 3,67 oranında aşılmıştır. Memurlar, Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu peşkeş sözleşmesi gereği, Temmuz 2014’den beri maaş artışı alamadığı gibi enflasyon farkı alacağını da alamamaktadır.” dedi.

“HÜKÜMETİN GEÇEN YIL MEMUR-SEN İLE İMZALANAN TOPLU PEŞKEŞ SÖZLEŞMESİ”

Zengin, hükümetin geçen yıl Memur-Sen ile imzalandığı sözleşmeni ‘toplu peşkeş sözleşmesi’ diye adlandırdı. Hükümetin bu sözleşmeyi gerekçe göstererek, memur ve memur emeklilerinin enflasyon farklarını ödemeye yanaşmadığına dikkat çeken Zengin, şöyle devam etti:

“Memurların; maaşlarına göre Mart ayından itibaren başlayan yüzde 15’lik vergi diliminden yüzde 20’lik vergi dilimine geçiş, Ekim ayı itibariyle tüm memurları kapsamıştır. Vergi diliminden dolayı gelir durumuna göre aylık ek kayıp 30 lira ile 295 lira arasında değişmektedir. Kış mevsiminin başlaması dolayısıyla ısınma harcamaları el yakmaya başlamıştır. Bu durumda memurların kayıpları dayanılmaz bir hale gelmiştir."

“İKTİDAR İYİ NİYETİ SUİSTİMAL EDİYOR”

Türkiye’de yaşanan üzücü olaylar nedeniyle, her ay katlanarak artan kayıplarına ve sıkıntılarına rağmen sessiz kalan memurların iyi niyetinin iktidar tarafından suiistimal edildiğini söyleyen BASK Genel Başkanı Zengin, “Soma, asansör ve Ermenek faciaları ile Kobani olaylarının yarattığı derin üzüntü ve kaygı ortamında, memurların hakları için sokağa çıkmayı ahlaki bulmamaları, haklarındın takibinden vazgeçtikleri şeklinde yorumlanmamalıdır. İktidar; memurun suskunluğunun ve sabrının ahlaki olduğunu bilmeli, aramızdan bulduğu ‘balta sapları’ ile memuru terbiye edemeyeceğini görmelidir. Hakim ve savcılar ile akademik personele yüzde 30 ile 45 arası zam öngören iktidarın memura enflasyon farkını bile ödemeye yanaşmaması, dahası bu konuda bir memur konfederasyonu ile ortak hareket etmesi kabul edilemez.” değerlendirmesini yaptı.

Zengin açıklamasını, “Kamu görevlilerini önemli-önemsiz, cübbeli-cübbesiz olarak ayrıma tabi tutmak ve buna göre zam vermek gibi uygulamalara karşı sandıkta verilen cevaplar, iktidara ders olmalıdır.” diye tamamladı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri