Basın İlan Kurumu Samsun Şube Müdürü Bayraktar: Çamur At İzi Kalsın Dönemi Bitti

Basın İlan Kurumu Teşkiline dair 195 sayılı Kanun’un 49.maddesinde yer alan basın ahlak esasları hakkında genel kurul kararlarının, herkesi ve her kesimi bağladığını söyleyen Basın İlan Kurumu Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar,...

Basın İlan Kurumu Teşkiline dair 195 sayılı Kanun’un 49.maddesinde yer alan basın ahlak esasları hakkında genel kurul kararlarının, herkesi ve her kesimi bağladığını söyleyen Basın İlan Kurumu Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar, "Çamur at izi kalsın dönemi bitti. Kim belge olmadan bir başkasını suçlu ilan ederse hukuk önünde hesabını verir. Yazılan her yazının sorumluluğu var." dedi.

Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, kişisel veya ahlâka aykırı amaç ve çıkarlara âlet edilemez ve kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz diyen Bayraktar, "129 no’lu karar herkesin anlayacağı dilde kaleme alınmış. Haberlerde ve olayların yorumunda gerçeklerden saptırma, çarpıtma veya kısaltma yoluyla amaçlı olarak ayrılanamaz. Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkânları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğuna emin olunmadan yayınlanamaz." ifadelerini kullandı.

"BASIN AHLAK ESASLARINI ÇİĞNEYEN CEZASINI ÇEKER"

Basın Ahlak Esasları’nın çok açık ve anlaşılır olduğunu ifade eden Bayraktar, "Aynı konuda yargı organlarına başvurulmuş olması, Yönetim Kurulu’nun incelemesini ve karar vermesini etkilemez. İlgili maddeler üzerinde bir ihlal tespit edilirse kanunun 49 maddesine göre ciddi yaptırımları var. Ayrıca ilgili savcılıklara da başvuruda bulunabilirler. O nedenle herkesin dikkatli olması, doğru, bilgi ve belgeye dayanan etkin, üretken, soran, soruşturan, araştıran başarılı şekilde gazetecilik yapması gerekir. Yoksa çamur at izi kalsın dönemi eski Türkiye’de kaldı. Yeni Türkiye’de böyle bir şeye tevessül edilmesi doğru değil. Edilirse de hem adli hem de idari yönden ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalırlar." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri