Başbakan’a Konya’dan çağrı

Her yıl Konya kamuoyunda eleştirilere sebep olan Şeb-i Arus’u popüler kültüre alet eden programlar bu yıl da yapılıyor. Konya’ya gelecek Başbakan Yıldırım'dan bunun önüne geçilmesi ve yarım kalan yatırımlar noktasında adım atılması isteniyor

Her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde Konya’da gerçekleştirilen Mevlana Celaleddin Rumi’nin 743.Vuslat Yıldönümü etkinlikleri bu yıl da çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilirken bugün gerçekleşecek Şeb-i Arus (Düğün gecesi) etkinliği ile son bulacak. Bugün etkinlikler kapsamında ayrıca Uluslararası İslâm Medeniyetinde Konya Sempozyumu düzenlenecek.14.00’da gerçekleştirilecek Şeb-i Arus programı Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleşirken, 19.00’da gerçekleşecek kapanış programı Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Haftalar öncesinden törenlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı açıklanırken, dün ani bir kararla Erdoğan’ın Konya programı iptal edildi. Programa Başbakan Binali Yıldırım’ın katılması bekleniyor. Törenlere Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılmayacağı öğrenildi.  

POPÜLER KÜLTÜRE KURBAN EDİLMESİN

Yapılan tüm çağrılara rağmen Konya ile özdeşleşen Şeb-i Arus etkinlikleri diğer şehirlerde yapılmaya devam ediyor. Ayrıca sema törenleri gelişi güzel, her türlü etkinlikte yapılıyor. Kanuni düzenlemelerin eksikliği nedeniyle aslından uzaklaştırılan Şeb-i Arus etkinliği ve sema törenleri kültürel varlığın bozulmasına da sebep oluyor. Uzmanların ‘Şeb-i Arus’ adıyla diğer şehirlerde yapılmasını uygun bulmadığı etkinlikler bazı şehirlerde geleneksel hale geldi. Her yıl Aralık ayında İstanbul’da ‘Şeb-i Arus’ etkinliği düzenleniyor. İstanbul’da 5.’si düzenlenecek etkinliklere Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi kamu kurumlarının destek vermesi Konya kamuoyu tarafından tepki ile karşılanıyor. İstanbul'da düzenlenen Şeb-i Arus törenleri, Mevlana ve Mevlevilik kültürüyle bağdaşmayan sanatçıların katılımı ile yapılırken program adeta bir ranta çevriliyor. Etkinliğin biletleri 235 TL’ye kadar çıkabiliyor. Şeb-i Arus kutlamaları aslından uzaklaştırılarak, popüler kültüre kurban ediliyor. Vatandaşlar Mevlana Anma Törenleri'nin aslının bozulmaması için ilgili kurumların gerekli tedbirleri alarak çakma "Şeb-i Arus" törenlerini engellemesi gerektiğini söyledi.

BAŞBAKAN’A METRO ÇAĞRISI

Başbakan sıfatı ile ilk kez Konya’da Şeb-i Arus etkinliklerine katılacak olan Başbakan Binali Yıldırım’dan Konyalılar’ın geciken yatırımlar noktasında beklentileri bulunuyor. Konya’da merkezi yönetim tarafından yapılması beklenen pek çok proje ya proje aşamasında bekliyor ya da yavaş ilerliyor. Bu projelerden en çok bekleneni ise 2015 Nisan ayında dönemin Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından lansmanı yapılan ‘Metro’ projesi idi. Metro lansmanında Davutoğlu, “Konya Metro Projesi'nin ilk etabı 2018 Şeb-i Arus'ta açılacak” demişti. Seçim öncesi alelacele açıklanan metro projesinde ise gerekli adımlar atılmadı. Geçen uzun süreye rağmen projede bir adım atılmadı. Metro projesi dışında “dış çevre yolu” gibi Konya trafiğini önemli derecede etkileyecek bir projede adımlar yavaş atılıyor. İki kıtayı bağlayan köprü ve tüneller arka arkaya açılırken Konya’nın dış çevre yolunun yapımında yavaş hareket ediliyor. Bunun dışında Konya sivil havaalanın yapılması gibi pek çok projede Konyalılar hükümetin adım atmasını bekliyor.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri