İsmet Berkan, Başbakan Erdoğan'ın haftasonu ve dün Afrika ziyareti öncesi yaptığı açıklamalarda Gezi Parkı'ndaki olaylarla ilgili sert tutumunu sürdürmesi ve oradaki olayları çapulcu ve marjinal grupların eylemi olarak nitelemesinin bir seçim stratejisi olabileceğini iddia etti.
Berkan bugünkü yazısında, herkesin Başbakan Erdoğan'dan tansiyonu düşürecek açıklama beklediğini ama Erdoğan'ın ne haftasonu yaptığı açıklamalarda ne de dünkü Afrika ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında bunu yapmadığını ve hatta meydan okuduğunu dile getirdi.
Hürriyet Yazarı, Başbakan'ın bu tavrını da "Bana soracak olursanız, Başbakan Erdoğan olası bir anayasa referandumunun, yerel seçimin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ortak seçim kampanyasını 31 Mayıs 2013 itibarıyla İstanbul’da başlattı" şeklinde değerlendirdi.
İşte İsmet Berkan'ın bugünkü yazısından ilgili bölüm;
"...
Herkes Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ne diyeceğini merak ediyordu.
Başbakan Erdoğan bu merakı giderdi. Hem de ne gidermek. Cumartesi ve pazar günü boyunca defalarca TV’lerden canlı yayınlanan konuşmalar yaptı, bir TV mülakatına katıldı, son olarak da dün sabah yurt dışı gezisine gitmezden önce basın toplantısında konuştu.
Başbakanın sözleri içinde öyle şeyler var ki, üzerinde uzun uzun durulmayı, uzun uzun eleştirilmeyi hak ediyor. Ama şimdilik, gösteriler ve göstericilerle ilgili bölümüne bakacağım.
MEYDAN OKUYOR
Açıkçası, pek çok kişinin (buna bence AK Parti tabanı ve tavanı da dahil) beklentisi Başbakan’ın tansiyonu düşürmesiydi. Ama Başbakan bunu ilk günden beri yapmıyor. Hatta meydan okuyor.
SOKAĞIN VERDİĞİ MESAJI ANLAMADI MI YOKSA...?
Parktaki ağaçlar için başlayıp hükümete yönelik büyük bir öfkeye dönüşen gösterilere katılanları ‘Çapulcu’ ve ‘Marjinal’ ilan ediyor başbakan. Bu kitlenin CHP tarafından bir sonraki yerel seçimde İstanbul’u kazanmak için sokağa çıkarıldığını söylüyor.
Başbakanın bu konuşmalarını pek çok kişi, ‘Erdoğan sokağın verdiği mesajı anlamadı’ cümlesiyle yorumladı. Ben o kanıda değilim.
ANLAMADI DEMEK...
Bir kere ‘Anlamadı’ demek, tepeden bir bakış. Türkiye’nin Başbakanı’ndan söz ediyoruz; sevmeyenlerin bile hiç küçümsememesi gereken bir kişiden yani.
Ya Başbakan’ın bu tutumu bir stratejiyse?
Bana soracak olursanız, Başbakan Erdoğan olası bir anayasa referandumunun, yerel seçimin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ortak seçim kampanyasını 31 Mayıs 2013 itibarıyla İstanbul’da başlattı.
Bunu beğenmeyebilirsiniz, hatta ülke için iyi bulmayabilirsiniz ama Başbakan’ın geçmişte de partisinden gelen farklı görüşlere rağmen böyle stratejileri yakın çevresiyle çizip sonra tam gaz ilerlediğini unutmamalısınız.
Karşıdaki hiç de özdeş olmayan, hatta birbirine benzemeyen kitleyi tek başına ‘CHP organizasyonu’ olarak nitelemesi de stratejinin parçası. Türkiye’nin iletişim gücü en yüksek insanından söz ediyoruz. Kısa zaman sonra, İstanbul’daki olayların neden çıktığı ve nasıl olduğu yerine o protestolara katılanların CHP’li olup olmadığını konuşmaya başlarsak da şaşmayın"