Başbakan Erdoğan: Yabancıların Mülk Edinmesinin Önünü Atatürk Açtı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yabancıların mülk edinmesi konusunda eleştiri yapanlara bir takım göndermeler yaparak, "Burada özellikle vurgu yapıyorum, yabancıların mülk edinmesinin önünün Cumhuriyet yıllarında açıldığını ve ilk kez yabancılara toprak s.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yabancıların mülk edinmesi konusunda eleştiri yapanlara bir takım göndermeler yaparak, "Burada özellikle vurgu yapıyorum, yabancıların mülk edinmesinin önünün Cumhuriyet yıllarında açıldığını ve ilk kez yabancılara toprak satılmasını Gazi Mustafa Kemal tarafından yapıldığını herkesin bilmesi gerekiyor." dedi.

İzmir Swess Otel’de düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı 5. İzmir İktisat Kongresi’ne katılan Başbakan Erdoğan buradaki konuşmasında önemli göndermelerde bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan da konuşmasının önemli bir bölümünü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gibi ‘Küresel Barış’a ayırdı. Erdoğan, dün İstanbul’da ‘Asrın Projesi’ olarak nitelendirilen Marmaray’ın açılışı ardından bugün İzmir İktisat Kongresi'yle birlikte Cumhuriyet’in 90. yıl dönümü kutlamalarının coşkuyla sürdüğünü söyledi. Başbakan, "90 yıl önce cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümünde siyasi anlamda ilk meclis ve cumhuriyet sınırlarımız içinde yaşayan herkesi kucaklamış. Büyük zaferi kazandıktan sonra Gazi Mustafa Kemal eski defterleri kapatarak yeni bir başlangıç yapmış. Eskinin intikamını alma barış ve dostluk üzerine tesis edilmiştir. Askerlik hayatı cephanelerde geçmiş olan Mustafa Kemal tüm bu husumetleri bırakmış ve barışı tercih etmiştir." diyerek ‘Küresel Barış’a dikkat çekti.

Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı yardımlardan bahseden Dünya Bankası Başkanı Jim Young Kim’in sözlerine atıf yapan Tayyip Erdoğan, "Dünya Bankası Başkanı'nın ifade ettiği gibi Suriye’den bize göçen 600 bin insana kucak açtık. Dünya bize yardım etmiyor, duyarlı değil. Dış ülkelerden bize gelen destek 135 milyon dolar. Biz 2 milyar doları aşan bir yardım yaptık. Dünya bankasına bu konuda çok büyük görevler düştüğüne inanıyorum." dedi. Ekonomik krizin olmasına rağmen dışarıya yapılan kalkınma yardımlarının 2,5 milyar dolara ulaştığının altını çizen Erdoğan, OECD ülkeleri arasında dış yardımlarını en çok artıran birinci ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi.

"ÖZELLEŞTİRMEDE AVRUPA BİZİ ELEŞTİRECEĞİNE KENDİSİNE BAKSIN"

Türkiye’nin özelleştirme konusunda önemli gelişmelere imza attığını ifade eden Başbakan, "Avrupa Birliği bizim özelleştirme de yavaş gittiğimizi söylese de kendi üyelerine baksın. Özelleştirmede birinci ülke Türkiye’dir." ifadesini kullandı. Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçilmenin gerekliliğine değinen Erdoğan, "Somali’de bir avuç pirince muhtaç insanlar varken başka ülkelerde çılgınca tüketim yapılması küresel vicdana yakışmıyor." dedi ve ekledi:
"Farklı bir ekonomik modele ihtiyaç duyduğumuz aşikardır. Expo 2020 İzmir’e yakışacaktır. İnanıyorum ki tüm dünya Expo 2020 de kendini bulacaktır burası barışın da bir simgesi olacaktır."

Sermayeyi renklere ayırmanın Cumhuriyet’in anlayışı olmadığını söyleyen Erdoğan, "Cumhuriyet sermayeyi renklere ayıran değil ekonominin tüm taraflarını bir ve beraber gören bir anlayış benimsemiş. 1940 lı yıllar cumhuriyetiminiz kuruluş ruhundan uzaklaştığı dönemler olmuştur. Sermayeyi renklere ayırmak kesinlikle bir cumhuriyet anlayışı değildir. Anadolu sermayesini horlamak cumhuriyetin iktisat politikası değildir. Cumhuriyet zenginin olduğu kadar fakirin, sermayenin olduğu kadar emeğin de cumhuriyetidir." diyerek sözlerine son verdi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri