Başbakan Erdoğan: Diyarbakır Huzurlu Olursa Erbil Daha Huzurlu Olur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'ın bölgenin kutup yıldız bir şehri olduğunu belirtip, "Diyarbakır huzurlu olursa Erbil daha huzurlu olur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'ın bölgenin kutup yıldız bir şehri olduğunu belirtip, "Diyarbakır huzurlu olursa Erbil daha huzurlu olur" dedi.

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'da Toplu Açılış Töreni'nde konuştu. Diyarbakır'ın bölgenin kutup yıldız bir şehir olduğunu söyleyen Erdoğan, "Diyarbakır mürşid, yani yol gösterici bir şehirdir. Diyarbakır Zülküf, Elyasa peygamberlerini sahabe-i kiramın, evliyanın şehridir. Diyarbakır Mekke, Medine Kudüs ve Şam'ın ardından İslam aleminin beşinci haremi şerifi sayılan bir şehirdir. Şunu bilin ki, eğer Diyarbakır huzurlu olursa Erbil daha huzurlu olur. Eğer Diyarbakır huzurlu olursa, Kamışlı daha da huzurlu olur. Diyarbakır refah içinde, barış içinde olursa, Türkiye refah ve barış içinde olur. Unutmayın sizin sorumluluğunuz büyük. Bu yeni süreçte Diyarbakır'ın hakem olmasını, mürşid olmasını, sürece yol göstermesini, ışık tutmasını istiyorum." şeklinde konuştu.

HİZMET ŞÖLENİ

Bugün Diyarbakır'a sadece Mesud Barzani ile değil Kürt sanatçı Şivan Perver'le İbrahim Tatlıses'le birlikte gelmediğini söyleyen Erdoğan, "Bu çok değerli dostlarla bu gün buraya büyük bir açılış törenini, hizmet şölenini gerçekleştirmeye geldim. Bugün Diyarbakır'a toplamda 740 milyon liralık yatırım kazandırıyoruz. Yarın önce Bismil'e, ardından Erganiye geçiyoruz. Bismil ve Ergani'de açacağımız eserlerle birlikte bir seferde Diyarbakır'a 880 trilyon kazandırıyoruz. İşte şu anda üzerinde bulunduğunuz kavşak düzenlemeleri hepsi bu açılışların içinde." dedi.

TÜM BAKANLIKLARDAN YATIRIM

Dicle Üniversitesi'ne 18 trilyonluk yatırım kazandırdıklarını anlatan Erdoğan, "Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız Diyarbakır'a 6 adet köprülü kavşak inşaa etti, onların açılışını yapıyoruz. Diyarbakır-Siverek yolu bitti. Hayırlı olsun. Gıda tarım ve Hayvancılık bakanlığımız il genelinde 168 trilyonluk hizmet ve yatırımı tamamladı. Hayırlı olsun. Milli Eğitim Bakanlığımız Diyarbakır'a yeni 265 derslik, 2 pansiyon, 1 spor salonu kazandırdı. Hayırlı olsun. Orman ve Su İşleri, Gençlik ve Spor Kültür ve Turizm, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kalkınma, İçişleri, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Bilim ve Sanayi bakanlıklarımız çeşitili eserleri Diyabakıra kazandırdılar. Diyarbakır Valiliğimiz, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, İlim Yayma Vakfı Sivil Toplum Kuruluşu olarak Diyarbakır'a 2 öğrenci yurdu kazandırdı. Bunların hepsini bugün açıyor, Diyabakır'ımıza kazandırıyoruz." bilgisini verdi.

400 ÇİFTİN HEYECANINI PAYLAŞACAĞIZ

Diyarbakır'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın tertip ettiği nikah töreninde 400 çiftin nikahını kıyacaklarını kaydeden Erdoğan, "Sevgili Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses'in tarihi düetiyle evlenen çiftlerin heyecanını paylaşacağız. Akşam da değerli misafirimiz Mesud Barzani'yle valilik tarafından düzenlen yemeğe katılacak, Diyarbakır için projelerimizi değerlendireceğiz. Bu tarihi günün ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

İLK KEZ KÜRDİSTAN İFADESİ

Erdoğan konuşmasının sonunda ise ilk kez, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi için 'Kürdistan' ifadesini kullandı: "Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı değerli kardeşim Mesud Barzani'ye Erbil'den geldikleri, heyecanımızı paylaştıkları için şahsen milletim adına teşekkür ediyorum. Şivan Perver'e ülkesine topraklarına, ana baba ocağına 37 yıl sonra tekrar 'hoşgeldin' diyorum. Diyarbakır'a kazandırdığımız 880 trilyon liralık eser ve hizmetlerin hayırlı olmasını diliyorum. Zülküf Peygamberin, Elyasa Peygamberin, Sahabe-i kiramın, evliyanın onların hatırına Rabbim kardeşliğimizi, muhabbetimizi daim etsin diyorum."

Erdoğan konuşmasının ardından bütün bakanlar, milletvekilleri, Mesud Barzani, Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses sahneye çıktı. Hep birlikte açılışları yapılan tesisler için kurdela kesildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri