Başbakan Davutoğlu: Hedefimiz Özgür Anayasa

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2015 genel seçimleri sonrasında en temel hedeflerinin, 1982 Anayasası'nı değiştirmek olduğunu söyledi. Konya'da konuşan Davutoğlu, "Yani askeri ihtilalin eseri olan anayasayı mazideki yerine gönderip bu milletin hak...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2015 genel seçimleri sonrasında en temel hedeflerinin, 1982 Anayasası'nı değiştirmek olduğunu söyledi. Konya'da konuşan Davutoğlu, "Yani askeri ihtilalin eseri olan anayasayı mazideki yerine gönderip bu milletin hak ettiği özgürlükçü bir anayasayı inşallah TBMM özgür iradesiyle yeniden yapacak. İşte o zaman milli irade geriye dönüşü bir daha olmayacak şekilde tahkim edilmiş olacak." dedi.

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümet TBMM'de güvenoyu aldıktan sonra ilk mitingini yapmak üzere memleketi Konya'ya geldi. Saat 17.45'te miting alanına gelen Davutoğlu burada Kent Meydanı'nda düzenlenen toplam değeri 180 milyon TL olan eserlerin toplu açılış ve temel atma töreninde toplanan vatandaşlara hitap etti. 30 Mart yerel seçimlerinde o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesinin kısılması nedeniyle yine aynı meydanda halka hitap etmiş olan Davutoğlu, bu sefer ilk kez Başbakan sıfatıyla miting alanında konuştu.

    Ardından cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde yaşananları ve Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasının ardından Başbakanlık görevi verilmesiyle yeni kabinenin kurulmasını, AK Parti yönetimindeki değişiklikleri anlatan Davutoğlu, "Kriz bekleyenleri fitne beklentisi içinde olanların hepsini hayal kırıklığına uğrattık." diye konuştu.

    Davutoğlu, "Bütün oyunlara ve komplolara rağmen bir ay içinde neleri başardık. Birçok beklentiyi tamamıyla karşılıksız bırakarak Cumhurbaşkanımız önderliğinde yoğun bir istişarelerden geçtik. Bu istişareler esnasında bendenize desteğini ifade eden milletvekillerimize, MYK ve MKYK üyelerine, teşkilatımızın her bir üyesine ve istişareleri yürüten Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum." dedi. Davutoğlu, teşekkür konuşmasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ismini de andı. Konuşmasında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştiği gün yaşadığı bir hadiseyi de paylaştı: "10 Ağustos sabahı oy kullanmaya gittiğimizde 90 yaşında bir amca merdivenleri çıkmaya çalışıyordu. O amcaya bir kez daha selam gönderiyorum. O yaşta 2 bastonla yürüdüğü sandığın namusunu ne pahasına olursa olsun koruyacağız." Davutoğlu, kendisine Başbakanlık görevi tevdi edildiği andaki duygularını da "Bu emanetin hakkını veremem korkusuyla yüreğim titriyordu." şeklinde paylaştı.

    Ardından TBMM'deki güvenoyu oylamalarına değinen Davutoğlu, "Bugün TBMM'de hükümet programının müzakereleri sonrasında güvenoyu aldık. Bir kez daha TBMM'nin değerli üyelerine teşekkür ediyorum. Bize eleştirmiş olsalar dahi muhalefet partilerine buradan sesleniyorum. Siz de önümüzdeki dönemde hepimizi onurlandıracak olan 2023 vizyonuna olumlu katkılarınızı yapın. Küçük siyasi hesapların içine girmeyin. Teklifiniz önerileriniz varsa da bunları değerlendirmeye hazırız. Ama eğer dışarıdaki bazı işbirlikçilerin içerideki sözcüleri olmaya kalkanlar olursa bilsinler ki hiçbir güç bizi durduramaz. Niyetimize şahit ol Konya, niyetimiz halistir." diye konuştu.

    VUR DE VURALIM SLOGANINA 'VURMAYACAĞIZ' CEVABI VERDİ

    Kalabalığın 'vur de vuralım öl de ölelim' şeklinde slogan atması üzerine ise Davutoğlu, "Biz vurmayacağız. Biz gönül diliyle konuşacağız. Ve o gönül gözü kapalı olanların gözlerini açılana kadar hayırla güzel sözle onlarla konuşacağız. Ve diyeceğiz ki bu topraklardaki manevi mirasın adına diyeceğiz ki, 'Ne olursanız olun dinlemeye hazırsanız gelin konuşacağız.' Başbakan adına değil bu ülkenin istiklali adına bizi dinlemeye hazırsanız sizinle konuşacağız. Ama bu milletin iradesine sekte vurmak isterseniz, bu milletin alın teriyle göz nuruyla on yıllardır beklediği o özgürlük ortamına sekte vurmak isterseniz bütün millet adına ayağa kalkacağız. Ve bundan sonra söz de karar da sadece aziz milletin diyerek devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

    "HEDEFİMİZ ÖZGÜR ANAYASA"

    Konuşmasının sonunda 2015 genel seçimleri ve sonrasındaki hedeflerine değinen Davutoğlu, "2015 seçimleri sonrasında en temel hedefimiz Türkiye'nin üzerinde dar bir gömlek gibi duran 1982 Anayasası, yani askeri ihtilalin eseri olan anayasayı mazideki yerine gönderip bu milletin hak ettiği özgürlükçü bir anayasayı inşallah TBMM özgür iradesiyle yeniden yapacak. İşte o zaman milli irade geriye dönüşü bir daha olmayacak şekilde tahkim edilmiş olacak." dedi.

    "VESAYETE İZİN VERMEYECEĞİZ"

    Çözüm sürecine de değinen Davutoğlu, "Onu da birlikte çözüm sürecini inşallah başarıya ulaştıracağız. Bu topraklarda bir daha kardeşi kardeşe kırdıramayacaklar. Şehit haberleri gelmeyecek. Artvin'den Muğla'ya kadar her bir kardeşimiz diğer kardeşi etnik kökeni mezhebi kökeni nedir diye sormadan kucaklaşacak. Bu dönem içinde hangi hakla olursa olsun hangi kılıfla olursa olsun hangi postla olursa olsun hangi gerekçe ile olursa olsun hiçbir vesayete izin vermeyeceğiz. Paralel yapılara izin vermeyeceğiz. Milletimizi onurlandırdığımız gibi devletimizi ve siyasal düzenimizi de yeniden tanzim ederek gelecek nesillere bir kutsal emanet gibi tevdi edeceğiz." diye konuştu.

    "BİZE HER GÜN RAMAZAN"

    Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnşallah 2015 sonrasında öylesine büyük bir kalkınma hamlesi başlatacağız ki, öylesine bir adalet anlayışını öylesine bu topraklarda tesis edeceğiz ki o bayram bu bayram olacak. Yeni Türkiye'nin bayramı o gün olacak. Nasıl Ramazan'da oruç tutarken bayramı hasretle bekliyorsak, bayrama ulaşmak için her türlü fedakarlığa hazır olduğumuzu gösteriyorsak, aziz Konyalılar bugünden itibaren her gün Ramazan'dır, bayrama kadar, yeni Türkiye'ye kadar bize her gün Ramazan'dır her gün fedakarlıktır. Her gün azimle sabah sahurla akşam iftarla söz ve taahhüt etmek farzdır ki bu bayramı hep beraber kucaklayalım. Bütün bu fedakarlıklar üzerine Konya meydanını dolduranların fedakarlıkları üzerine oyun oynamak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz."

    Miting alanına 'Yolun yolumuzdur Hoca. Ey gönlünü bir gayeye vakfeyleyen insan. Göğsündeki imanına mazi bile hayran', 'Ümmetin dostu mazlumların umudu', 'Taşkent'ten başkente Davutların Ahmet' gibi pankartlar asıldı. Ayrıca Erdoğan ve Davutoğlu'nun resimlerinin olduğu üzerinde 'Memleket Sevdalıları' yazan bir pankartta yer aldı. Protokol alanının arkasına ise buğday tarlasındaki başakların üzerine 'Sevdamız Türkiye' yazılı bir büyük pankart asıldı.

    Konya'ya Davutoğlu ile birlikte kabineden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da geldi. Ayrıca AK Parti Genel Başkan yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Beşir Atalay, Yasin Aktay; AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Ahmet Aydın da Konya'ya gelenler arasında yer aldı.

    SARE DAVUTOĞLU SELFİE ÇEKTİ

    Törene Ahmet Davutoğlu'nun kızkardeşleri de katıldı. Sare Davutoğlu, eşi konuştuğu sırada protokolle selfie fotoğraf çektirdi, alandaki afişlerin fotoğrafını çekti. Program sonunda Davutoğlu kalabalığa karanfil atarken de eşi Sare Davutoğlu karanfil atmak yerine karanfilleri atması için eşine verdi.

    Öte yandan Davutoğlu alana gelmeden yağmur çiselemeye başlaması üzerine görevliler yeni branda çekmek istedi. Ancak vakit darlığından dolayı korumalar brandayı kaldırmak zorunda kaldı. Davutoğlu'nun konuşması sırasında yağmur şiddetini artırdı. Tören alanında 2 gökkuşağı oluştu. Sare Davutoğlu da oğluna gökkuşağını gösterdi ve fotoğrafını çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri