Başbakan Davutoğlu: Devleti Devlet Yapan Şefkattir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Devlet olmak ya da devlet gücünü kullanmak temelde iki önemli değere ya da güce istinat eder. Birisi kudret, birisi şefkat. Devleti devlet yapan şefkattir. Devleti devlet yapan, emrinde olduğu milletin her bir ferdini...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Devlet olmak ya da devlet gücünü kullanmak temelde iki önemli değere ya da güce istinat eder. Birisi kudret, birisi şefkat. Devleti devlet yapan şefkattir. Devleti devlet yapan, emrinde olduğu milletin her bir ferdini kendi canından, kendi varlığından daha değerli görmektir." dedi.

TBMM'de 62. Hükümet güvenoyu aldıktan sonra ilk ziyaretini Konya'ya gerçekleştiren Başbakan Davutoğlu, gündüz programlarının ardından akşam da Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası'nın Fuar Alanı’nda düzenlediği akşam yemeğine katıldı. Burada Konya Ticaret Odası Uluslararası Fuar Merkezi'nin açılışını yapan Davutoğlu, ayrıca davetlilere de hitap etti.

Ankara'dan Konya’ya gelirken yolda Anadolu’nun güzel coğrafyasına baktığını ve tefekkür ettiğini ifade eden Davutoğlu, "Bir tarafta gerçekten iliklerime kadar sorumluluk hissi anlamında yüreğimi titreten bir ağır sorumluluğun altına girmiştim. Aslında 21 Ağustos’ta ilk emaneti devralma konusunda, adaylığım ilan edildiğinde, bu sorumluluğu hissetmeye başlamıştım. Ertesi sabah Hacı Bayram-ı Veli’de, daha sonra hükümet programını sunup müzakeresini yaptıktan sonra İstanbul’a gittiğimde Eba Eyyub El-Ensari’nin huzurunda sabah namazında, biraz önce Hazreti Mevlana’nın huzurunda o derin mesuliyetin ağırlığını bir kez daha hissettim." şeklinde konuştu.

Devlet olmanın ya da devlet gücünü kullanmanın temelde iki önemli değere ya da güce istinat ettiğini belirten Davutoğlu, bunları "Birisi kudret, birisi şefkat" diye açıkladı. Davutoğlu ardından "Devletler veya devletler adına siyasi otoriteyi kullanan kişiler eğer insanoğlunun ihtiyaç hissettiği düzeni kurmak için yeterli kudrete sahip değillerse o ülkede huzur ve güvenlik olmaz. Devlet ve devletin sorumluluğunu üstlenen siyasiler, devlet adamları bu kudrete sahip olur da eğer şefkate sahip olmazlarsa belki düzen kurarlar ama idare ettikleri insanların kalbine nüfuz edemezler, onların kalbinde yer edinemezler. Devleti devlet yapan şefkattir, devleti devlet yapan emrinde olduğu milletin her bir ferdini kendi canından, kendi varlığından daha değerli görmektir.” diye ekledi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazılarının ve geçmiş telakkilerinin aksine bizim siyaset anlayışımızda amir olan millettir, hadim olan devlettir, amir olan vatandaşlardır, hadim olan onu idare eden idarecilerdir. Eğer idareciler bu bilinçle davranamazlarsa bir müddet sonra halkına zulmeden tiranlığın önünü açarlar. Ama eğer idareciler sahip oldukları mevkinin aslında insanın özünü ve onurunu koruyan bir kutsi emanet olduğunun farkındalarsa işte o zaman o milletin fertleri o idarecilerle kalben buluşurlar."

HİÇ ÇEKİNMEDEN BİZE HAZRETİ MEVLANA’YI HATIRLATIN

Konuşmasında her türlü makam ve mevkinin sadece bir imtihan meselesi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Eğer bir gün bize tevdi edilen emanet dolayısıyla üzerimizde herhangi bir kibir ve güç belirtisi görür, merhamet ve şefkatten özellikle de adaletten ayrıldığımızı hissederseniz hiç çekinmeden bize Hazreti Mevlana’yı hatırlatın, hiç çekinmeden ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyen Şeyh Edebali’yi hatırlatın. Bu zilletten uzak kalmamız için bize dua edin. Siyasetin esası bu anlamda bütün bu değerleri aziz kılmaktır" diye kaydetti.

Programda Davutoğlu'ndan önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da kısa bir konuşma yaptı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri