Başarı zorlu bir sürecin sonucudur

Sadece ders işleyip, evde soru çözmekle başarı gelmeyecektir. İyi yerlere yerleşebilmek süreci iyi yöneterek ve verimli hale getirerek mümkün olacaktır. Ve bu süreç sadece öğrencilerin yönetebileceği kadar kolay değildir

15-16 Haziran 2019. Milyonlarca öğrenci ve velinin sabırla ve büyük ümitlerle beklediği tarih. 2018-2019 eğitim öğretim yılı başladı ve 2 aylık süreç geride kaldı. 1 yıl boyunca öğrenciler gerekli kazanımları alarak yılı bitirecekler. Her kademe için önemli olan bu süreç 12. Sınıflar için daha önemli hâle gelmektedir. Öğrenciler 9.10.11 ve 12. Sınıflardaki yeterlilik durumlarına göre hayatları boyunca yapacakları meslekleri tercih edeceklerdir. Bir ömür boyu keşke dememek için sınav sürecini iyi yönetmek gerekir.

 

Ü. KEMAL YILMAZ GENÇLİK TEMEL LİSESİ MÜDÜR YARD.

Gençlik Temel Lisesi olarak öğrencilerimize okul müfredatının yanında ek derslerle sınav hazırlığı çalışmaları da yapmaktayız. 12. Sınıf öğrencilerine sınıf müfredatın yanında 9-10 ve 11. Sınıf müfredatları da eğitim öğretim yılı boyunca tekrar anlatılmaktadır. Ders çıkışlarında bire bir soru çözümleri ile öğrencilerin eksikleri zamanında giderilmektedir. YKS öncesi öğrencilerimizin sınav anı tecrübesi kazanması gerekmektedir. Bu yüzden yıl boyunca yapılan deneme sınavları ile öğrenciler, zamanı kullanma ve yapılan hataları düzeltme fırsatı bulmaktadırlar.
Konu eksiği kalmayan öğrenciler sınavda bütün soruları doğru cevaplayacak diye bir kural yoktur. Öğrenciler konu eksiklerini kapatmanın yanında; zamana karşı yarışmayı, sakin olmayı ve hedeflerine ulaşabilecek yapıda olduklarını da öğrenmeleri gerekmektedir. Gençlik Eğitim Kurumları olarak 24 yıllık tecrübemizle öğrencilerimizin bu konudaki gelişimlerine katkı sağlamaktayız. Sadece ders işleyip, evde soru çözmekle başarı gelmeyecektir. Bu hususta öğrencileri sıkı takip ederek gelişimleri kaydedilmelidir.

İyi yerlere yerleşebilmek süreci iyi yöneterek ve verimli hale getirerek mümkün olacaktır. Ve bu süreç sadece öğrencilerin yönetebileceği kadar kolay değildir. İyi bir gelecek istiyorsak biz eğitimciler, veliler ve öğrenciler bu sürece tam olarak dahil olmalıyız. Bilgi, birikim ve tecrübelerimiz ile bu süreci yaşayacak olan öğrencileri iyi yönlendirmek gerekecektir. Okulumuzda, rehberlik servisi ve danışman öğretmenler ile öğrenciler yıl boyunca yakın takibe alınmaktadır. Çözecekleri sorulardan okuyacakları kitaplara kadar yıl boyunca yapılan takiplerle öğrencilerimiz kazanımlarını tamamlayıp, gelişimlerine katkı sağlamaktadırlar. Eğitim bir süreçtir. Ve bu süreçte görevli olan herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır. Göz ardı edilecek en ufak bir ihmal bir kişinin kaybolması anlamına gelmektedir. Eğitimde kaybedilecek hiçbir fert yoktur.
 

Temel Lise’den motivasyon kahvaltısı



Özel Gençlik Temel Lisesi olarak öğrencilerimizin her alanda gelişimini sağlamak maksadıyla akademik çalışmaların yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetler de yapılmaktadır. Yoğun süreç içerisinde öğrencilerimizin rahatlatmak, biraz da olsa sınav stresinden uzaklaştırmak amacıyla geziler, sportif aktiviteler, toplum hizmet çalışmaları, bağış kampanyaları ve kahvaltı programları gibi faaliyetler gerçekleştirilmektedir. 12-C sınıfımız, Felsefe Öğretmeni Fazilet Altuntaş ile birlikte düzenledikleri kahvaltı programıyla stres atmaya yönelik okul dışı bir etkinlik yaptı.

Verimli ders çalışan öğrenci başarılı olur


MEHMET DOĞAN GENÇLİK TEMEL LİSESİ REHBERLİK ÖĞR.

Sınava girecek öğrenciler genel olarak ders çalışmasını, dinlemesini, derse hazırlanmasını bilmiyorlar. Amaçları okula gitmek, derslere girmek, derste öğrenebildikleri ile okulda ve sınavlarda başarılı olmak. Tembel bir nesil yetiştiriyoruz, farkında değiliz. Çalışmadan, mücadele etmeden, birçok alanda başarı elde etmek istiyoruz. Sıkıntıları teknoloji ile çözmeye(internet, cep telefonu gibi) çalışıyoruz, kes veya kopyala yapıştır, ne yazdığını okumak, öğrenmeye çalışmak yok. Düşünmeden, yorum yapmadan, sadece bilgiyi ezberleyerek başarılı olmak. Çevresinden duyduğu ile hareket eden bir nesil, çevresi ise “çok soru çözmelisin çok denemeye girersen sınavda başarılı olursun.“şeklinde telkinde bulunan bir çevre… İşte burada yanlışlar zinciri başlıyor.

Konuları ezberlemek, anlamamak, çok soru çözmeye çalışmak, çok denemeye girmek verimli çalışmak değildir. Verimli çalışmak, hangi dersin hangi konusu eksikse onu görebilmek ve o konu eksikliğini kapatabilmek için anlayarak çalışmaktır. Ders çalışmak bilinen konuları çalışmak ve kolay çözülebilen soruları çözmek değildir. Bu şekilde, sadece bildiği konulara çalışan öğrenci günde 8 saat değil 18 saat de ders çalışsa bal yapmayan arı gibidir, sadece vızıldar ve çevreye rahatsızlık verir. Başka bir işe yaramaz, ne kendine ne de insanlığa faydası olur.

Ders çalışmasını bilen öğrenci ilk önce derse hazırlıklı gelir. Öğretmenin derste işleyeceği konuyu önceden çalışır. Çalışmasının nedeni; öğretmenin derste anlatacağı konu hakkında bilgi sahibi olmaktır. Dikkati çekmek gerekirse çalışır diyorum konuyu öğrenir demiyorum. Çalıştığı konuda kafası karışacaktır, kafada soru işaretleri oluşacaktır, karışıklık sayesinde merağı artacak dersi aktif olarak dinlemeye çalışacaktır. Kafasında karışan konuların bazıları öğretmen dersi anlatırken gidecek, anlaşılmayan yerleri varsa soracaktır. Öğrenci eve geldiğinde hemen ders çalışmaya başlamayacak biraz dinlenecek.  Gün boyunca hangi dersleri gördüyse o dersleri çalışma masasının yanına koyacak. Sırayla gün boyunca gördüğü dersleri, öğretmenin anlatmış olduğu konuları tekrar edecek ve o konu ile ilgili sorular çözmeye çalışacak. Çözemediği soruları okula gittiğinde öğretmenine sorarak doğrusunu öğrenmeye çalışacak. Tabi burada birbirine benzeyen soruların hepsini sormamalı, birbirine benzeyen soruların 1-2 tanesini sorup öğrendiği bilgilerle diğer soruları kendi çözmeye çalışmalı, çözemezse tekrar öğretmenine sormalı.

Öğrenciler çok soru çözeceğim diye soruları anlamadan çözmeye çalışıyorlar doğal olarak anlamadıkları için de çözemiyorlar. Öğrenci;“3-4 tane soru bankası bitirdim hala yanlışlarım çıkıyor.“ diyor ve soruları yapamadığını söylüyor. Bu yüzden çok soru çözmek değil de çok doğru yapmaya çalışmak, soruları anlayarak çözmek daha sağlıklı. İlk etapta çok soru çözemezsin ama soruları anlayarak çözdüğünde doğruların artar zamanla da çözdüğün soruların sayıları da artar. Sonuç olarak, çok ders çalışmayalım, çalışmamızı VERİMLİ hale getirelim. Çok çalışan değil VERİMLİ ders çalışan başarılı olur.
 


MEZUN ZİYARETLERİ



Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, Gençlik Temel Lisesi Müdürü Enes İlhan Post, Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut ve  Enderun Liseleri Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Selçuk Atçeken, 2002 Özel Enderun Liseleri – Fen Lisesi Mezunu Savaş Cindere’yi Profen Yapı Denetim’de ziyaret etti. Ziyarette Cindere’ye “Hayırlı kazançlar ve çalışmalar” dilekleri iletildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri