Barzani'ye bağımsızlık sözü verildi mi?

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, katıldığı televizyon programında gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş,Kanal 7 televizyonunda canlı yayınlanan İskele Sancak programında soruları yanıtladı. Çok ses getiren Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ziyaretine de değinen Kurtulmuş, milii menfaatleri önemsediklerinin altını çizdi.
 

"TAM MANASIYLA BİR SATRANÇ OYNANIYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "bundan sonraki ilk hedef Mümbiç" sözlerinin hatırlatılarak "Bir kaç gündür rejim ordusunun Mümbiç'e doğru ilerlediği haberleri geliyor. Rusya'dan bir açıklama var; 'Mümbiç'i Esed alacak' diye. Bu yeni hareketlilik ve yeni durum karşısında Türkiye'nin pozisyonu nedir?" sorusu yöneltilen Kurtulmuş, Ortadoğu'da tam manasıyla bir satranç oynandığını ifade etti.
Herkesin sahada kendi planları ne ise o planlarına göre birtakım adımlar atmaya gayret ettiklerini, kartlar açmaya çalıştıklarını dile getiren Kurtulmuş, ancak gelinen noktada hiç bir ülkenin Suriye meselesini tek başına çözme gücünün olmadığının herkesin kabul edeceği bir husus olduğunu söyledi.
 

RAKKA OPERASYONU

Rakka operasyonunu yaparken de baştan beri, bir terör örgütüne karşı mücadelenin meşru, yerli legal güçlerle, ılımlı muhalif unsurlarla yapılması gerektiği yönünde olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Ama siz DEAŞ'ı çıkaracağım diye onun yerine PYD'yi getirirseniz bu kabul edilebilir bir şey değildir. Mümbiç meselesi ise tam da bu denklemin, satrancın içinde bizim için de çok önemli bir husustur. Başından itibaren Sayın Obama ile mutabakata varılmış olan bir husustur. Yani PYD, Membiç'in doğusuna çekilecek. Kararlılık ile bunu sürdürüyoruz. Bundan amacımız nedir? Kantonları birleştirerek Suriye'nin kuzeyinde oluşacak bir PYD devletine, bir örgüt devletine karşı çıkmak, bunu yaptırmamak için de Mümbiç'in temizlenmesi ve oradan büyük çoğunluğu Arap olan Mümbiç halkının gelerek kendi yerlerine tekrar oturması."
 

ESAD ALIRSA NE OLUR?

Kurtulmuş, "Orayı Esed alırsa ne olacak?" sorusunu yanıtlarken, böyle bir şey olacağını zannetmediğini ifade etti. DEAŞ'la Esed güçlerinin ya da PYD güçlerinin paslaşmalarının işbirliklerinin bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Bütün bunlar maalesef bölgede son derece karışık, karanlık birtakım ilişkilerdir. Türkiye, burada tavrını çok net ortaya koyuyor. Biz asla Mümbiç'in batısında PYD unsurlarını görmek istemiyoruz. Rakka operasyonunun PYD unsurları vasıtası ile yapılmasının operasyonun meşruiyetine zarar getireceğini ifade ediyoruz. ABD'liler ile de bunlarla ilgili detay programlar konuşuluyor. Diğer konularda Ruslarla ilgili de konuşuluyor." ifadelerini kullandı.
 

"BARZANİ YÖNETİMİ İLE İŞBİRLİĞİMİZ VAR"

Barzani yönetimi ile Türkiye hükümeti arasında uzun zamandır yakın iş birliği bulunduğunu, ilişkilerin sıcak bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi.
 

BARZANİ'YE BAĞIMSIZLIK SÖZÜ VERİLDİ Mİ?

"Barzani'nin Türkiye'ye son geldiğinde bayrak asılması meselesi de oldu. Buna Devlet Bahçeli tepki gösterdi. Barzani'ye bir bağımsızlık sözü mü verildi?" sorusu yöneltilen Kurtulmuş, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını bildirdi.
Kuzey Irak bölgesel yönetimi ile zaten devam eden iyi ilişkilerinin bulunduğuna vurgu yapan Kurtulmuş, bölgedeki bütün unsurlarla iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini, Irak merkezi hükümeti ile de iyi ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.
 

"MİLLİ MEFAATLER ÖN PLANDA"

Kurtulmuş, bütün bu ilişkilerin hepsinde milli menfaatlerini ön plana koyduklarını, Türkiye'nin hem terör örgülerinin tasallutundan, baskısından kurtarılması hem de bölgenin daha fazla bölünmemesi için gayret sarfettiklerini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri