Barzani’nin asıl hedefi: Kerkük

Emekli Öğretim Üyesi Şehabettin KIRDAR, “Ortadoğu çok kaygan bir yer, burada gücünüz yoksa kimseye güvenemezsiniz. Barzani’nin asıl hedefi Kerkük’tür. Asıl hedefleri Kerkük’ü ele geçirmek” dedi

HİSDER (Hikmet İlim ve Sanat Derneği)'in Konya Muharip Gaziler Derneği binasında düzenlediği “Pazartesi Toplantıları”nda Emekli Öğretim Üyesi Şehabettin Kırdar Ortadoğu’daki son gelişmeler ışığında “Kerkük’teki Son Gelişmeler” hakkında dernek üyelerine bilgi verdi.

1995’te T.C. vatandaşlığı alan Kerkük doğumlu olan Şehabettin Kırdar, Osmanlı’nın parçalanma sürecinden sonra Kerkük için sıkıntının başladığını ifade etti: “Irak 1920’de İngiltere mandası altına girince Şerif Hüseyin’in kardeşi Faysal Bağdat’ta ilk başkan oldu. 1917-1955 yılları arası ülkeyi oğluyla birlikte yönetti. 1927’de Kerkük’te petrol keşfedildi.1958’deki darbeyle 2. Faysal idam edildi.1958 yılında General Abdülkerim Kasım darbesi ile Irak'ta krallığı sona erdirerek cumhuriyet ilân edildi. 1963’te Baas Partisi mensubu Albay Abdülselam Arif ve subaylarca darbe yapılarak General Kasım idam edildi. Saddam Hüseyin 1968’den sonra parti ve ordu içerisinde yükselerek dizginleri ele geçirdi.”

KUDÜS ORDUSU NEREYİ KURTARDI?

1959 yılında yapılan Türkmenlere yönelik katliamda, kendi akrabalarını da kaybettiğini ifade eden Kırdar, “İran-Irak Savaşı’nda abimin kaçırılması üzerine Tahran’a gittim. Saddam muhalifleri otelde İran güdümünde toplantı yaparken ben de oradaydım. Toplantıda bulunanların İran’dan bağımsız hareket etmesi beklenemez. Kasım Süleymani tarafından kurulan ‘Kudüs Ordusu’ Kudüs’e değil, Irak’a, Yemen’e, Suriye’ye, Lübnan’a girdi .Ne hikmetse Kudüs’e hiç ilişmedi. Bağdat’ta ismi Ömer olduğu gerekçesiyle 250 kişi öldürüldü.”

IRAK’TA HIRSIZLIK DİZ BOYU

Irak’taki son durumlar üzerine duran Kırdar, “Bölge son yüzyılda kan gölüne döndü . Irak hem Amerika hem de İran eliyle soyuldu. Hırsızlık diz boyu ve hiçbir yatırım yapılmıyor. Elektrik kesintileri yüzünden fabrikalar kapandı. Irak tüm ihtiyacını İran’dan karşılamak zorunda bırakıldı. Irak’ta rüşvetsiz bir şey yapamazsınız. Konya’dan bir şirket Irak’ta yapılacak olan iki stadyum ihalesini 95 milyon dolara aldı ancak çeşitli grupların istediği 32 milyon doları bulan rüşvet yüzünden ihaleden vazgeçmek zorunda kaldı. En küçük işte bile rüşvetsiz işinizi yaptıramazsınız. Artık tuzda koktu. Irak’ta iktidara gelenlerin hepsi İran’ın istekleri doğrultusunda davranmak zorunda” dedi.

ASIL HEDEF TÜRKİYE

İsrail’in gerçekleştirmek istediği arz-ı mevut için başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler tarafından Irak ve Suriye üzerinde büyük oyunlar oynanırken asıl hedefin Türkiye olduğuna dikkat çeken KIRDAR.” Amerika dünyanın dört bir tarafından cihatçı insanları DEAŞ çatısı altında Irak ve Suriye’de toplayarak ortadan kaldırdı. Bir taşla birkaç kuş vurdu. Ramadi’den Felluce’ye kadar Amerikan’ın önünde sadece Sünni aşiretler durdu. Amerika tarafından oluşturulan. DEAŞ Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde katliamlar yaptı, onların temizlediği bölgelere de Kürtler yerleştirildi. Aynı oyun Suriye’de de oynandı orada da YPG’ye alan açılarak Türkiye kuşatılmaya çalışıldı Barzani Irak’ın işgalinin önünü açtı. Barzani duruma göre pozisyon alabilen bir kişi. Baba Mustafa Barzani zamanında MOSSAD ile sıkı ilişkileri vardı Barzani’nin ifadesiyle ‘Kerkük Kürdistan’ın Kudüsü’dür.’ Baba Mustafa Barzani zamanından bu yana İsrail ile yakın ilişkileri bulunuyor. Kuzey Irak’ta sektörler Barzani ailesi arasında paylaşılmış durumda . Irak hükümeti dışında Almanya’dan Fransa’ya kadar Batılı ülkelerden büyük maddi yardım alıyorlar. Kuzey Irak’a İsrail yerleşmiş durumda, 2017 referandum seçimlerinin sonunda İsrail bağımsızlıklarını tanıdığını açıklarken bölge petrolünün elinden çıkmasını engellemek için İngiltere devreye girince geri adım atmak zorunda kaldılar. Ortadoğu çok kaygan bir zemin burada gücünüz yoksa kimseye güvenemezsiniz.” Sohbetin soru cevap kısmından sonra Dernek Başkanı Prof. Dr.Önder Kutlu tarafından Dr. Öğr. Üyesi Şehabettin Kırdar’a hediyesi takdim edildi. Toplantı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri