Bartık: Karşılıksız Çeke Hapis Cezasının Kalkması Suistimalleri Artırdı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, karşılıksız çeke hapis cezasının kalkmasının, suistimalleri de beraberinde getirdiğini ve esnafın önemli bir finans kaynağını kaybettiğini söyledi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, karşılıksız çeke hapis cezasının kalkmasının, suistimalleri de beraberinde getirdiğini ve esnafın önemli bir finans kaynağını kaybettiğini söyledi. Bartık, karşılıksız çeke önlem alınması ve mağduriyetlerin giderilmesi için üst düzeyde girişimlerde bulunduklarını ifade etti.

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, yaptığı açıklamada, çekin, daha önce piyasanın kendi içinde kullandığı çok önemli bir finans kaynağı olduğunu söyledi. Bartık, çekin tamamen güvenirliğini yitirdiğini, problemin çözülmesi ve piyasanın rahatlaması için bu yasanın acilen değişmesi gerektiğini belirtti.

Çek Kanunu'nun değişmesiyle borcunu ödemeyenler dışında kötü niyetli insanların çek meselesini istismar etmeye başladığı yönünde duyumlar aldıklarını dile getiren Bartık, “2012 yılının başında yürürlüğe giren yeni Çek Yasası'nın getirdiği düzenlemeler, bu değişim aracının kullanıldığı piyasalarda sıkıntılara neden oldu. Çekteki yeni yasal düzenlemeyle birlikte ağır cezai yaptırımlar kaldırıldı. Karşılıksız çekten dolayı mağduriyetler her gün artıyor. İş adamlarımız ekonomik olarak sıkıntıya düştü. Ayrıca, piyasada ciddi ödeme ve nakit sıkıntısı var.” dedi.

Bartık, çekin aslında dünyada nakit gibi kullanılan bir araç olduğunu, oysa nakit gibi kullanılan vadeli bir araç şeklinde kabul edildiğini, zaman geçirilmeden alacakların hakkını korumaya yönelik bir düzenleme yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti. Bartık, “Eskiden karşılıksız çıkan çeklerde sonu hapis cezasına kadar uzanan yaptırımlar uygulanıyordu. Yeni çek yasası çeki güvenilir bir ödeme aracı haline getirmekten uzaklaştırdı ve çeke olan güvenin kaybolmasına neden oldu. Bu konuda bir an önce caydırıcı önlemler alınması gerekiyor. Bu konuyu Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Ali Babacan’a ilettik. Nakit paradan sonra, iş hayatının en önemli ticari aracı çek ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Neredeyse nakit para kadar önemli bir araç olan çek ile ilgili caydırıcı önlemler alınmaması piyasaları sekteye uğratıyor.” şeklinde konuştu.

"KARŞILIKSIZ ÇEKTE PİYASALARI RAHATLATICI MEKANİZMA KURULMALI"

Yeni çek kanunu ile birlikte mağduriyetlerin yanı sıra piyasadaki nakit akışının da azaldığına dikkat çeken Bartık, hapis cezasının kaldırılmasının ardından karşılıksız çek sayısının arttığını belirtti. Alacakların hakkını korumaya yönelik düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Bartık, şunları kaydetti:

“Karşılıksız çekte problemin çözülmesi ve piyasanın rahatlatılması için süreçleri uzatmak yerine çabuk uygulanabilir bir çalışma yapılmalı. Öncelikle çek dolandırıcılığı yapanlara hapis cezası uygulanmalı. Bankaların çek yaprağı başına olan güvenceleri artırılmalı. Sigorta müessesesinin devreye alınması yanında bankaların sorumlulukları artırılmalı. Sicil sistemi etkin olarak çalışmalı ve ticari geçmişi olmayan firmalar özel olarak incelenmelidir. Karşılıksız çek konusunda piyasayı rahatlatıcı mekanizmaları bir an önce kurmak gerekiyor. Bunun en akılcı yolu da çeklere sigorta getirmektir.”


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri