Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde, Konya'dan kalkan "Güney" adlı Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçağı, 2 sorti yaparak toplamda 23 saat Varşova semalarında gözetleme ve kontrolü başarıyla tamamladı.
Varşova'da düzenlenen NATO üyesi devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirvenin havadan güvenliğinin sağlanmasına Türkiye de destek verdi.
Zirvenin hava sahasının güvenliği, Konya'da konuşlanan Türk Hava Kuvvetlerine bağlı Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Grup Komutanlığı uçağıyla sağlandı.
HİK Grup Komutanlığının 19 Mayıs'ta "tam harekat yeteneği" kazanmasının ardından ilk yurt dışı görevini tamamladığı uçuşta, AA muhabirleri de yer aldı. Konya'dan kalkan "Güney" uçağı, yaklaşık 3 saatlik uçuşun ardından Varşova hava sahasındaki görev yerine ulaştı.
Zirvenin başladığı saatlerde Polonya semalarında görev yapan HİK uçağı, üzerindeki sabit 360 derecelik görüş açısı ve 500 kilometreye varan menzilli radarıyla elde ettiği hava resmini NATO unsurlarına aktardı.
Vatan topraklarından 4 bin kilometre uzakta ve yaklaşık 31 bin fit yükseklikte görevini başarı ve emniyetle tamamlayan HİK ekibi, uçağın içinde tarihi günün mutluluğunu birbirlerini kutlayarak yaşadı.
- Bugüne kadar 900 sorti uçuşu ve 5 bin saat görev yaptı
131. Havadan İhbar Kontrol Grup Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Hakan Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesine alınan HİK uçaklarının Türkiye'ye büyük stratejik güç kazandırdığını söyledi.
İki yıldır vatan semalarında başarıyla görev yaptıklarını belirten Dinç, bugüne kadar toplamda 900 sorti uçuşu ve 5 bin saat gözetleme ve kontrol vazifesi icra ettiklerini dile getirdi.
Dinç, bu uçuşların yaklaşık bin 200 saatini, terörle mücadele kapsamında DAEŞ ve terör örgütü PKK'ya karşı yapılan harekatların oluşturduğunu kaydederek, "Yurt içinde NATO'nun verdiği görevleri de emniyetle yerine getirdik. Koalisyon destek harekatına da katkıda bulunduk. Ülkemizdeki uluslararası ve milli tatbikatlara aktif gözetleme ve kontrol görevlerini icra ettik." dedi.
- "Tarihi bir gün olarak değerlendiriyoruz"
HİK Grup Komutanlığının kuruluşunun tamamlanmasının ardından 19 Mayıs'ta "tam harekat yeteneğine" kavuştuğunu anlatan Dinç, şöyle konuştu:
"Bu, stratejik değeri olan uçağımızın dünyanın her yerinde emniyet ve etkinlikte görev yapabilmesi anlamına geliyor. NATO'nun Polonya'da bize tevdi ettiği görevi icra ettik. Bu görevi İngiltere ve Fransa ile paylaştık. Buraya geldikten sonra İngiltere'den görevi devraldık. Toplamda 23 saat görev yaparak NATO zirvesi güvenliğine havadan kontrol ve gözetleme yaparak katkı sağladık. Bu görev HİK uçağımızın yurt dışındaki ilk görevidir. Ayrıca HİK uçaklarının tam harekat yeteneğine kavuşmuş olarak yurt dışında NATO görevini başarıyla icra etmesini önemli ve tarihi bir gün olarak değerlendiriyoruz. Gelen istek üzerine bölgede 2 saat daha fazla kaldık. Bu da yaptığımız işin ne kadar önemli ve bize ne kadar ihtiyaç duyulduğunun göstergesidir. NATO'ya ne kadar anlamlı bir katkı yaptığımızın da bir ifadesidir. Görevi başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. NATO zirvesini havadan koruyarak ülkemizi yurt dışında temsil ettik. Aziz milletimizin verdiği güçle Türk milletinin göklerdeki gözü olarak bundan sonra da dünyanın her yerinde vatanımızı temsil etmeye devam edeceğiz."
- Havada 16 tonluk yakıt ikmali
Dinç, Varşova'ya intikalin ardından NATO kontrolüne geçtiklerini vurgulayarak, "NATO'nun kontrol unsurlarıyla birlikte çalışıyoruz. Görev planlaması öncelikle 11 saatti. Polonya'nın Varşova kenti üzerinde gözetleme ve kontrol yapılması gereken bölgede yaklaşık 2 saat görev yaptık. Daha sonra İncirlik'ten kalkan tanker uçağımızla ilgili noktada buluşarak yakıt ikmalini gerçekleştirdik. Bu ikmal 20 dakika sürdü ve 16 ton yakıt tedarik ettik. Daha sonra görev bölgesine geri döndük görevi tamamladık." diye konuştu.
- HİK uçağı yakıt ikmalsiz 10 saate kadar havada kalıyor
Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Boeing firması arasında B737-700 tipi HİK uçağının tedarikine yönelik sözleşme kapsamında Boeing firmasından 4 HİK uçağı ile bir yer destek sistemi alınması planlanmıştı.
"Barış Kartalı Programı" kapsamında ilk HİK uçağı, Konya'da Şubat 2014'te devlet erkanın katıldığı törenle hizmete alındı. Filoya daha sonra 3 HİK uçağı daha katıldı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı önemli bir güce kavuştu. Uçaklara "Kuzey", "Güney", "Doğu" ve "Batı" adları verildi.
Konya'daki HİK Grup Komutanlığı bünyesindeki uçaklar, gözetleme, hava savunma, erken ihbar, karşı taarruz ve hava hakimiyeti sağlamada avantaj sunuyor.
Ana karargah ile icracı birlikler arasında role görevi gözeterek yüzlerce kilometre ötesinde komuta ve kontrolü yapan HİK uçakları, bölgedeki düşman birliklerinin elektronik yayın yapan sistemlerini tespit ve teşhis edebiliyor.
Mesleğinde uzmanlaşan ve özel seçilen personeliyle görev yapan HİK uçağı, duruma göre yakıt ikmalsiz 10 saate kadar havada kalabiliyor. Havada yakıt ikmali yapabilme kabiliyetine de sahip uçakların, gökyüzündeki görev süresi 18 saate kadar uzayabiliyor.