Barajlarda su tükeniyor

Son 1 yıldır etkili olan kuralıkla birlikte tarımsal sulamanın yanı sıra içme suyunda da sıkıntılar yaşanmaya başladı. Kuraklık yüzünden Konya'daki barajların kapasitesinde yüzde 45'e yakın düşüş yaşandı

Türkiye'yi etkisi altına alan kuraklık sadece doğal sulak alanları değil barajları da vurdu. Türkiye genelinde ve Konya'da barajlardaki doluluk oranında gözle görülür bir düşüş yaşandı. Yaşanan kuraklık ile birlikte barajlardaki su oranı da azalmaya başladı. Barajlardaki su seviyesinin her geçen gün düşmesi ve beklenen yağışların bir türlü gelmemesi vatandaşları ve yetkilileri tedirgin ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi geçen yıl su tasarrufu konusunda sosyal sorumluluk projesi başlatmıştı. Geçtiğimiz haftalarda basın toplantısı düzenleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şu an için Konya'da içme suyu konusunda sıkıntı olmadığını fakat vatandaşların suyu daha tasarruflu kullanması konusunda çağrıda bulunmuştu. Su seviyesindeki düşüş hem içme suyu konusunda hem de tarımsal sulama konusunda ciddi sorunların yaşanacağına işaret ediyor.

ALTINAPA'DA YÜZDE 45'LİK DÜŞÜŞ YAŞANDI

Kuraklık nedeniyle Konya'daki barajlarda alarm veriyor. Konya'nın içme suyunun bir kısmının karşılandığı Altınapa Barajı’nda Haziran ayından bu yana yüzde 45’lik düşüş istatistiklere yansıdı. KOSKİ’den elde edilen güncel verilere göre Altınapa Barajı’nın doluluk oranı yüzde 27 oranındaydı. Bağbaşı Barajı’nın doluluk oranı yüzde 34'lere kadar geriledi. Son aylarda baraj oranlarında görülen ciddi düşüşün nedeni ise beklenen yağışlı havanın bir türlü gelmemesi. İddia edilenin aksine su kullanımından çok kuraklığın etkisi ile azalan su oranı, susuzluk tehdidini gündeme getiriyor. Konya'da barajlardaki su oranlarının azalması ile birlikte içme suyunun bir kısmı yeraltı kuyularından karşılanmıştı. KOSKİ yetkilileri gerek tarımsal sulama gerekse bireysel su tüketiminde daha tasaruflu olunması çağrısında bulundu.

YETKİLİLER SU TASARRUFU ÇAĞRISI YAPIYOR

Kuraklıklı birlikte 2050 yılına kadar dünya genelinde su kıtlığının yaşanacağı, ardından tarım krizi ve iklim değişikliği gerçekleşeceği konusundaki endişeler her geçen artmaya devam ediyor.. Alternatifi olmayan suyun kuraklığın etkisi ile daha da azalacağı endişesi ise akıllardaki yerini koruyor. Yetkililerce yapılan su tasarrufuna yönelik açıklamalar ise ortada olan bu tehdidi gözler önüne seriyor.

EYYÜB KARAKUZU

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri