Barajlarda alarm!

Konya'daki baraj ve göllerdeki doluluk oranı her geçen yıl düşüyor. DSİ yetkilileri, 2015 yılında Konya'da beklenen yağışlar alınmazsa su seviyesinin alarm vereceğini söylüyor

2013 yılında beklenen yağışın alınmaması ve 2014 yılının kurak geçmesi, gözleri barajlardaki doluluk oranına çevirdi. Konya'daki barajların doluluk oranı şu anda normal seviyede. Fakat 2015 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında beklenen yağışın alınmaması durumunda, Konya için tehlike çanları çalabilir. Konya sınırları içerisinde 6 adet baraj bulunuyor. En büyük alana sulama hizmeti veren baraj ise 97 bin hektarlık sulama alanı ile Apa Barajı. Apa Barajı'ndan sonra ise 43 bin hektarlık sulama alanı ile İvriz Barajı geliyor. Konya'daki diğer barajların sulama alanları ise şöyle, Derebucak Barajı 3 bin hektar, May Barajı bin 800 hektar, Altın Apa Barajı bin 400 hektar ve Sille Barajı 260 hektarlık alana sulama hizmeti veriyor. Konya ili sınırları içerisinde olan göller arasında ise en çok alarm veren göl, Ilgın'da bulunan Çavuşçu Gölü. Çavuşçu Gölü'nün suları gün geçtikçe kuruyor.

DOLULUK ORANI HER YIL DÜŞÜYOR

Devlet Su İşleri (DSİ) Konya 4. Bölge Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre, barajlardaki doluluk oranı genel olarak geçen yıla oranla düşüşte. Ancak yetkililer, şu an için doluluk oranının geçtiğimiz yıllara oranla düşük olmasının nedenini, kış ayına yeni girmemiz olduğunu söylüyor. DSİ yetkilileri, 2015 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarındaki yağışların gelmesi ile birlikte barajlardaki doluluk oranının 1 yıl önceki seviyeye gelebileceğini, bazı barajlarda ise geçen yılki oranın daha da üstüne çıkabileceğini söylüyor.

GÖLLERDE DURUM NORMAL SEVİYE

Konya ili sınırları içerisinde, Tuz Gölü'nün dışında 10 tane göl bulunuyor. Konya'nın en büyük gölü ünvanını sahip Beyşehir'deki doluluk oranı ise şöyle, 23 Aralık tarihinde 3 milyar 392 milyon metreküp, 16 Aralık tarihinde 3 milyar 379 milyon metreküp, 23 Aralık 2013 tarihinde ise 3 milyar 916 milyon metreküp. Beyşehir Gölü'nde geçtiğimiz yıla oranla 524 milyon metreküplük bir kaybın olduğu görülüyor. 2015 yılında Konya'daki yağışlar konusunda beklentilerin büyük olduğunu ifade eden yetkililer, beklenilen yağışların olmaması ve 2015 yılının da 2014 yılı gibi kurak geçmesi karşısında Konya'da su sıkıntısının yaşanabileceğini söylüyor.

ÇAVUŞÇU GÖLÜ ALARM VERİYOR

Ilgın'da bulunan ve son verilere göre 27 kilometrekarelik alana sahip Çavuşçu Gölü'nün su seviyesi alarm vermeye başlıyor. Önümüzdeki bir kaç yıl içerinde Çavuşçu Gölü'nde hiç su kalmayabilir. Yetkililer Çavuşçu Gölü'nde iyileştirme çalışmaları yapsa da, yağışların yetersizliği göl seviyesini büyük oranda etkiler. Göl, Doğanhisar çayı, Çiğil Deresi ve Bulcuk Çayı ile de besleniyor. Geçtiğimiz yıl 31 milyon 400 bin metreküp olan göl suyu, 23 Aralık tarihi verilerine göre 27 milyon 99 bin metreküp seviyesine kadar geriledi. Çavuşçu Gölü'nde bir yılda 4 milyon 301 bin metreküplük bir su kaybı yaşandı. Gölün hacmi normalde 185 milyon metreküp. Yani gölün sadece 6'da 1'i dolu.

SU SEVİYESİ GÜNLÜK TAKİP EDİLİYOR

Devlet Su İşleri (DSİ) Konya 4. Bölge Müdürlüğü'nden aldığımız verilere göre Konya ili sınırları içerisinde bulunan barajlardaki doluluk oranı ise geçtiğimiz yıla kıyasla şöyle, Apa Barajı 23 Aralık tarihinde 20 milyon 521 bin metreküp, 16 Aralık tarihinde 14 milyon 4 bin metreküp, 23 Aralık 2013 tarihinde ise 10 milyon 9 bin metreküp. Yetkililer, Apa Barajı'ndaki doluluk oranının düşmesini, suların çekilerek boruların değiştirilmesi olduğunu söylüyor. İvriz Barajı'ndaki oran ise, 23 Aralık tarihinde 27 milyon 14 bin metreküp, 16 Aralık tarihinde 25 milyon 13 bin metreküp, 23 Aralık 2013 tarihinde ise 23 milyon 2 bin metreküp. İvriz Barajı'nda su seviyesinin geçtiğimiz yıla oranla 4 milyon metreküp arttığı görülüyor. Altın Apa Barajı'ndaki doluluk oranı, 23 Aralık tarihinde 8 milyon 49 bin metreküp, 16 Aralık tarihinde 7 milyon 69 bin metreküp, 23 Aralık 2013 tarihindeki seviye ise 2 milyon 100 bin metreküp. Altın Apa Barajı'nda, 2013 yılında seviyenin düşmesinin nedeni ise sualtı borularının değiştirilmesi. Sille Barajı'ndaki oran ise, 23 Aralık tarihinde ve bir hafta öncesinde 1 milyon 93 bin metreküp, 23 Aralık 2013 tarihinde 2 milyon 2 bin metreküp. Sille Barajı'nda da su seviyesinin geçtiğimiz yıla oranla 909 bin metreküp suyun kaybolduğu görülüyor.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri