Barajlar doluyor

Konya'da son aylarda etkili olan yağışlar barajlardaki su seviyesini yükseltti. Bahar yağışlarla birlikte barajların tam kapasite dolması bekleniyor

Konya Ovası, son yılların en bereketli yılını geçiriyor. 2014 yılının sonbaharından itibaren yağışların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi çiftçinin yüzünü güldürdü. Nisan ayında da yağışların mevsim normallerinde geçmesi bekleniyor. Bu ay başında gübrelemeyi tamamlayan çiftçi, Nisan'da da atacağı gübreyle birlikte hububat hızlı bir gelişme göstermeye devam edecek. Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre Mart ayının 17'sine kadar Konya'ya 21.7 milimetre yağışın düştüğü bildirildi. 2014 yılının Mart ayında ise 32.2 milimetre yağış gerçekleştiği öğrenildi. Bu yılın Ocak ayında 44.6 milimetre, Şubat ayında da 50.5 milimetre yağış düşerken, 2014 yılı Ocak ayında 100.9, Şubat'ta 21.9 milimetre yağış gerçekleşti. 2013 yılı ise en düşük yağışların gerçekleştiği yıllardan birisi oldu. 2013 yıllık yağış ortalaması 237 milimetre gerçekleşti. 2014 yılında ise bu rakam 520 milimetre şeklinde meydana geldi. Bunda sonbahar yağışlarının etkili olduğu bilgisine ulaşıldı.

KONYA, GÜNDE 100 BİN TON SU KULLANIYOR

Bu sene kar yağışının da etkili olmasıyla birlikte Konya'daki barajlar dolmaya başladı. Konya'nın tatlı su ihtiyacını karşılayan Altınapa Barajı yüzde 97 doluluk oranına ulaştı. Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Mart ayında gerçekleşen yağışların barajlardaki doluluk oranına olumlu yönde etki yaptığı öğrenildi. Altınapa Barajı'ndaki doluluk oranın Konya için hayati önem taşıdığını belirten yetkililer, “Barajdaki su seviyesinin yükselmesi son derece memnuniyet verici. Arıtma tesisimiz de tam kapasite çalışmaya devam ediyor. Konya'ya sağılıklı su verme konusunda çok ciddi çalışıyoruz. Barajın güvenliği ve temizliği konusunda titiz davranıyoruz. Günde 100 bin metreküp (ton) içme suyu Konya'ya veriliyor. 220 bin metreküp su da Konya'da kullanılıyor. Konya, su tüketim konusunda tasarruflu. Türkiye ortalaması 15 ton iken Konya'da ayda 12 buçuk ton su kullanılıyor. Yani 4 kişilik bir aile ayda ortalama 12 buçuk ton su tüketiyor. Konya'nın su israfı konusunda bilinçli olduğunu görebiliyoruz” dedi.

Ovanın su ihtiyacını karşılayan barajların da doluluk oranı ger geçen yükseliyor. Sille Barajı yüzde 100'lük oranla dolarken, diğer barajlarda hacmine göre büyük oranda doluluk gösteriyor. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre son aylarda etkili olan yağışların barajlardaki doluluk oranını artırdığı öğrenildi.

Barajlardaki son durum ise şu şekilde:

 

HACİM hm3  DOLULUK ORANI (YÜZDE)

APA

150.6

88

ALTINAPA

227.8

97

BEYŞEHİR

3 bin 909

82

SİLLE

2.45

100

İVRİZ

47

58

SUĞLA

246

89

                      

 

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri