Bankalar bıktırdı!

2016 yılında Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan şikayetlerin çoğunluğunun bankacılık sektörüyle ilgili olmasını değerlendiren Dinç, bankaların kural tanımadan uygulamalara devam ettiğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamalara göre, Türkiye’de 2016 yılında Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan toplam tüketici şikayet sayısı 1 milyon 794 bin 376 olurken, başvuruların yüzde 85’inin tüketicilerin lehine sonuçlandığı belirlendi. Yapılan denetlemeler sonucunda 2011 yılında ürünlerde güvensizlik oranı yüzde 38,6 iken 2016 yılı sonu itibarıyla bu rakamın yüzde 4,1’e gerilediği tespit edildi. Yapılan açıklamada karara bağlanan tüketici şikayetlerinin çoğunluğu bankacılık sektörü ile ilgili olduğu belirtildi. Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı ve Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, son 10 yılda yapılan şikayetlerin büyük kısmını bankacılık işlemlerinin oluşturduğunu söyledi. Dinç, "Yapılan bu açıklamalara şaşırmıyoruz. Çünkü bankalar tüketiciyi değil kendi çıkarlarını her zaman ön planda tutuyorlar. Bu tür şikayetlerin yüzde 30'luk gibi bir kısmını, yani 3/1'ini bankacılık uygulamaları oluşturuyor" dedi.

YAPTIRIMLAR ÇOK ZAYIF

Karara bağlanan tüketici şikayetlerinin çoğunluğunun bankacılık sektörüyle ilgili olmasını değerlendiren Dinç, bankaların kural tanimadan uygulamalara devam ettiğini söyledi. Dinç, "Bankaların bu haksız kazaç ve usulsüz uygulamalarına karşı hiç bir yaptırım yapılmıyor. Kesilen cezalar bu kazançlar dikkate alındığında bankaların önemsemeyeceği miktarlar. Zaten çoğu zaman ceze bile kesilmiyor, bu tür uygulamalara çok nadir ceza kesiliyor" diye konuştu. Konut kredisinde yüksek faiz uygulayan bankalara ceza kesildiğini hatırlatan Dinç, "Konut kredisinde yüksek faiz uygulayan 12 bankaya ceza kesildi. Bu konuda mağdur olan vatandaşlarımız itiraz ettikleri taktirde bankaların uyguladıkları yüksek faizleri geri alabiliyorlar."Bankaların usulsüz olarak aldıkları kart aidatı ücretini hükümet ile yapılan görüşmeler sonucu yasal hale geldiğini söyleyen Dinç, şunları söyledi"Ücretsiz kredi kartı çıkarma zorunluluğu getirildi fakat buna rağmen birçok banka hala çıkarmadı. Hükümet ile yapılan görüşmelerde aidat ücretsiz kredi kartı çıkarmayı kabul edip hala bu kartı çıkarmayan bankalar var. Hükümet yetkilileri geçtiğimiz günlerde bu bankalara 6 milyon TL ceza kesildiğini açıkladı fakat bankaların sadece kredi kartı aidat ücretinden kazandığı para 3 Milyar TL civarında, bankalara kesilen bu 6 Milyon TL’lik miktar çok komik bir miktar" diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri